19.04.2024
Історії Жінки Новини

Вмивальники на вулицях та санітайзери у під’їздах: як на карантині живе В’єтнам

Платна та безкоштовна обсервація на вибір, можливість помити руки навіть просто посеред вулиці та звичка носити маски з самого малечку – які карантинні заходи ввела країна, що межує із Китаєм. 

Леся Захарчук разом із сім’єю живе у В’єтнамі вже більше семи місяців. До того практично рік прожили у Камбоджі. Чоловік Лесі працює маркетологом у місцевій IT-компанії, яка займається виробництвом ігор для мобільних телефонів, жінка доглядає за донечкою. Як на карантині живеться в країні, північної сусідкою якої є Китай, розповіла спеціально для Терміново.

Про карантинні обмеження

Оскільки В’єтнам є прямим сусідом Китаю на півночі, карантинні заходи почали вводити одразу після закінчення Китайського нового року. Це орієнтовно 1-3 лютого. В цей час тисячі китайців мали б повернутись назад у В’єтнам. Наприкінці січня призупинили авіасполучення з Уханем, а з 1 лютого – з Китаєм загалом, одночасно закрили сухопутні кордони. Починаючи з 4 лютого всі навчальні заклади відправили на карантин. Невдовзі призупинили рейси і з Південною Кореєю, Італією та Іраном.

Тут і далі фото з архіву Лесі Захарчук

Наприкінці березня закрили всі публічні місця (парки, сквери, дитячі майданчики, ресторани, салони краси і тд).

Обмежувальні заходи офіційно ввели у В’єтнамі з 1 квітня. Необхідно дотримуватись соціальної ізоляції. Людей просять залишатися вдома, максимально обмежити час перебування на вулиці за винятком випадків крайньої необхідності. При пересуванні відстань між людьми повинна становити два метри. Також забороняють збиратись більше двох людей. Призупинили громадський транспорт і таксі (залишилось тільки мототаксі). Необхідно носити маски на вулиці і в приміщенні (супермаркети, аптеки, лікарні). Натомість для літніх людей обмежень немає.

В’єтнамці абсолютно не переживають з приводу того, що потрібно носити маски, адже ходять в них практично від народження через забруднене повітря. Тому мода на маски тут вже давно 🙂

Про обсервацію та самоізоляцію

Поки країна була відкритою для туристів, карантин був обов’язковим. Правила змінювались кожного дня: спочатку тільки для тих, хто приїхав з Італії та Ірану, потім із всього Шенгену, пізніше з усіх країн, де зареєстрували більше 500 випадків заражень COVID-19. А з 22 березня В’єтнам закрив кордони для всіх іноземців. Наскільки мені відомо зі слів наших знайомих, які відбували примусовий карантин, є опція вибрати безкоштовний (це скоріше гуртожитки, військові бази і т.д.), або платний варіант (у готелі). В безкоштовному умови дуже прості і не завжди суперкомфортні, але сюди входить триразове харчування, медичний огляд після закінчення, безкоштовна здача тесту на коронавірус. Звичайно, є люди, які невдоволені, але всім не вгодиш. Завжди був вибір відмовитись від карантину і не в’їжджати в країну.

Для в’єтнамців культурно притаманна глибока повага для старших, для них важлива ієрархія. Це переносять і на відношення до влади. Мені здається, що вони довіряють рішенням уряду більше, ніж ми. А ось з особистою відповідальністю все по-іншому, тому що багато людей, як і у нас, легковажно відносяться до заборон, ігноруючи рекомендації влади

Про дефіцит та особливості захисних заходів

Як тільки почався пік у Китаї і потихеньку з’являлись випадки зараження вірусом COVID-19 у В’єтнамі, в аптеках був відчутний дефіцит масок, термометрів, одноразових рукавичок і так далі. Зараз є великий вибір багаторазових масок. Їх можна придбати навіть в більшості мінімаркетів. Вибір великий. Те саме і про антисептики.

 

Стосовно ж продуктів, то так, спершу спостерігалась легка паніка у місцевих. Я читала про великий попит на туалетний папір, як в принципі і в Україні. Тут логіка людей співпадає.

З цікавинок: в деяких місцях на вулиці встановили ось такі умивальнички, де можна при необхідності помити руки з милом, коли ти не вдома.

Ще з лютого в більшості публічних місць (супермаркетах, шопінгмолах, розважальних центрах) встановили контейнери з антибактеріальним гелем. У нас в будинку теж добавили санітайзери і просять дезінфікувати руки перед натисканням кнопок в ліфті.

 

Перший хіт, пов’язаний із коронавірусом, належить в’єтнамцям. Саме вони зняли мультиплікаційний кліп, в якому показали, як правильно мити руки, розповіли про те, що не варто доторкатись до обличчя і краще уникати людних місць.

ВОЗ відмітила успішну роботу В’єтнаму в боротьбі з COVID-19 і ставила його в приклад іншим країнам.

Про вихід із карантину

Вже близько тижня у В‘єтнамі немає нових випадків зараження, станом на зараз – 268 випадків COVID-19. Тож 22 квітня уряд прийняв рішення про послаблення обмежувальних заходів. Так, з 23 квітня народні комітети провінцій та великих міст самі визначатимуть умови відновлення роботи підприємств та бізнесу залежно від епідеміологічної ситуації на місці.

Відкрили торгові центри, починають відкривати ресторани, повернули можливість викликати в таксі саме машину, а не мото. Бачила оголошення, що деякі салони краси відновили свою роботу. Магазини з одягом теж працюють. Школи закриті і В‘єтнам досі закритий для іноземців. Але відновили внутрішнє транспортне сполучення країною.

Перейти до панелі інструментів