24.04.2024
Здоров’я Новини

Кількість тестувань зростає, а колективний імунітет не виробився: як Тернопільщина вступає в період ГРВІ та грипу

Збільшення кількості тестувань на коронавірус – зовсім не показники ефективної роботи. Навіть навпаки: тестують далеко не всіх тих, кого вартує, і така схема перешкоджає нормальній роботі лабораторного центру. Про це на засіданні обласного оперативного штабу для боротьби з коронавірусом розповіла в.о. директора обласного лабцентру Оксани Чайчук.

Станом на 4 вересня відсоток завантаженості ліжок у медзакладах області становить 40,9%, норма – до 50%. Середній показник тестування методами ІФА та ПЛР становить 158,8 на 100 тисяч населення при рекомендації не менше 24. Інтенсивний показник захворюваності за останні 14 днів становить 244,3 випадки на 100 тисяч населення. Однак щодо тестувань, то далеко не всі їх варто було робити, пояснили Чайчук.

Безпідставне обстеження працівників освіти, культури та інших сфер, що неналежать до категорій осіб, що підлягають тестуванню, згідно зі стандартом надання медичної допомоги, раннє обстеження контактних осіб без клінічних проявів у вогнищах ковіду раніше 14-го дня, первинне обстеження медпрацівників методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції – авт.),  в той час, як первинне обстеження медпрацівників, які були в контакті з інфікованими, проводять методом ІФА (імуноферментного аналізу – авт.), і лише тих, у кого підтверджується наявність імуноглобуліну М, тоді тестують на ПЛР, – такі дії спричиняють ледь не колапс у лабораторному центрі, пояснює Чайчук. Також на ПЛР-обстеження направляють осіб, що підлягають плановій госпіталізації.

Засідання обласного оперативного штабу 4 вересня. (Скрін із відео: МедіаТОР)

– Ми вже говоримо про це неодноразово, що на планову госпіталізацію крім тих осіб, котрі мають онкологію та імунну супресію, проводиться методом ІФА, а не ПЛР, – зауважує епідеміологиня. – Ці всі недоліки, які я зараз озвучила, призводять до навантаження лабораторій обласного лабцентру та безпідставного витрачання тест-систем, які є зараз надзвичайно дорогими та дефіцитними.

За словами Чайчук, те, що не сортується первинний матеріал і не подають на тестування тих людей, які підлягають його терміновому проходженню, а це люди, котрі мають температуру та інші клінічні ознаки та потребують негайної госпіталізації та встановлення діагнозу, лише ускладнює ситуацію.

Окрім ПЛР-діагностики в обласному лабцентрі проводять також ІФА-тестування. Всього обстежено таким методом вже 4 180 осіб.

– Якщо проаналізувати сумарно результати лабораторного тестування, які подіють нам лікувальні заклади, показник імуноглобуліну G, (який свідчить про наявність антитіл до коронавірусу – авт.) становить менше як 1%. Це означає, що колективний імунітет у населення все-таки не виробляється. В осінь і зиму, де будуть додаватися сезонні вірусні захворювання як грип та ГРВІ вступаємо без колективного імунітету.

 

Перейти до панелі інструментів