03.05.2024
Місто Молодь Новини Соціальні проблеми

Носити екосумку та купувати продукти у свої контейнери: поради для тих, хто хоче жити в стилі еко

У Тернополі екоактивісти міняли поліетиленові пакети на смаколики: чай та сир. Однак, як пояснює одна із організаторок акції Дарина Сліпченко, багато людей принесли не лише поліетиленові пакети, які годяться для переробки, а й одноразові пакетики, які, на жаль, наразі у Тернополі та й інших містах для “другого життя” не беруть.

– У Тернополі вже є пункти приймання та центри переробки поліетиленових пакетів. Кожен може приносити їх у пункти приймання, варто лише уточнити, чи саме там приймають пакети, бо це є далеко не всюди.

Зрештою, не всі пакети взагалі переробляють. Зокрема ті, які в народі називають “за 5 копійок”. Саме їх не переробляють ні в Тернополі, ні в Україні, запевняє Дарина Сліпченко.

– Нести такі пакети немає сенсу, бо вони потім все рівно потрапляють на звалища. Вони є занадто тонкими для переробки, тому навіть за кордоном їх не приймають.

Здавати можна цупкі пакети та пакети із супермаркетів. Зрештою, краще помалу відмовлятися від них взагалі. Адже на виготовлення самого матеріалу витрачають ресурси, тому краще все ж замінити їх на якусь екоторбу.

Чим же можна замінити поліетиленові  пакети та торбинки?

Дарина радить:

– великі пакети замінити на екоторби або знайомі нам авоськи. Вони міцні, цупкі, їх не прорве пакет молока з гострими краями. Таку сумку можна носити з собою завжди, вона не займає багато місця, натомість ніколи не знаєш, коли вона стане в нагоді.

– замість невеличких пакетів, в які ми кладемо фрукти та овочі, можна використовувати торбинки з сіточок, або плащової тканини, на них згодяться навіть старі тюлі. Сипучі ж продукти можна набирати у полотняні торбинки відповідних розмірів. Їх також можна придбати вже готові або пошити самотужки. Зрештою, якщо ви купуєте один апельсин, лимон чи гранат, то цінник можна наклеїти безпосередньо на нього.

– м’ясо, рибу або сир та інші продукти також можна купувати одразу у свої пластикові контейнери. Це не надто зручно, якщо вам потрібно накупити багато всього, але зате ви не використовуєте пакетики, які потім не візьмуть на переробку.

– Зараз самі продавці йдуть тобі назустріч і в одну екосумку можуть скласти всі фрукти та овочі, які ти купуєш, – розповідає про власний досвід Дарина. – У супермаркетах, зрештою, теж тобі можуть покласти вже зважені м’ясо чи рибу у ваш контейнер.

Окрім невеличких пакетиків у Тернополі також не приймають на переробку і упаковку тетрапак. Тому охочим сортувати, її доведеться самотужки везти у пункти приймання, які є, наприклад, у Львові.

Що можна сортувати у Тернополі:

– скло;

– пластикові пляшки;

– макулатуру;

– поліетиленові пакети.

Пункти приймання вторсировини у Тернополі можна переглянути на карті, яку розробили під час проєкту ECOculture.

Перейти до панелі інструментів