19.03.2024
Аналітика Економіка та фінанси Новини Розслідування

Які змінити постачальника газу та чи є в цьому фінансовий зиск

Завдяки новим правилам ринку газу в Україні, споживачі отримали можливість обирати газопостачальника в залежності від вартості та якості послуги. Терміново з’ясовувало, чи справді змінити постачальника так просто та вигідно. Чи все ж є “підводні” камені? Також ми поцікавилися досвідом тих тернополян, які уже змінили постачальника газу. 

В одній з популярних груп Тернополя опитування показало, що більшість тернополян не знають про можливість змінити постачальника газу

Тема зміни постачальника газу набула чималої популярності. В соціальній мережі Фейсбук люди вже навіть об’єднуються у спільноти своїм досвідом в заміні постачальника газу. Ті, кому уже вдалося пройти весь етап, дають поради тим, хто тільки подумує змінювати постачальника. Хтось розповідає про труднощі.

Тернополянин Роман Демянчук змінював постачальника газу онлайн. Переходив на ГК «Нафтогаз». 

«Все було дуже просто. Добре, що немає значення, де знаходиться абонент газу. Є можливість вибрати з постачальників того, хто Вам більше до душі. Перехід на нового постачальника виконується новим газопостачальником автоматично. Оплата за розподіл газу залишається за попереднім доставщиком. Все, як на мене, чітко, і прозоро»,– розповідає Терміново Роман Демянчук.

“Економлю 200 гривень в місяць”

Тернополянин Андрій Созанський теж кілька місяців тому змінив постачальника газу на «Нафтогаз» в своїй квартирі в Тернополі. Каже, що тепер щомісяця економить понад 200 гривень.

«Я подавав заявку через веб-версію «Приват24». Чекав не довго. Умовно, подав заявку у п’ятницю, а у вівторок вже отримав підтвердження. Єдине, що при подачі потрібно мати унікальний код споживача. Його можна подивитися на платіжці, або на сайті облгазу. Там ці дані є, вони їх не ховають, хоча я читав, що в деяких областях вже з травня-червня 2020 року, коли говорили про цю реформу, на друкованих квитанціях код зник. Таким чином ті, хто займається постачанням, начебто ускладнювали життя для майбутнього переходу. У нашій області з таким не стикався», – зазначає Созанський.

За його словами, він обирав саме «Нафтогаз», бо це державна компанія.  Тим паче, що постачальника можна змінювати. Тобто перехід – це не назавжди. Єдине, про що шкодує чоловік, так це за втраченим часом.

«Якби я не вагався і перейшов раніше, то зміг би зафіксувати ще нижчий тариф на газ, ніж зараз, відповідно економити ще більше. Адже є можливість укласти угоду на рік та зафіксувати тариф. 

За словами Созанського, при приєднанні до «Нафтогазу» можна один раз в рік змінити умови договору.

«Тобто я так собі уявляю, що зараз можна перейти на річний тариф, пройти зиму, а вже навесні переукласти угоду по-новому, якщо газ раптом подешевшає», – продовжує тернополянин.

В соціальних мережах людей хвилює не лише алгоритм зміни постачальника газу, а й його надійність

Не вдалося змінити постачальника газу тернополянину Олегу Різнику. Проте чоловік каже, що виною цьому не постачальник. 

“Всі кроки поетапно викладені на сайті постачальників. Я хотів перейти на “Нафтогаз”. В них вимагають прості документи: починаючи з останньої платіжки за газ до копії паспорта тощо. Завантажуєш документи на сайті та й все. Розглядають заявки по-різному. Декому дуже швидко, мені ж писало, що протягом місяця. Та в мене виник нюанс, бо маємо декілька співвласників житла, тому я відклав поки це питання. В кого один власник житла, тому дуже легко перейти”, – ділиться зібраною інформацією Різник. 

Тернополянин планує змінити постачальника з часом, коли владнає усі юридичні моменти. 

В кого дешевше?

Звісно, що ключовою причиною зміни постачальника газу для громадян є його ціна. Газопостачальні компанії мають оприлюднювати вартість палива за 5 днів до початку місяця постачання, якщо ціна на наступний місяць буде відрізнятися від попереднього.

Про це повідомляється на сайті консультаційного центру для населення “ГазПравда”, створеного НАК” Нафтогаз України” спільно з активістами.

Отже, найнижчу ціну на січень заявила компанія «Газ АП»: 6,99 грн за кубометр. Це на 66 коп більше за грудневий показник. Лише на 6 коп вища пропозиція компанії «Megawatt». За кубометр палива в січні постачальник просить 7,05 грн. Це на 1,1 грн більше в порівнянні з груднем.

 Ціни решти постачальників коливаються в діапазоні 7,39 – 10,8 грн за кубометр.  До слова, у ТОВ «Тернопільоблгаз» вартість кубометру газу складе у січні 8,75 грн, в “Тернопільміськгазу” – теж 8,75 грн. 

5 кроків, щоб змінити постачальника газу

Отже тепер, якщо споживача на влаштовує вартість газу діючого постачальника, то  його можна змінити. Обрати можна будь-якого українського постачальника, який має відповідну ліцензію. Наприклад, власник квартири у Тернополі може підключитися до «Харківгаззбуту» або ж державного «Нафтогазу» та отримувати газ від цих компаній, замість місцевого «Тернопільоблгазу». Змінити постачальника може і приватний будинок, і окрема квартира у багатоповерхівці.

1. Слід обрати нового постачальника газу. Перевірити, чи компанія має право на постачання газу можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

2. Для цього слід зайти за посиланням, потім вибрати розділ «Ліцензійний реєстр НКРЕП» та натиснути на нього. Опісля файл із повним переліком ліцензіатів НКРЕКП завантажиться на комп’ютер. У цьому електронному списку треба знайти постачальника природного газу за його юридичною назвою та у розділі «статус ліцензії» перевірити її чинність. Загалом ліцензії на торгівлю газом в Україні мають понад 500 компаній, проте не всі з них уже створили необхідну інфраструктуру для роботи з побутовими клієнтами (контакт-центри, системи формування платіжок тощо).

3. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника. Це можна зробити як на сайті нового постачальника, так й надіслати йому скановану/сфотографовану заяву на електронну скриньку. Разом із заявою-приєднанням споживач надає постачальнику: документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення); документ, що посвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код); інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника). Наприклад, це може бути останній рахунок за розподіл або постачання газу.

Заяву також може подати й довірена особа власника приміщення, проте вона мусить мати оформлену належним чином довіреність.

4. Очікувати повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу. Нова компанія має для цього термін до 20 днів, однак конкуренція уже змушує компанії реагувати швидше.

5. Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника протягом шести тижнів. Розрахуватись із попереднім постачальником упродовж десяти днів з моменту отримання рахунку. Якщо ж ви не погоджуєтеся із таким рахунком, тоді слід звернутися до суду. Важливо, що відсутність індивідуального газового лічильника не є перешкодою для зміни постачальника.

Споживач, який має намір змінити постачальника газу, лише подає заяву новому постачальнику. Споживач не контактує з діючим постачальником та не зобов’язаний отримувати довідку про відсутність заборгованості. Заяву та усі документи на зміну постачальника споживач має право подати в електронному вигляді.

Краще почекати? 

Попри, на перший погляд, дуже привабливу пропозицію, особливо з точки зору заощаджень, обирати річний план посеред опалювального сезону, не радять.

Олександр Харченко в ефірі Українського радіо зазначив, що наразі не надто гарний час, щоб обирати плани да тривалий період.

«Сьогодні на ринку можна купити газ за 6 тисяч гривень, а можна – за 8 тисяч. Тому ви маєте вибирати постачальника, дивитися на ціни, умови постачання. Багато постачальників пропонували річні, піврічні плани з фіксованою ціною на довгий час. Зараз якщо змінювати постачальника, то я б думав, тому що ціни вже зросли. Також не знаю, чи варто брати довгий тарифний план, бо навесні ціни будуть падати, а якщо зима буде тепла, то падати вони почнуть вже в лютому», – зазначив Олександр Харченко.

Втім, на думку експерта, в разі, якщо ціна здається занадто несправедливою, українцям слід шукати більш вигідні пропозиції.

«Змінювати постачальника треба тоді, коли ви зрозуміли, що ваш постачальник постачає вам газ занадто дорого або нечесно. На жаль, в Україні вистачає постачальників, які, на мою думку, невиправдано підняли ціну. І ті споживачі, які до них підключені, мають подивитися і вирішити, чи хочуть вони переплачувати зайву тисячу гривень», – наголосив Харченко.

 

 

Перейти до панелі інструментів