23.04.2024
Відео Місто Новини

“Страшне, що робилося, за 26 років такої біди не мали”: на Курбаса дощем затопило цілий під’їзд. Чи отримають люди відшкодування? (відео)

Серйозних клопотів завдала злива увечері 6 жовтня жителям будинку на вул. Курбаса, 6. Там затопило один з під’їздів. Вода лилася з десятого до першого поверха по сходовій клітці, затопило квартири на верхніх поверхах, шахту ліфта, сушарки. Люди цілий вечір вичерпували воду зі своїм помешкань та під’їзду, зверталися на довідку міськради і навіть в поліцію, але допомоги не дочекалися. 

Як кажуть жителі будинку, основною проблемою затоплення стала забита сміттям водостічна труба. Проте і дах там – не у зовсім належному стані. 

– Люди вже не раз зверталися з цією проблемою в жек, вони щось там латали, але толку мало. А зараз зима на носі і ще не одні дощі будуть, треба щоб цей дах нам зробили, – наголошує житель будинку Дмитро. – Я якраз повертався з роботи, аж раптом бачу – сусідка на першому поверсі вичерпує воду. Йду далі – а там і в ліфті вода, і в коридорах вода, по електрощитках тече. А якби коротнуло?

Вода лилася з десятого до першого поверха по сходовій клітці, затопило квартири на верхніх поверхах, шахту ліфта, сушарки, розповідають мешканці (фото: Євгенія Цебрій)

Люди взялися за відра, миски, тряпками, хто чим міг. 

– Я пішов до дому взяв шуфельку і пішов на верхні поверхи допомагати, бо там страшне що робилося, – говорить Дмитро. 

 За словами мешканців, вода того вечора текла зі всіх щілин, особливо з вентиляційних люків у туалеті та ванній. 

Журналістка Терміново побувала у мешканців затопленого під’їзду 7 жовтня – наступного дня після зливи. Люди саме сушили килими та показували свої мокрі кваратири. Жителі хвилюються, що від вологи попсуються меблі та підлога, а стіни покриються пліснявою. Куди йти за компенсацією збитків і чи отримають вони її взагалі – ніхто наразі не знає. 

“Такого тут ще не було”

Найбільше постраждали квартири на 10-му поверсі. Тут вода текла в кімнатах по стінах, в коридорі, у ванній і туалеті. 

– У під’їзді по сходах текло аж до першого поверху, на кожному поверсі була калюжа. Ми 26 років тут живемо, нас не раз топило, але але такого тут ще не було, – розповідає Неля Москальова з квартири на 10-му поверсі і показує вологі стіни та кути у кімнатах, намоклі дивани і килими.

У квартирі Нелі Москальової намочило стіни, меблі та килими, затопило ванну і туалет (фото: Євгенія Цебрій)

– Я брала шуфельку, вечерпувала воду у миску і виливала в унітаз, – говорить жінка.  – Мій чоловік врятував ситуацію – взяв вантуз, виліз на дах і так прочистив водостічну трубу – там все було забите сміттям. А могло бути ще гірше, якби замкнуло проводку.

Жінка зауважує, що того вечора постраждалі від підтоплення не дочекалися допомоги від жодної зі служб. Хоча багато жителів під’їзду телефонували і на довіду міськради та повідомляли про надзвичайну ситуацію, яка виникла у під’їзді.

Того вечора вода текла зі всіх щілин, розповідають мешканці. Особливо з вентиляційних люків у туалеті та ванній (фото: Неля Москальова)

– Я не знала куди дзвонити. О 19 год у жек не звернешся, бо він вже не працює, зателефонувала у водоканал, там сказали, що це не їхнє, телефоную на довідку міськради – там постійно зайнято, – зазначає Неля Москальова. – Сусідка з третього поверху викликала наряд поліції, бо ми вже не знали куди звертатися. Десь близько 23 год поліція таки приїхала, але вже було пізно і я навіть не знаю, чим це все закінчилося… Начебто сказали, що зранку прийде дільничний, але ніхто так і не приходив… 

Пішли ночувати до кумів

Серйозно затопило квартиру і в сусідів пані Нелі. Через те, що ввечері у помешканні все було мокре, сусідка з річною дитиною навіть пішла ночувати до кумів. 

– Ми сиділи на кухні, чуємо почало капати в коридорі і потекло по стінах, – пригадує сусідка Софія Картуш. – Батько одразу відключив електрику, тому що пару років тому було таке саме і тоді у нас пару днів не було струму. Тато з сусідом пішли на дах розчищати трубу, там стояла вода по коліна.  Я поклала дитину в ліжечко і давай це все збирати, бо почало лити з витяжки у ванній і в туалеті. Все текло в коридор, потім почало капати на кухні, в одній кімнаті, в другій, пішло під шафи. Я зателефонувала  до чоловіка, який був в гостях, він одразу прийшов з другом і взялися допомагати. 

Через підвищену вологість у квартирі Софія Картуш змушена була з річною дитиною ночувати у кумів (фото: Євгенія Цебрій)

Вода перестала литися лише після того, як чоловіки розчистили пробили трубу. Воду із квартири довелося прибирати близько години. Проте ще до пізнього вечора зі стелі час від часу капало. 

– Зараз все трохи попідсихало, але ще є вологі плями на стінах і на стелі,  – показує наслідки затоплення Софія. – Нам пощастило, що на підлогах нема коврів, а в кухні та коридорі плитка і підняті шафи.  

У сусідів поверхом нижче теж вода була в квартирі – текло у ванній, туалеті коридорі, намочило вагонку та шпалери. А ще вибило струм у половині квартири і його не було ще цілий день 7 жовтня. 

Приходив електрик з жеку і сказав, що це не у щитку справа і робити не буде. Тому нам довелося викликати електрика за власний кошт, – розповідає мешканець квартири на 9 поверсі Костянтин Кравчук. 

За словами Нелі Москальової, наступного дня після затоплення майстер з двома двірниками прибирали на даху. 

У мешканців затоплених квартир намокли стіни, доведеться робити ремонт (фото: Софія Картуш)

– Сказали, що була капітально забита водостічна труба –  винесли звідти два пакети сміття – пляшки, пакети, – зауважує жінка. – Туди молодь ходить і залишає сміття. Минулого року чоловік вішав колодку, вона провисіла півроку, а влітку хтось її виламав. Ми мусимо пильнувати з сусідами дах, бо найперше поллється на голови нам. Що тільки в тій трубі не назбирується – сусіди утеплювали квартиру, ось і пінопласт туди потрапив. А в жеку розповідали, що майстри, які утеплюють будинки, можуть в цю трубу навіть клей вилити. 

У відшкодування не вірять

Мешканці підтоплених квартир наразі ще нікуди не писали офіційних скарг щодо підтоплення і не знають чи будуть це робити, бо просто не вірять, що їм хтось допоможе. До того ж, вважають, що було б добре, якби за проблему з дахом і жеком, який недобросовісно виконує свої обов’язки, взялися всі мешканці під’їзду. 

Але ніхто особливо ініціативи не подає, сусіди навіть добре не знають одні одних і мало спілкуються. Мовляв, проблему з дахом мають вирішувати ті, кому капає на голову – тобто жителі останніх поверхів.  

– Сьогодні приходили до нас представники жеку – майстер і головний інженер, казали: “Ну пишіть скаргу , але навряд чи ми дамо вам компенсацію, ми бідні, в нас грошей нема”, – розповідає Неля Москальова. – Щомісяця жек отримує від нас по 300 грн квартплати, а них коштів немає. За що ми їм платимо такі гроші? Я не знаю, що робити. Зранку встала і якась така апатія, руки опустилися, адже розумію, що нічого не доб’ємося. Стіни підсохнуть, трохи відремонтуємо, а так навіть не знаю…

Подібної думки і сусідка Софія Картуш.

– Нас раніше вже затоплювало, ми зверталися і ніхто нас не чув. Не хочеться знову кудись іти і тратити час, ми вже не віримо, що нам хтось допоможе, – каже вона. 

Наступного дня після потопу люди просушували намоклі килими, штори, дивани (фото: Євгенія Цебрій)

Чому жек не прибирав сміття на даху і чи планують там найближчим часом робити ремонт? З цими питаннями журналістка Терміново звернулася з директорки обслуговуючого підприємства ПП “Вікторія М” Надії Коваль. Проте вона коментувати проблему відмовилася через образу на журналістів, які свого часу начебто “виклали про жек неправдиву інформацію”. На зауваження про те, що інформації від неї чекає цілий під’їзд, який затопило, керівниця жеку просто кинула слухавку. 

У міськраді чітких відповідей наразі не дають

Хто буде відшкодовувати збитки мешканця затоплених квартир, журналістка Терміново намагалася з’ясувати у міськраді. 

– Управління з надзвичайних ситуацій готує розпорядження про створення комісії з встановлення збитків під час сильних дощових опадів 6 жовтня. Далі все відбуватиметься відповідно до даного розпорядження, – повідомила начальниця пресслужби міськради Мар’яна Зварич. 

Хто увійде до складу цієї комісії, будуть її члени складати акти у затопленому під’їзді чи це мають зробити працівники жеку, коли почнуть відшкодовувати збитки і з яких коштів це робитиметься, – відповідей на ці питання видання Терміново, на жаль, так і не отримало, оскільки не вдалося детальніше поспілкуватися з прессекретаркою.

Врешті на момент виходу матеріалу вона пояснила, що через брак часу не могла говорити і пообіцяла надати інформацію, яка зараз вкрай турбує жителів будинку, зранку наступного дня. Чи варто розраховувати постраждалим від підтоплення на відшкодування, читайте у матеріалі “У міськраді досі не можуть пояснити, чи отримають компенсації жителі затоплених квартир”. 

До слова, як повідомив начальник міського управління з надзвичайних ситуацій Іван Коваль, під час зливи увечері 6 жовтня на довідку міськради надійшло 16 звернень про затоплення з дахів. Проте йшлося не про цілі будинки, а один-два під’їзди. 

Жеки вчасно відреагували на повідомлення і все розчистили, – зазначив Коваль. – Проблема в тому, що люди виходять на дахи будинків і залишають там за собою сміття та пляшки, які під час дощу забивають водостічну трубу. 

Нагадаємо, 6 жовтня у Тернополі випала сильна злива, що призвело до підтоплення вулиць, будинків, квартир і транспортного колапсу. Рятувальникам довелося відкачувати воду із затоплених будинків та витягувати з водяної пастки автомобілі. Чи отримають постраждалі від зливи компенсацію збитків, покаже час. Тим часом місто і надалі затоплює практично під час кожного дощу, адже ця проблема відкрита вже роками

 

Видання Терміново далі відстежуватиме, чи отримають компенсацію потерпілі від підтоплення 6 жовтня.

 

Перейти до панелі інструментів