07.05.2024
Новини Політика

«Причин мені не пояснили»: керівнику райлікарні, який водив медиків на пікети, оперативно знайшли заміну

Івана Трача звільнили сьогодні від виконання обов’язків головного лікаря Тернопільської районної лікарні депутати райради.

Посадовець згуртував працівників і спільно з ними останнім часом виходив на пікети, звертаючи увагу керівництва райради та громадськості на проблеми закладу. Зокрема, на потребу пришвидшити передачу лікарні з балансу райради на баланс ОТГ, оскільки нікому було оплачувати комунальні послуги. Відтак лікарні погрожували з 1 березня відключити воду та енергоносії.

Резонансне питання голосували «в пакеті»

«Увільнити завідувача стоматологічним відділенням Трача Івана Михайловича від виконання обов’язків головного лікаря … з 24 лютого», – вказано у розпорядженні голови райради Віктора Козорога. Цим же розпорядженням обов’язки головного лікаря покладено на стоматолога-ортопеда райлікарні Ігоря Репетівського.

Читайте також: Депутати райради вирішили, кому ж належатиме райлікарня. Долю приміщень визначить суд

Розпорядження датується 23 лютого. Сьогодні даний документ на сесії підтримали 30 із 54 присутніх депутатів. Правда голосували за розпорядження не окремо, а  в пакеті з іншими розпорядженнями, які стосувалися різних питань.

Депутат райради Андрій Шкула написав на своїй сторінці в Фейсбуці, що має претензії до даного голосування.

«Зрадонька. Щойно сесія районної ради затвердила розпорядження голови про увільнення від виконання обов‘язків головного лікаря районної лікарні Трача Івана Михайловича. Іншим пунктом призначили (ВО) Репетівського Ігоря Ігоровича… Опше не знаю хто то. Може і нормальний товариш. Але побачити б, почути, думку колективу знати, обговорити в широкому колі. А не отак, втиху…

Розпорядження запхали в пакет з рядом інших розпоряджень. Помітив. Поставив вимогу голосувати окремо. Бо це важливе питання в контексті подій довкола райлікарні. Вимогу голова райради проігнорував (будуть юридичні наслідки)…», – написав Шкула.

Він також звернув увагу на юридичний казус, адже дане рішення райрада приймала уже після того, як вийшла з числа засновників районної лікарні.

У коментарях користувачі, в тому числі і депутат райради Ігор Качмарський, обговорили нюанси рішення.

“Це в жодному разі не помста”

Голова Тернопільської райради Віктор Козорог запевнив Терміново, що його розпорядженню про увільнення Трача від виконання обов’язків головного лікаря передували переговори з депутатами і власне розпорядження стало результатом цих переговорів. Закиди, що дане рішення після акцій протесту може трактуватися як зведення рахунків, чиновник відкидає.

він був призначений розпорядженням голови райради без проведення конкурсу і навіть не затверджений сесією. Це виглядає дивно

– Це в жодному разі не помста. Глибоко поважаю Івана Михайловича і дякую йому за пророблену ним роботу. Але він був призначений розпорядженням голови райради без проведення конкурсу і навіть не затверджений сесією райради, – звернув увагу Козерог. – Погодьтеся, це виглядає дивно. Значить всім так було зручно. Сьогодні ми призначили нового в.о. головного лікаря, щоб це якось урівноважити. Сподіваюся, він належним чином справиться з передачею закладу в підпорядкування Великих Бірок.

Читайте також: «До керівництва Тернополя довіри немає»: чому масово бунтують медики Тернопільської районної лікарні (відео)

За даними голови райради, незабаром буде призначений повноцінний керівник лікарні.

– Великобірківська громада оголосить конкурс, – описує подальший алгоритм дій Віктор Козерог. – Ми також рекомендували створити наглядову раду, до якої б увійшли представники усіх громад, яких обслуговуватиме медзаклад. Тобто призначенням повноцінного керівника вже займатиметься новий засновник, яким сьогодні стала Великобірківська ОТГ.

При цьому  зрозумілих переконливих пояснень від голови райради, для чого ж на короткий час таки змінювалаи діючого керівника медзакладу, почути не вдалося.

«Претензій до моєї роботи не було»

Іван Трач лишається працювати в лікарні лікарем-стоматологом. Чоловік не робить проблему зі свого звільнення.

Іван Трач запевняє: найголовніше для нього те, що медзаклад передали Великобірківській ОТГ

– Для мене то була не посада, а відповідальність. У квітні минуло б 4 роки, як мене призначили в. о. головного лікаря, і за цей часвиплачувалися усі зарплати, ми підписали 14 пакетів з НТЗУ (Національна служба здоров’я України – авт.), закупили захист для медиків, апаратуру. Все, що треба було робити – робилося. Інакше б хто мене тримав на посаді стільки часу. Якихось зауважень і претензій не було. Причину увільнення від виконання обов’язків головного лікаря мені не пояснили. Але це рішення райради для мене – як голова з пліч,  я не тримаюся за посаду, – каже Іван Трач.

При цьому додає, що найбільша радість для нього – що медзаклад передали на баланс Великобірківській громаді.

– Зараз найголовніше, що забрали людей з вулиці. Ми звертали увагу на свої проблеми і рішення прийнято. Лікарню врятовано. Є новий засновник, він невдовзі погасить заборгованість і наш медзаклад зможе працювати. Приємно, що ОТГ виступили об’єднаним фронтом. Головне, щоб вони і надалі спільно допомагали нашій лікарні. Адже треба обслуговувати 67 тис. населення, а це немало роботи, – зауважив Трач.

Головне фото: пресслужба райради.

Перейти до панелі інструментів