25.04.2024
Новини

Максим Степанов спростував інформацію про заборону продажу деяких товарів під час локдауну

Інформація про заборону продажу деяких непродовольчих товарів під час карантину не відповідає дійсності.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 5 січня, пише “Громадське”.

«Чим дозволено буде торгувати в термін з 8 до 25 січня — це торгівля харчовими продуктами, на торговельних площах, де не менше 60% площі призначена для торгівлі харчовими продуктами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і засобами захисту рослин», — пояснив він.

Однак торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише зі здійсненням адресної доставки замовлень. Щодо побутової хімії, Степанов повідомив, що Кабінет міністрів на засіданні 5 січня ще ухвалить певні уточнення.

За словами міністра, коли уряд складав перелік товарів, які не можна буде придбати, то виходив з того, що карантинні обмеження триматимуть в Україні лише 16 днів.

З чого все почалося?

Напередодні, 4 січня. в Американській торговельній палаті заявили про порушення прав споживачів. Мовляв, з 8 до 24 січня 2021 року під час жорсткого карантину в Україні буде заборонено продавати побутову хімію, одяг, пресу, дитячі товари для навчання та ще низку товарів повсякденного вжитку.

У Палаті вважають, що через такі правила супермаркети будуть змушені закривати окремі відділи або не дозволяти реалізацію цих товарів на касі.

«Таке рішення не лише є прямим обмеженням прав споживачів у придбанні необхідної продукції, але й потенційно призводитиме до виникнення конфліктних ситуацій в магазинах», — зазначено у повідомленні.

В організації додали, що уряду необхідно дозволити повноцінну роботу супермаркетів та інших суб’єктів господарювання, якщо товари, які дозволено продавати під час локдауну, займають не менш як 60% торговельної площі.

Перейти до панелі інструментів