20.04.2024
Аналітика Місто Новини

У Тернопільській міськраді – резонансне непорозуміння через тариф на воду

28 травня КП «Тернопільводоканал» провело громадські обговорення свого наміру підвищити у наступному  році тариф на водопостачання та водовідведення  майже на третину(!!!) до 34,8 грн/м куб. Це при тому, що якість води у місті відверто не найкраща, а тернополяни систематично обурюються потоками з крана рідини блідо-коричневого кольору, яка нищить сантехніку і псує настрій жителям обласного центру.

Що цікаво, при такій якості тариф на воду в Тернополі –  найвищий серед сусідніх обласних центрів. Станом на сьогодні він складає 27,34(!!!) грн/м куб. Тоді як у Чернівцях – 19,884 грн/м куб., у Львові – 20,844 грн/м куб., у Луцьку – 20,568 грн/м куб., в Хмельницькому – 21,7 грн/м куб., в Івано-Франківську – 22,54 грн/м куб., у Рівному – 24,828 грн/м куб.

 

Громадські обговорення у Тернополі були проведені за традиційної для таких заходів схемою – участь у них взяли головно працівники комунальних служб міста, які чемно проголосували за те, що сказало керівництво.

Захід відбувся ще 27(!) травня. У розділі Новинин жодної інформації про результати обговорень на офіційному сайті КП «Тернопільводоканал» з приводу результатів обговорень немає, водночас на сайті розмістили сюжет телеканалу Т1, який розповідає про поведенні слухання,  у розділі Актуально.

Натомість несподівано аж у вихідний, у суботу 30 травня з’явилася інформація на сайті міської ради. У ній вказано, що тарифи на воду піднімати в місті не планують, а КП «Тернопільводоканал», мовляв, провів громадське обговорення щодо імовірного підвищення тарифів на холодну воду за власною ініціативною.

Того ж дня, у суботу, на своїй офіційній сторінці у  Фейсбуці міський голова Сергій Налал додав, що він проти підвищення тарифу, і попри проведені слухання «підвищувати ціну на воду – неприпустимо», а отже «тему закриваємо!».

Зазначимо, що на пост екс-нардепа Ігоря Мосійчука із звинуваченням головного лікаря міської дитячої лікарні Андрія Артимовича у закупівлі масок за завищеними цінами, Надал відреагував оперативніше, ледь не одразу.

Чому ж так довго мовчав, якщо справді комунальне підприємство міської ради самовільно, всупереч позиції і баченню міського голови, самовільно вирішило ініціювати збільшення тарифу? Терміново намагалося з’ясувати ситуацію безпосередньо у посадовців, однак, на жаль, вони впродовж двох днів не знайшли часу на розмову з журналістами, натомість вирішили спілкуватися в епістолярному жанрі відповідями на офіційні запити.

Терміново поцікавилося у директора КП «Тернопільводоканал» Володимира Кузьми, чи мав би він узгоджувати проведення таких слухань з керівництвом міста? Якщо так, чому ж їх провели без узгодження? Якщо ні, то чому міський голова публічно робить закид у самовільному проведенні заходу? Терміново також поцікавилося у Кузьми, на скільки обґрунтованими є звинувачення Сергія Надала фактично у самоуправстві, і на скільки виправданим, на його думку, є переведення даного непорозуміння у публічну площину?

Від Сергія Надала Терміново розраховує дізнатися, якою є міра відповідальності керівника комунальної установи, який самовільно вирішив підняти тарифи? Буде з даного приводу кадрове рішення, дисциплінарне стягнення чи все обмежиться постом у Фейсбуці?

Щойно ми отримаємо відповіді на запити, то повернемося до даної теми. Водночас розраховуємо, що чиновники міськради врешті почнуть знаходити час на спілкування з усіма журналістами, а не лише підконтрольних їм ЗМІ.

 

Головне фото: startupistanbul.com

Перейти до панелі інструментів