19.04.2024
Здоров’я Новини Психологія

Як в час пандемії уникнути депресії та залишатися життєрадісним: поради психологині

Зараз весь світ відчуває соціальну турбулентність, та це не повинно руйнувати нашу особистість, душу та психічне здоров’я. На цьому наголошує тернопільська психологиня Катерина Варнавських. 

Щоб не увійти в затяжну депресію під час пандемії коронавірусу та економічної невизначеності, знаходити сили на енергію на кожен новий день, пані Варнавських радить для початку перестати зациклюватися на негативі. Особливо в останній місяць року, коли сил та енергії все менше, пандемія не вщухає, а сил бракує.

слід спілкуватися з позитивними людьми, які заряджають енергією, не дають сидіти на місці

«Зрозуміло, що коли людина постійно зациклюється на негативі, вона буде його назбирувати та втомить себе остаточно, перевівши свій стрес в стан хронічного. В такому стані імунітет слабне, і людина має більшу імовірність захворіти не обов’язково на коронавірус, – каже психологиня. – Та світ проти нас не налаштований, він не робить щось умисне. Просто ми це сприймаємо зазвичай, що це нам не щастить. Тому слід спілкуватися з позитивними людьми, які заряджають енергією, не дають сидіти на місці. Це може бути спілкування онлайн, чи зустрічі у вузькому колі. Обов’язково потрібно слідкувати за якістю сну. Хочемо ми цього чи ні, але спати потрібно мінімум вісім годин на добу. Далі – харчування. Ми повинні споживати овочі, фрукти».

Жити тут і зараз

Зараз ще немає білосніжної краси, в той же час немає і різнокольорових барв навколо, як влітку.  І дуже багатьом видається, що “життя стало сірим”.

Вдома раджу мати апельсини, мандарини. Вони яскраві, викликають асоціацію свят

«Тому зараз варто обирати яскравий одяг. Вдома раджу мати апельсини, мандарини. Вони яскраві, викликають асоціацію свят. Нам саме зараз бракує насичених кольорів. Влітку ж ніхто не каже: «Ой, щось мені так сумно, все таке сіре». Зрозуміло, що зараз природа засинає і усі так само з нею переходять в маргінальний, підвішений стан. Люди починають прислухатися до себе, шукати хронічні хвороби, – ділиться спостереженнями Катерина Варнавських.  – Таким чином людина сама себе занурює в негативні думки».

Фахівчиня радить знаходити час для себе, шукати те, що приносить задоволення. Ніколи не відкладати на потім. 

“До речі, дуже багато людей уже зробили саме зараз висновок для себе, що головне – це не відкладати, а жити зараз. Адже ніхто не знає, коли закінчиться пандемія, яким стане світ в найближчому майбутньому”, – зауважує Катерина Варнавських.

Структурувати життя

Ще одна її порада: для того, щоб втримати ґрунт під ногами, відчувати більшу впевненість, потрібно фокусуватися на тому, що є вашим ресурсом, від чого ви отримуєте задоволення. 

Можна завести щоденник з позитивними подіями, в який фіксувати все хороше, що з нами відбувається

«Ми можемо лише прогнозувати. Проте життя в такому постійному очікування веде до того, що людина перебуває в постійній тривозі, неврозі та дизбалансі. Натомість необхідно зосередитись на позитиві. Можна завести щоденник з позитивними подіями, в який фіксувати все хороше, що з нами відбувається. Це не обов’язково щось глобальне. Можливо, вам хтось зробив комплімент чи посміхнувся. Це теж позитив, на якому варто фіксувати увагу», – звертає увагу пані Катерина. 

За її словами, чим більше людина структурує своє життя, тим більш вона спокійна за нього, відтак краще переживає періоди маргінального невизначеного стану.

Ви можете впливати на свій розпорядок дня, на те, як виглядаєте, скільки їсте, спите, гуляєте. Такий навіть невеликий вплив заспокоює нас, додає впевненості. Тому психологиня радить планувати свій день чи тиждень.

«Людей найбільше хвилюють люди»

В цей складний час економічної невизначеності та загрози смертоносної хвороби, найбільше люди звертаюся до психологів через… стосунки.

«Люди як і раніше, так і тепер звертаються за допомогою, щоб налагодити  міжособистісні стосунки з близькими,з дітьми, батьками. Коли люди довго проводять час разом, то, звісно, загострюється конфліктність. Люди запитують, як пережити це, витримати, зберегти стосунки», –  описує найактуальніші запити клієнтів співрозмовниця.

 Створювати атмосферу свята

Грудень, на думку психологині, чудовий місяць для того, щоб перетворити його в святковий. Можна вже зараз планувати новорічний стіл, одяг, в якому хочеться зустріти свята, запланувати, з ким поруч ви б хотіли провести їх.

«Ендорфіни нам ніхто не відправить поштою. Наше щастя та радість залежать не від зовнішніх факторів, а від нас самих. Звісно, добре, коли хтось робить нам приємності. Та якщо ми не вміємо радіти самі, помічати прекрасне, то проблема в нас, а не в оточенні, – каже Катерина Варнавських. – Тому слід питати себе, що приносить радість, чи є людина, з якою ми можемо ділитися радістю. Адже важливо не лише брати, а й віддавати позитивну енергію».

важливо не лише брати, а й віддавати позитивну енергію

До речі, вже зараз, за словами психологині, варто сфокусуватися на виборі подарунків для рідних та близьких людей. Це не обов’язково дорогі речі. Навіть милі дрібнички здатні підняти настрій та зарядити енергією.  Також пані Катерина радить оточити себе красою. Можна прикрасити оселю, використовувати аромамасла з цитрусовими під час прийому ванни. Це бадьорить та нагадує про свято. Та, звісно, пам’ятати, що свято – це в першу чергу емоція.  

«Різдво та Новий рік асоціюються в нас з казкою, дивом. Ми часто віримо, що з 1 січня нового року все зміниться на краще. Та ми повинні розуміти, що «по-іншому» настане тоді, коли ми самі будемо по-іншому діяти, думати, поводитися. Все залежить лише від нас», – нагадує фахівчиня.

На головному фото Катерина Варнавських

 

 

 

Перейти до панелі інструментів