20.04.2024
Аналітика Новини Розслідування

У Петриківського інтернату пробують відібрати цінну землю

Сьогодні, 13 січня, в Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше засідання у справі за позовом Петриківської сільради до Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Сільрада прохала в суду визнати дій щодо державної реєстрації земельної ділянки площею 10 га протиправними та зобов’язати скасувати державну реєстрацію земельної ділянки, якою з 1990 року користується Петриківський дитячий будинок-інтернат. За радянських часів ця земля належала двом колгоспам та була розділена на дві суміжні ділянки площею по 5 га кожна. Після передачі землі інтернату, землю оформили під одним кадастровим номером.

«Цією землею роками користується будинок-інтернат для організації трудової реабілітації та забезпечення вихованців основними продуктами харчування власного виробництва» ,– розповів Терміново директор будинку-інтернату Михайло Новосад.

Проте 12 березня 2020 року,  рішенням сесії Петриківської сільської ради №2255 «Про вилучення земель та впорядкування обліку земель», землі сільськогосподарського призначення площею 10 га було вилучено із земель колгоспу «Поділля» (5 га) і агрофірми колгоспу «Поділля» (5 га) та обліковані як не надані у власність, чи користування землі комунальної форми власності. 

10 гектарів землі будинку-інтернату на кадастровій карті

Прокуратура Тернопільської області дії сільради називає незаконними.

«За фактом незаконного вилучення із користування вказаної інтернатної установи 10 га земель сільськогосподарського призначення розпочато кримінальне провадження ч.2 ст.364 КК України, у якому триває досудове слідство. Окрім того, обласною прокуратурою пред’явлено позов про визнання недійсними трьох  рішень Петриківської сільської ради, за цим позовом відкрито провадження у справі»,– повідомила нам речниця обласної прокуратури Леся Гурецька.

Петриківська сільська рада теж звернулася до суду та пред’явила позов до Головного управління Держгеокадарстру у Тернопільській області про скасування присвоєння кадастрового номера спірній земельній ділянці, що передана у користування Петриківському будинку-інтернату.

Власне цей позов розглядався сьогодні у Тернопільському окружному адміністративному суді під час першого засідання.  Першого та останнього. Адже провадження у справі було закрито, оскільки повноваження позивача Петриківської сільської ради після місцевих виборів припинено, вказаний орган місцевого самоврядування приєднано до Великоберезовицької селищної ради.

Представник Петриківської сільради Олег Цимбалюк коментувати будь-що для Терміново відмовився. Лиш порадив звертатися безпосередньо до старости села Петриків Володимира Короля.

Журналістка Терміново телефонувала до старости кілька разів, щоб дізнатися мотиви сільради щодо вилучення землі в інтернату, та чи правда, що 10 гектарів вже розділили між кількома десятками людей. На жаль, Володимир Король, так і не підняв слухавку.

Також ми зателефонували до голови Великоберезовицької громади Андрія Галайка, аби дізнатися його позицію і чи планує ОТГ звертатися до суду з приводу згаданих 10 га землі. 

За словами Галайка, в ОТГ ще навіть не створили земельний відділ, щоб вивчити питання 10 га землі. 

“В нас зараз купа проблем. Треба “перебрати” освіту, культуру, медицину, бо нас поставили в такі умови, що повинні працювати в турборежимі. Якщо громади, які створювалися п’ять років тому, мали півроку на “розкачку”, то  в нас цього немає. Тому ми більше цим займаємося. Крім того в нас ще навіть не створений земельний відділ. Коли створимо його, проведемо інвентаризацію земель, щоб знати, на чому стоїмо, тоді зможемо говорити предметно. Розмови з директором інтернату я теж ще не мав. Якщо цікава моя особиста думка, то вважаю, якщо земля потрібна інтернату, то хай буде в нього. Якщо закладу потрібно, то хай буде”,– прокоментував Андрій Галайко

Терміново й надалі стежитиме за конфліктом. Адже кримінальне провадження, подане прокуратурою, не закрите, рішення Петриківської сільради теж наразі не скасовані, а отже за 10 га землі спір продовжується.  

Головне фото: Радіо Свобода

 

 

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів