28.03.2024
Новини Оперативно

У тернопільських лікарнях – 13 хворих на COVID-19

Скільки хворих на COVID-19 є у Тернополі, скільки осіб пролікували уже в міських лікарнях та чим  забезпечені на сьогодні медзаклади, розповіли на під час позачергової сесії міськради 8 квітня.

Зокрема, про ситуацію у місті доповідав очільник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міськради Василь Даньчак.

– Ми маємо загалом 19 пацієнтів у Тернополі із підтвердженими лабораторно випадками COVID-19. Дев’ять з них – це тернополяни, – каже він. – І у двох інфекційних відділеннях знаходиться: 8 пацієнтів з COVID-19 – в лікарні швидкої допомоги, а також в дитячій міській лікарні – троє діток і двоє дорослих з підтвердженим діагнозом COVID-19 , які безпосередньо доглядають за цими дітками. І маємо у інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги шість підозр у пацієнтів, в яких взято біоматеріал і які передано в обласний лабораторний центр для підтвердження або спростування діагнозу. На ізоляції перебуває п’ятеро пацієнтів, а на самоізоляції, згідно з даними наших сімейних лікарів, перебуває 497 пацієнтів.

Загалом з 20 березня по 7 квітня, за словами пана Даньчака, в лікарні швидкої допомоги проліковано 25 пацієнтів: десятьом було підтверджено COVID-19, два випадки з них, на жаль, закінчились летально. 11 підозр знято і шестеро – очікують на результат.

– У дитячій міській лікарні з 24 березня по 7 квітня було проліковано 24 дитини, плюс 20 дорослих було біля цих діток, які супроводжували їх, – додає він. – З них п’ятьом також підтвердили діагноз COVID-19 . І 17 підозр знято. Перші дітки з інфекційного відділення дитячої лікарні позавчора виписані – це двоє дітей з батьком з Козівського району, і одна дитина з матір’ю з Монастириського району.

Що ж до забезпечення місцевих лікувальних закладів засобами індивідуального захисту, то наразі вони, за словами пана Даньчака, достатньо забезпечені. Йдеться зокрема про інфекційні відділення лікарні швидкої допомоги, дитячої міській лікарні, третю міську лікарню, яка визначена зараз лікарнею для обсервації-ізоляції, і сімейних лікарів.

– Як бачимо, по Тернопільській області є 168 підтверджених лабораторно випадків, – каже Василь Даньчак. – Не виключено, що може бути збільшення кількості хворих. Тому потреба в засобах індивідуального захисту постійно змінюється. Щодо обладнання – наші лікувальні заклади практично забезпечені повною мірою ним. І це, що стосується апаратів штучної вентиляції легень, а також іншого поточного медичного обладнання, яке було придбано – це і електровідсмоктувачі, і монітори добового спостереження, інфузомати. І цього тижня також планується отримати 11 моніторів добового спостереження, і до кінця тижня ще планується отримати сім апаратів ШВЛ.

Як додає він, виникає і додаткова потреба щодо 3-ї міської лікарні. Мовляв, якщо буде масове поступлення пацієнтів, вона буде перепрофільована з лікарні-ізолятора на лікарню, яка буде надавати допомогу таким пацієнтам. Відтак потреби цієї лікарні будуть забезпечувати з тих коштів, які будуть виділятись і перерозподілятись з міського бюджету.

Перейти до панелі інструментів