26.04.2024
Місто Новини

На Тернопільщині вже відновилась стихійна торгівля, в місті штрафують керівників ринків

Адміністрацію та дирекцію тернопільських ринків почали штрафувати за недотримання карантинних заходів. Хоча найчастіше порушниками є продавці і покупці, відповідальність за порушення несе саме керівництво.

Про це на засіданні міського оперативного штабу розповів начальник міського управління Держспоживслужби Іван Гавришків.

– За цей тиждень адмінпротоколи складено майже на кожному ринку міста, – розповідає чиновник. – Ми попереджали адміністрацію, що, згідно постанови, саме вони несуть несуть відповідальність щодо забезпечення умов торгівлі і проведення всіх профілактичних заходів із підприємцями. Раз попередили, другий, а тепер склали протоколи.

Всього мова йде про 3 адмінпротоколи як результат перевірки на 4 ринках міста.

До прикладу, виявляли відсутність захисних екранів між продавцями та покупцями, неправильне використання масок продавцями, уточнюють у Держспоживслужбі.

В області за цей час перевірили 11 ринків і склали 9 протоколів за порушення.
Найчастіше фіксують випадки стихійної торгівлі, невикористання покупцями та продавцями захисних масок, працівники ринків не вимірюють температуру або покупців більше, ніж дозволено, фіксують скупчення понад дозволений норматив в одну людину на 10 квадратних метрів.

Наразі мова йтиме про штрафи, однак, як зауважив начальник міського відділу поліції Сергій Осадца, недотримання карантинних вимог може закінчитись тим, що ринку взагалі не дозволять функціонувати.

Хоча порушення фіксують не лише на базарах. Досить їх є і в закладах харчування міста.

– За останній тиждень ми склали 5 протоколів по порушень карантинних вимог по закладах харчування, – уточнив Осадца. – Далі протоколи скеровують до суду.

Нагадаємо, відповідно до Статті 44-3, за порушення карантинних заходів можуть покарати штрафом в розмірі від 1-2 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб – 2-10 тисяч неоподаткованих мінімумів. Це від 17 тис. до 34 тис. грн, та 34-170 тис. грн відповідно.

Перейти до панелі інструментів