29.03.2024
Аналітика Новини

У Тернополі водоканал ініціює підняття тарифу майже на третину

У 2020 році тарифи на водопостачання та водовідведення у Тернополі не змінюватимуться. А якими вони будуть у 2021, стане відомо орієнтовно у листопаді-грудні 2020. Однак вже зараз водоканал повинен подати розрахунки на 2021 у Нацкомісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Такі тези намагались донести представники КП “Тернопільводоканалу” до присутніх у середу, 27  травня, на громадських слуханнях щодо встановлення нових тарифів на водопостачання та водовідведення у 2021 році.

Оприлюднений напередодні анонс про проведення слухань викликав резонанс у соцмережах, люди обурились намірам знову піднімати тарифи. Та самі обговорення пересічні тернополяни дещо проігнорували – на слухання прийшло близько 30 осіб, які зареєструвались. Це включно із працівниками комунальних служб, міськради і ЗМІ. Загалом, у залі було близько 40 осіб.

 

Серед зареєстрованих осіб, як повідомили у прес-службі водоканалу, лише одна особа зареєструвалася як представник громадськості.

У проекті, який подають Нацкомісії, йдеться про плановий ріст тарифу на 27% до 34,8 грн з ПДВ. У водоканалі зазначили, що даний тариф є приблизним і грунтується він на нинішніх розрахунках, адже слухання проводять задовго до того, як новий тариф буде впроваджений. Слухання ж проводять саме зараз, оскільки такі вимоги регулятора.

– Законодавчими актами передбачено, що всі водоканали-ліцензіати до 1 червня поточного року подають Нацкомісії розрахунки на наступний рік, – каже начальник планово-економічного відділу КП “Тернопільводоканал” Володимир Водовіз. – Під час процедури встановлення нових тарифів передбачено проведення двох громадських слухань. Перші, коли підприємство подає заяви і планові розрахунки для Нацкомісії – це зараз в нас такі відбуваються громадські слухання. Наступні відбуваються, коли спеціалісти Нацкомісії опрацюють документи, розрахунки і будуть вже відомі більш точніші розрахунки на наступний рік – Держбюджет, вартість електроенергії і т.д.

Наразі ж у проекті, який подадуть в Нацкомісію, йдеться про ріст тарифів на 27%: на централізоване водопостачання —13,635 грн (без ПДВ); на централізоване водовідведення —15,379 грн(без ПДВ). З ПДВ разом це складе вже згадані 34,8 грн з ПДВ. Основними складовими тарифу є витрати на електроенергію, витрати на амортизацію, які зросли з минулого року у зв’язку з придбання нових основних засобів, ведення об’єктів, які фінансуються за кошти Світового банку.

– Додаткові витрати сформовані на основі діючого Кодексу, – роз’яснює Володимир Водовіз. – Паливно-мастильні матеріали – на основі цін теперішніх, витрати на оплату праці розраховані на 2021 рік, враховуючи мінімальну зарплату та прожитковий мінімум на рівні грудня 2020. Також в проекті враховано інвестиційну складову на виконання робіт, пов’язаних з участь КП “Тернопільводоканал” у інвестиційному проекті “Розвиток міської інфраструктури 2”.

Як зауважують у водоканалі, після слухання розрахунки подають в Нацкомісію, де їх вивчають і надалі можливі коригування як в сторону збільшення, так і зменшення. Все залежить від кон’юнктури ринку, цін на електроенергію, заробітної плати, цін на матеріали, які водоканал використовує у своїй роботі та ін.

– Оприлюднені цифри – доволі відносні. Наразі це попередні розрахунки, які базуються на попередніх показниках, – каже директор КП “Тернопільводоканал” Володимир Кузьма. – Є діючі тарифи на ті всі складові, і приблизні показники рівня інфляції. Але ми не знаємо, яка ситуація буде наприкінці року, оскільки тарифи остаточно будуть встановлюватись на рівні листопада. Тоді, я думаю, виходячи з тих цифр, які будуть на кінець року, вже можна буде говорити конкретніше, зменшаться тарифи чи вони зростуть.

головне фото: www.poglyad.tv

Перейти до панелі інструментів