16.04.2024
Новини Розслідування

«Існує загроза життю учнів»: приміщення ЗОШ №5 потребує якнайшвидшого ремонту

Численні проблеми виявили під час обстеження приміщення  ЗОШ №5, яке збудоване у Тернополі ще у 1857 році. Члени комісії у складеному акті тричі вказують, що окремі виявлені недоліки несуть загрозу життю та здоров’ю дітей. Найцікавіше, що про дані проблеми дирекція школи повідомляла керівництво міської ради роками. Однак…

Після складеного комісією акту директорка школи Оксана Погоріла звернулася в мерію з проханням виділити кошти на розробку проектно-кошторисної документації. За її даними, це питання мають розглянути на найближчій сесії міськради.

Демонтаж продовжували без жодних гарантій безпеки дітей

Нагадаємо, обстеження було спричинене обвалом чималого шматка штукатурки в класі, де навчаються першокласники. Тоді нікого не травмувало, але діти дуже перелякалися, переживши чималий стрес. Вчительці довелося евакуйовувати дітей, згодом у класі провели ремонт.

Падіння штукатурки пов’язували із демонтажем приміщень колишньої швейної фабрики, які зносили неподалік для розчищення ділянки під майбутню будову. Чи справді це так мала з’ясувати спеціально створена комісія. Як не дивно, про рішення комісії в мерії тривалий час повідомити Терміново так і не змогли. Що не завадило забудовнику продовжувати поруч зі школою демонтажні роботи. Тоді як гарантій того, що діти перебувають у безпеці і що знову не повториться інцидент із падінням штукатурки через вібрації поблизу, ніхто з чиновників тоді так і не дав.

Про проблеми школи мерію інформували роками

Цього тижня Терміново у відповідь на поданий запит нарешті отримало від міської ради акт обстеження приміщення школи. У ньому вказано, що в коридорах і на сходових клітках відшаровується стеля і стіни, стеля на центральних сходах у зв’язку із відсутністю ремонтів через затікання з третього поверху перебуває в аварійному стані, з неї опадає штукатурка. В аварійному стані перебувають також стіни і стеля спортивної зали. У ній ще й виявили прогнилу підлогу та грибок на стінах. І в цих умовах діти займаються спортом!

У складеному представниками комісії акті тричі вказується, що падіння штукатурки як в середині приміщення, так  і зовні, несе загрозу життю і здоров’ю дітей.

За словами Оксани Погорілої, усі проблеми, перелічені в акті, не виникли раптово.

– Будівля нашої школи – дуже стара. Перед початком кожного навчального року проводяться обстеження і ми щороку складаємо дефектні акти. У них описуємо виявлені проблеми. Фактично, в них йдеться майже про все те саме, що вказано в акті комісії, – каже директорка ЗОШ №5.

На жаль, до інциденту якоїсь належної реакції від міської ради на проблемний стан школи не було.

якби висновки були такі, що необхідно навчальний заклад закрити – ми б це зробили. Але таких висновків не було

 

Те, що у акті комісії аж тричі наголошується на загрозі життю учнів, начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк вважає перебільшенням.

– Вжили таке слово – «загроза»… Це ж не означає… Ми щоразу залучаємо фахівців. Якби була критична ситуація, то школу б закрили, – підкреслює Похиляк. – Тобто якби висновки були такі, що необхідно навчальний заклад закрити – ми б це зробили. Але таких висновків не було. А проблеми є у всіх, у шкіл, в Україні – чимало проблем.

«Чи можна будувати поруч – мають сказати експерти»

Комісія також мала встановити причину падіння штукатурки у класі, де навчалися діти. Фахівці її виявили дуже швидко, каже начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю міської ради Михайло Горішній.

Начальник відділу державного архітектурно будівельного контролю Михайло Горішній пояснює, що штукатурку нанесли надто грубим шаром і вона впала б рано чи пізно. Обвал трапився у листопаді під час уроку.

– Штукатурка в класі впала через те, що під час поточного ремонту її наклали грубим шаром і адгезія не спрацювала. Ця штукатурка впала б сама по собі, – стверджує Горішній. – Перекриття у школі не ремонтували капітально, а під час поточних ремонтів щось доліплюють. І якщо раніше товщина штукатурки була сантиметр, то тепер може доходити до 3-4 см.  Приїжджали спеціалісти із Львівської політехніки, наші фахівці брали участь в обстеженні. Вони швидко це все визначили. Але почали далі дивитися – і виявили проблеми в зовнішніх стінах, зараз іде мова про цілісність школи як будови.

За даними чиновника, східну та північну стіну треба ремонтувати першочергово. Зокрема, для підсилення простінку між вінками, надвіконної перемички, укріплення зовнішньої несучої стіни. До виконання даних робіт доручено забезпечити контроль за розкриттям тріщин в цегляній кладці за допомогою гіпсових маяків.

– Стіна з півночі побудована з цегли, яку не пригадують навіть старі будівельники. Ми їм показали, то вони сказали, що це навіть не та цегла, яку виготовляли за Польщі, а старіша. Тому за північну стіну треба братися в першу чергу, – наголошує Горішній.

Лише після позитивних висновків експертів забудовник зможе робити подання на отримання дозволу на початок будівельних робіт

За його словами, ремонти можна проводити і під час навчального процесу, оскільки вони будуть проводитися ззовні будівлі, а не в середині.

Щодо можливих загроз для школи від потенційного будівництва поруч, то їх, за даними Горішнього, вивчатимуть експерти.

Читайте також: Причину обвалу штукатурки у ЗОШ №5 ще з’ясовують, але гарантій безпеки дітей не озвучив ніхто

– Був дозвіл проводити на цій ділянці підготовчі роботи. Наразі ми не знаємо, які будуть фундаменти, які будуть технології втілені, яким буде будинок. Забудовник підготував ділянку під будівництво, далі будівельна компанія має подати проект будівлі на затвердження: або до нас, або в ДАБІ Україні. Після цього проект проходитиме комплексну експертизу, кожен його розділ вивчатиме окремий експерт. Лише після отримання позитивних висновків експертів забудовник зможе робити подання на отримання дозволу на початок будівельних робіт, – пояснив алгоритм дій начальник відділу ДАБІ.

Водночас він звернув увагу, що наявність старої будівлі у проблемному стані поруч із місцем забудови мав врахувати проектант при розробці проекту. Тим паче, що це – пам’ятка архітектури місцевого значення.

Поруч зі школою на місці знесених приміщень колишньої швейної фабрики планують зводити багатоповерхівку.
«В ідеалі – все відремонтувати за літо»

Загалом на виготовлення проектно-кошторисної документації щодо ремонту школи потрібно понад 400 тис. грн.

– Як тільки на сесії виділять кошти, ми оголосимо тендер, щоб визначити проектанта. Це займе до місяця часу. Потім будемо оголошувати тендер на виконання ремонтних робіт, – ділиться планами Оксана Погоріла.

Виявили проблеми в зовнішніх стінах, зараз іде мова про цілісність школи як будови

За приблизними підрахунками, процедура може затягнутися орієнтовно на два місяці.

Директорка школи більш схильна до того, щоб усі роботи проводити таки після завершення навчання.

– Якщо всі процедурні питання вдасться оперативно вирішити, думаю, недоцільно починати ремонти в середині травня. Я вважаю, що таки краще це все зробити вже за літо, коли не буде дітей в школі, – зазначила Погоріла.

Результат обстеження намагалися приховати?

Видання Терміново написало про інцидент у ЗОШ №5 ще в листопаді – одразу після того, як обвалилася штукатурка. Згодом, на початку грудня, ми намагалися з’ясувати відповідь на питання, яке найбільше турбувало батьків учнів школи – чи у безпеці їхні діти, коли поруч з проблемним приміщенням продовжуються демонтажні роботи.

У міській раді довший час стверджували, що результатів роботи комісії досі немає. Чому в пресслужбі мерії приховали, що станом на 30 листопада (тоді ще продовжувалися демонтажні роботи) уже був складений акт і в ньому фігурують численні аварійні проблеми будівлі? І чому громадськість не повідомили про виявлене на сайті міськради? Адже це була одна з найрезонансніших подій того часу.

На жаль, відповіді на дані питання від керівниці пресслужби міської ради Мар’яни Зварич ми не дочекалися. Також доводиться констатувати вибірковість комунікації пресслужби,  окремі дзвінки від журналістів Терміново Зварич чомусь ігнорує.

Тоді як наше видання намагається завжди подавати позицію усіх сторін й власне позиція чиновників міськради чи самої мерії є досить важливою в багатьох матеріалах. Спроби не надати інформацію або відмовчатися для нас виглядає дивним рішенням. Тим паче, що саме представники громади платять зарплату чиновникам, тож в праві вимагати, аби працівники міськради належно працювали і інформували жителів міста про найзлободенніше. Намагання «сховатися» від ЗМІ ставить під сумнів так звану «відкритість» міської ради, якою часом так любить похвалитися керівництво міста…

Перейти до панелі інструментів