24.04.2024
Місто Новини

Із кранів текла “кава і віскі” : чому тернополяни не змогли набрати чистої води перед її відключенням

Фото ванн з брудною водою, яку набрали напередодні відключення водопостачання у Тернополі, публікують користувачі соцмереж. Як тільки не називають з іронією рідину, яка тече з кранів: кавою, віскі, шампанським, фантою. Брудна вода увечері 18 травня з’являлася у різних мікрорайонах міста, пишуть у соцмережах. Тернополяни цікавляться, чому вода такої поганої якості. 

Нагадаємо, у  Тернополі на два дні припинене водопостачання мікрорайонів “Сонячний”, “Аляска”, “Східний”, “Канада”, “Дружба”, “Кутківці”, “Пронятин”, “Березовиця”, а також довколишніх сіл у зв’язку з плановим промиванням водопровідних мереж і ремонтними роботами на насосних станціях та  мережах. Як повідомили у КП “Тернопільводоканал”, постачання води припиняється з 00 год 19 травня до 24 год 20 травня. Проте багато тернополян розповідають, що брудна вода почала тексти з кранів ще з 20.00 18 травня. 

“Або ванну мити, або сидіти без води 2 дні”

“То навіщо писати, що відключають в 00.00 год 19 травня, якщо ти не можеш набрати нормальної води вже з 20.00 год?” – запитує Уляна Коваль. 

Користувачі публікують фото ванн з брудною водою і бідкаються, як їх потім відмити. Кажуть, набирали воду, яка вже була, інакше взагалі на два дні залишилися б без жодної. 

Фото: Юлія Мозіль.

“Або ванну мити, або сидіти без води 2 дні… Фекалії треба ж чимось змивати… От жертвуємо білосніжною ванною”, – пояснила своє рішення Алла Вовк. 

Дехто пише, що треба було набирати воду раніше, а не чекати до 22.00. Та мешканка “Аляски” Юлія Мозіль зазначає, що запаслася водою ще о 17.00 і публікує фото своєї ванни, заповненої коричневою рідиною. 

“Щойно набрала цілу ванну віскі”, – дотепно підписала опубліковане фото Наталя Синявська з вул. Симоненка. 

фото: Юрій Шварчовський.

Зраня чаю можна вже не запарювати”, – іронізує Тарас Смолій. 

“КП “Тернопільводоканал”, може якось прокоментувати якість даної рідини…? Люди прийшли з роботи, зібрались зробити запас води на 2 дні, а з кранів тече технічна рідина, за яку ми здійснюємо оплату наче вона з артезіанської свердловини, чи з талого льодовика?”, – запитує Юрій Шварчовський.

“Запасайтесь водою завчасно”

Як пояснюють у пресслужбі КП “Тернопільводоканал”, те, що з кранів текла нечиста вода, пов’язане саме з інтенсивним її використанням в один час.

– Ми попередньо наголошувати, щоб люди не набирали воду у останні години, – кажуть у пресслужбі. – А старалися зробити запаси води упродовж дня, щоб не йшло навантаження на мережу одночасно у всіх районах. 

Фото: Наташа Поночовна.

Як пояснюють у  КП “Тернопільводоканал”, промивання водопровідних мереж проводять тому, що у водопроводі з часом накопичується багато заліза,  яке потрапляє туди з підземних вод.  Минулого року промивання не проводили через посилений карантин. Відповідно заліза накопичилося ще більше. Чим більше води йде по трубах, тим більше це залізо починає вимиватися. Водоканал це робить за певною технологією, а люди своїм інтенсивним використанням зрушують цей осад, відповідно маємо таку ситуацію.

Проблему з брудною водою у кранах напередодні відключення водопостачання прокоментував у ефірі програми на місцевому телеканалі Т1 директор КП “Тернопільводоканал” Володимир Кузьма. 

– Рекомендуємо напередодні планових зупинок набирати воду заздалегідь. Тому що більшість людей чомусь звикли: прийдемо з роботи, наведемо порядок дома, тоді почнемо набирати воду, – каж він. – І на жаль через те, що більшість людей так думають, з’являються так звані пікові навантаження на мережу і як правило після 20.00 спостерігаються в окремих точках розподільчої мережі коливання води. Відповідно цей осад, який ми плануємо вивести під час промивання мереж, він вимивається завчасно і деякі споживачі вже набираючи воду, бачать жовтуватий чи бурий відтінок. Це неприємний момент, але ми не можемо його уникнути в цій ситуації. Просто рекомендуємо людям завчасно набрати воду, – робити це протягом дня, який передує дню зупинки.

Фото: Оксана Міхальчук.

Також директор водоканалу наголосив, щоб тернополяни були обережні з водою з колонок-качалок, її можна використовувати лише як технічну. 

– Вода з бюветів доочищена і придатна до вживання, – повідомив Кузьма. – А вода з колонок-качалок до пиття не призначена. Колонки розташовані на свердловинах в міській зоні і не мають санітарних охоронних зон. Вода, яку там можна набрати, немає постійного лабораторного контролю,  тому ніхто не може гарантувати її якості. 

 

Перейти до панелі інструментів