29.03.2024
Новини Розслідування

Працівники університетської лікарні могли інфікуватися від пацієнтки. У медзакладі кажуть, що не факт

У двох медиків обласної університетської лікарні підтвердили коронавірус. Про це вранці, 7 квітня, повідомив Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом. Про одного відомо, що це 24-річний лікар-інтерн, інша (за інформацією з власних джерел) – жінка-ліфтерка, яка перевозить пацієнтів (жителька Цеброва Зборівського району).

Нагадаємо, 2 квітня журналісти Інформагентства “Терміново” писали про невідкладний випадок, коли пацієнтка з Бучача з гострою кишковою непрохідністю потрапила в університетську лікарню й у неї виявили коронавірус. Публікація залишила чимало запитань, які ми вирішили з’ясувати сьогодні, коли почали хворіти працівники закладу. Спробуємо розставити крапки над “і” в цій історії.

Чи забезпечені медпрацівники університетської лікарні засобами захисту

Про випадок виявлення COVID-19 в обласній університетській лікарні офіційно не повідомляли – ні на ресурсах медзакладу, ні у Тернопільському штабі для боротьби з коронавірусом. Ми поцікавились, чи виявлене коло контактних осіб у медзакладі, чи протестували їх і чи мають медпрацівники достатньо засобів індивідуального захисту? Головний лікар обласної університетської лікарні Василь Бліхар спілкуватися з журналісткою не мав часу, тому передав коментар через прес-службу.

– Лікарі Тернопільської університетської лікарні мають достатньо засобів індивідуального захисту – маски, респіратори, рукавиці, захисні костюми, дезінфікуючі засоби, – стверджує Василь Бліхар. –  Ми не є лікарня, яка працює в епіцентрі боротьби з коронавірусом. Наразі ми перебуваємо в резерві. Але лікарня працює в режимі прийому ургентних хворих. До нас привозять пацієнтів з області з невідкладними станами. Їх ми обов’язково діагностуємо і перевіряємо.

Ми так і не отримали інформації про точну кількість масок, костюмів, респіраторів, щитків для обличчя в унверситетській лікарні. На сторінці медзакладу знаходимо лише інформацію про допомогу лікарні від Фонду Андрія Портнова (у сумі 250 тисяч гривень).

Трохи раніше кисневі маски, дезинфекатор АХД, захисні маски, рукавички латексні/нітрилові, пов’язки 3-х шарові, одноразові шапочки, захисні костюми передали лікарні волонтери зі спільноти coronavirus.ternopil.

“Випадок коронавірусу у лікарні не означає, що медики інфікувалися саме тут”

Жінка, яка 1 квітня була госпіталізована в обласну університетську лікарню, мала невідкладний (ургентний) випадок – гостру кишкову непрохідність. За наказом МОЗ “Про затвердження стандартів та клінічних протоколів надання медичної допомоги зі спеціальності “Хірургія” цей випадок і справді належить до невідкладних. Однак, як прокоментував нам для минулої публікації головний лікар Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський, проблему вдалося усунути без операції і пацієнтка почувається непогано.

Ми також поцікавилися, скільки часу перебувала пацієнтка з Бучача в обласній університетській лікарні і чому її не лікували у районній лікарні?

Головний лікар Тернопільської університетської лікарні Василь Бліхар

 

– Кілька днів тому мали випадок, коли жінка поступила до нашої лікарні з гострою кишковою непрохідністю, у неї підтвердили коронавірус і її зразу забрали до інфекційного відділення Тернопільської лікарні швидкої допомоги, – продовжує очільник медзакладу. – Те, що в нашій лікарні підтвердили два випадки захворювання на COVID-19 серед медиків, ще не означає, що вони інфікувалися у лікарні. Сьогодні перевіряється і встановлюється коло їх контактів.

 

 

Водночас Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом стверджує, що вони контактували з пацієнткою, в якої виявили COVID-19.

Питання виникли також і до часу, який провела пацієнтка у закладі. У минулій публікації прес-служба університетської лікарні стверджувала, що хвора перебувала у хірургії близько години, зараз знову стверджують, що її зразу забрали до інфекційного відділення. Тому ми вирішили поцікавитися, який тест зробили пацієнтці – швидкий чи ПЛР? На це запитання ми відповіді не отримали, тому адресували його начальнику управління охорони здоров’я обласної держадміністрації Володимиру Богайчуку. Запитали принагідно, чи був цей випадок настільки невідкладним, щоб везти пацієнтку з Бучача в обласну лікарню?

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Богайчук

– Ургентно доставлено в обласну лікарню, – каже Володимир Богайчук. – Вирішую не я, а фахівці, які прийняли таке рішення. 80% безсимптомного перебігу. Маємо вже досвід. Всім швидкі тести не роблять, є відповідні алгоритми роботи.

 

Схоже, що пацієнтці таки робили не експрес-тест, а таки лабораторний (ПЛР), який є більш точним. Це займає часу не менше п’яти годин, плюс час на доставку, тому жінка не могла пробути у лікарні не більше години.

 

У головного лікаря Бучацької районної лікарні Олега Щиголя ми поцікавились, чи лікувалася жінка у районному медзакладі.

Головний лікар Бучацької районної лікарні Олег Щиголь

 

– Ні, у нас в лікарні пацієнтка не перебувала, – каже Олег Щиголь. – Це ургентний випадок, вона прямо з дому поїхала на Тернопіль, вони знайомі Василя Євгеновича (Бліхаря, – прим. ред.) Контактували вони лише з сімейним лікарем, у нього взяли  ПЛР-мазочки, ніяких варіантів не виявлено, тобто мазки від’ємні.

Як зараз працює університетська лікарня

Тернопільська університетська лікарня в числі 18-ти закладів області, визначених Міністерством охорони здоров’я для госпіталізації хворих на COVID-19. Нас запевнили, що наразі приймають пацієнтів лише з гострими станами, усіх перевіряють на коронавірус.

– Щодо ситуації в лікарні, то епідеміологи її контролюють, – додає головний лікар медзакладу Володимир Бліхар. – Проводяться всі необхідні заходи щодо дезінфекції. Працюємо згідно з протоколами. На превеликий жаль, сьогодні в умовах пандемії коронавірусу лікарі найбільше є в зоні ризику, тому такі випадки будуть виявляти. Зі свого боку, ми як можемо, убезпечуємо персонал лікарні.

Ми так і не отримали відповіді на питання, скільки з решти медперсоналу перебуватиме на обсервації. Не зовсім зрозуміло, чому у лікарні працював лікар-інтерн, який мав би перебувати на карантині, згідно з наказом про призупинення освітнього процесу у Тернопільському медичному університеті ім. І.Горбачевського. Тому продовжуємо стежити за ситуацією у найбільшій лікарні області.

Перейти до панелі інструментів