26.04.2024
Аналітика Здоров’я Місто Новини

Купатися чи не купатися на Йордан: що каже духовенство та тернопільські лікарі 

З року в рік в Україні та в Тернополі зокрема точаться дискусії з приводу того, чи варто занурюватися в крижану воду на Водохреща. Хтось вважає, що вода «змиє» усі гріхи, хтось купається за компанію, хтось навпаки критикує таку традицію. 

Терміново з’ясувало, чи дійсно вода позбавить гріхів, на скільки безпечно для здоров’я занурюватися в крижану воду без попереднього досвіду та зібрало фахові поради для тих, хто все ж таки планує завтра, 19 січня купатися в крижаній воді.

Справді, багато священників називають купання язичницьким і антихристиянським обрядом і заявляють, що церква ніколи не мала традиції занурюватися в ополонку на Водохреще.

На жаль, багато людей замість того, щоб вірити в Бога, вірять в певні ритуали, певну магію, за допомогою якої можна здобути якісь особливі речі

«Насправді цю традицію не можна назвати ні українською, ні православною. І тим більше з очищенням від гріхів вона не має нічого спільного. На жаль, багато людей замість того, щоб вірити в Бога, вірять в певні ритуали, певну магію, за допомогою якої можна здобути якісь особливі речі. Православна церква ніколи не пов’язувала жодне “моржування” чи іншого роду водяні процедури з освяченням води на Богоявлення. В молитві на освячення води чітко вказано, що ми просимо здоров’я і Божого благословення для людей, які п’ють цю воду і окроплюються нею, але там не згадується про тих, хто в неї пірнає. Тим більше там нічого не сказано про те, що через цю воду прощаються гріхи. Нема іншого шлях для прощення гріхів крім щирого покаяння в них. До чого я всіх нас і закликаю», – прокоментував для Терміново Архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

А Вам точно можна у крижану воду?

Окрім релігійного не слід відкидати й інший, не менш важливий аспект – здоров’я.

Ми запитали в декількох фахових тернопільських лікарів з різних галузей про те, чим може загрожувати занурення в крижану воду та кому цього робити категорично не бажано.

Так, лікар-гінеколог Фрешта Хеміч каже, що холодна вода насправді може бути корисною, але – лише при систематичному загартовуванні, тобто при щоденному контакті з нею. І лише за умови, що Ви не маєте жодних проблем зі здоров’ям.

«Категорично заборонено купатися вагітним жінкам, годуючим і дітям до 6 років. Існує ряд небезпек, що загрожують купальникам в крижаній воді. Різке пірнання в крижану воду може викликати судоми, спазми, аритмію і навіть зупинку серця. Категорично не рекомендується занурюватися в ополонку жінкам,  які мають проблеми зі здоров’ям сечостатевої системи. Потрібно пам’ятати про те, що запальні процеси схильні до рецидивів, які можуть бути спровоковані переохолодженням. Якщо в жінки є хронічні інфекції, то це лише дасть поштовх до загострення запального процесу, в ситуаціях з новоутворами в яєчниках – це сильний стресовий фактор, що може запустити механізм проліферації і гіперплазії в тканинах  будь яких новоутворів”, – описала ризики фахівчиня. 

За її словами, після переохолодження жінки можуть скаржитись на наявність виділень, виражену болючість, свербіж і печіння в області геніталій, біль при сечопуску. 

“Найчастішим ускладнення, з яким звертаються жінки після переохолодження – аднексит (сальпінгоофорит), пов’язаний із розмноженням патогенних мікроорганізмів в області придатків. Якщо імунітет функціонує нормально, частіше за все організм стримує їх розвиток, і не дає запальному процесу прогресувати. Проте, різке, навіть одноразове переохолодження може різко послабити імунну систему»,–прокоментувала Фрешта Хеміч.

Лікар-хірург Катерина Яцук запевняє, що різке переохолодження – досить серйозний стрес для організму.

«В першу чергу, наслідком переохолодження є різкий спазм судин. Тому категорично заборонено пірнання в холодну воду людям із захворюваннями вен, артерій та порушенням кровотоку у капілярах нижніх кінцівок (варикозна хвороба, ПТФС, ендартериїти, ішемічна хвороба судин нижніх кінцівок, діабетична ангіопатія). Різке порушення кровотоку у судинах може призвести до дуже серйозних ускладнень, як, наприклад, тромбоз, запалення стінки судини, припинення кровотоку у капілярах, і, як наслідок збільшення ризику утворення виразки на шкірі. Також не рекоменду. моржування людям, які мають проктологічні захворювання: геморой, тріщини, нориц”, – наголошує лікар.

Він додає, що різкий спазм судин спричиняє тромбоз вузлів, що є грізним і небезпечним явищем і вимагає оперативного лікування. До того ж переохолодження може спровокувати  активізацію запального процесу, призвести до розвитку гострого гнійного парапроктиту, нагноєння епітеліальних куприкових ходів.

“Не варто занурюватися в крижану воду людям із захворюваннями кишківника, такими як НВК, хвороба Крона, спастичний коліт, синдром подразненого кишечника. Дані патології різко загострюються після так званих «оздоровчих пірнань». У тих, хто має хронічні захворювання сечовивідної системи, експерименти з переохолодженням закінчуються загостреннями пієлонефритів, гломерулонефритів, циститів та уретритів за рахунок різкого ослаблення імунітету і активізації патогенної мікрофлори”, – застерігає Яцук. 

Тим, хто вважає себе повністю здоровими, лікарка радить пам‘ятати, що різке переохолодження може стати не тільки причиною загострення існуючої патології, а й основним фактором появи нового захворювання.

“Дуже часто чуємо, що потрібно захищати себе від сонця та тепла, але не менший пагубний вплив на шкіру має мороз та різка зміна температури. Шкіра, як і кожен інший орган, гостро реагує на різку зміну температури. Перш за все, при різкому охолодженні судини та капіляри шкіри дуже короткочасно, проте різко розширюються, стараючись зігріти організм, але потім дуже швидко звужуються, щоб зберегти тепло. В силу дії холоду, погіршується мікроциркуляція крові, що в свою чергу призводить до нестачі мікро/макроелементів, підвищеної сухості, шорохуватості шкіри. Не рідко спостерігаємо, що шкіра, особливо на відкритих ділянках, починає тріскати та не рідко доходить до ран”,– розповів Терміново лікар-дерматовенеролог, подолог, Тарас Семенина

Люди, які не мають хронічних шкірних захворювань, за словами лікаря, такий стан, зазвичай є тимчасовий. Проте для людей, які страждають на захворювання типу псоріаз, атоповий дерматит – переохолодження може стати справжньою проблемою. 

“Часто помічаємо швидкий прогрес захворювання у таких пацієнтів. Різке занурення у холодну воду, особливо у не «тренованих» до перепадів температури людей, викликає на всій поверхні шкіри своєрідний «шок», і , відповідно, стає провокуючим фактором запалення та активатором аутоімунних процесів за наявності хронічної патології. До того ж, дія холодної води може спричинити активізацію хронічних інфекцій сечостатевої системи”,– пояснив лікар-дерматолог. 

Поради для тих, хто все ж налаштувався на йорданську купіль

На офіційному сайті Міністерства Здоров’я України можна знайти перелік правил для тих, хто все ж планує занурюватися на Водохреща. І перша та ключова – це порадитися спочатку із своїм сімейним лікарем.

Очікувати, що разове купання в ополонці зробить вас здоровим раз і назавжди, не варто

«Очікувати, що разове купання в ополонці зробить вас здоровим раз і назавжди, не варто. Холодна вода насправді може бути корисною, але – лише при систематичному загартовуванні, тобто при щоденному контакті з холодною водою. Починати загартовуватись краще поступово, у теплу пору року, повільно знижуючи температуру води. Так взимку ви зможете зайти в ополонку без шкоди для здоров’я»,- йдеться на сайті МОЗ.

Один із найпростіших варіантів, з яких можна розпочати загартовування водою у будь-яку пору року, згідно сайту МОЗ, – це контрастний душ, але аж ніяк не купання в крижаній воді.

Замість P.S.

В одній з популярних груп у Фейсбуці «Тернопільські плітки» тривало опитування, в якому люди голосували, будуть вони занурюватися на Водохреща чи ні.

Більшість (838 людей) проголосували, що не пірнатимуть. 78 – проголосували, що планують пірнати. В коментарях під голосуванням деякі дописувачі коментують, що купання на Водохреща – це російська традиція, яку нав’язали українцям. 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів