25.04.2024
Місто Новини

Або вдома з додатком, або на примусовій обсервації: Кабмін змінив умови ізоляції для тих, хто перетнув держкордон

В Україні запрацював електронний сервіс “Дій вдома”, тож Кабмін постановою № 291 вніс зміни до актів про умови самоізоляції та обсервації громадян, які перетнули державний кордон. Тепер у них є вибір: або перебути два тижні на самоізоляції вдома, але при цьому постійно вносити дані про місце свого перебування у спеціальний додаток, або провести цей час у місцях, відведених для обсервації.

Як працює додаток, на засіданні міського оперативного штабу розповів начальник патрульної поліції Тернопільської області Богдан Шевчук.

– Хто має смартфон, можуть завантажити собі додаток. У нього потрібно зазначити прізвище та ім’я. З таким додатком людина може перебувати на самоізоляції за місцем проживання, або там, де він його встановив (і зараз перебуває), – пояснює Шевчук. – Додаток має функції геолокації та фотографії. Щодня в різний час користувач отримує push-повідомлення, від 3 до 5 на добу. Впродовж 15 хвилин після їх отримання людина повинна завантажити в додатку фото свого обличчя на фоні того, що його оточує. Разом з геолокацією. У додатку вже буде вказано місце перебування людини, де вона проходить самоізоляцію.

Якщо місце не буде збігатись, додаток буде вимкнений, чи людина не відповідатиме на повідомлення, або в неї не буде інтернету, на лінію 102 здійснюють автоматичний дзвінок. І найближчий наряд, дільничий чи група швидкого реагування приїдуть перевірити, чи справді громадянин є за вказаною для самоізоляції адресою.

– Громадяни, які перебувають на самоізоляції, але не мають опікунів, можуть пересуватись в межах 2 км від вказаної адреси. Але якщо йдуть до аптеки, крамниці чи до лікаря, – уточнює Богдан Шевчук. – Геолокація в додатку має похибку 300 метрів.

Якщо людина перетнула кордон, але має кнопковий телефон, чи не хоче встановлювати додаток, її привезуть на місце обсервації, найближче до місця його проживання. У Тернополі це, до прикладу, міська лікарня №3.

Додаток запустили ще 18 квітня. Поліціянти кажуть: будуть просити встановити його й тих, хто приїхав до країни перед Великоднем.

– У Тернополі поліція вже отримувала автоматичні повідомлення про недотримання карантинних заходів. Всі ці випадки перевіряли. Якщо причина була в тому, що не підтягувало геолокацію, то протоколів на людей не складали. В подальшому ж, якщо не будуть дотримуватись умов додатку, ми будемо вживати заходів, – запевнив начальник поліції..

Наразі ж сам додаток має не надто хороші оцінки. Із 380 відгуків на Google Play середня оцінка – 1,5 бала. Найчастіше нарікають не те, що сервіс не підтягує геолокацію – а це якраз та умова, за порушення якої до вас може приїхати наряд.

Завантажити додаток в Google Play

Завантажити додаток в App Store

Перейти до панелі інструментів