29.03.2024
Здоров’я Новини

ПЛР-тести українського виробництва обіцяють вже з наступного тижня

20 тисяч ПЛР-систем, які дозволять протестувати близько 2 млн біопроб, чекають вже наступного тижня. Про це на брифінгу розповів головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

– Український виробник готовий виготовляти близько 1 тисячі тестів на добу, – каже Ляшко. – Це дозволить нам покрити всю потребу в проведенні тестування, необхідної для лікування під час спалаху коронавірусу.

Зараз в Україні є близько 250 тис тестів на виявлення коронавірусу, зазначив Ляшко.

Що ж до того, чому в Україні не проводять масових ПЛР-тестувань, як, приміром, в інших європейських країнах, а лише 115 на 1 млн населення, заступник міністра відповів наступне.

– Ми повинні розуміти, що Європа вже на 15-20 днів попереду в розвитку епідемії. Тому зараз ми дивимось на динаміку сценаріїв, які відбуваються в Іспанії, Італії та Франції. Якщо проаналізувати, скільки тестувань проводили в цих країнах у той період епідемії, в якому зараз знаходиться Україна, то в нас не набагато менше тестувань, ніж здійснювали там.

Також днями в Україні оприлюднять алгоритм, коли особа, зокрема, медпрацівник відмовляється проходити тестування.

– Це буде окрема “гаряча лінія” в Міністерстві охорони здоров’я, кожен випадок ми будемо розглядати в окремому порядку. Бо відмов від тестування на період епідемії не повинно бути взагалі, – пояснив Ляшко.

Довідково:

Експрес-тести визначають не наявність самого вірусу в крові пацієнта, а лише антитіл до нього. Але антитіла організм починає виробляти не з першого дня інфікування, а в розпал захворювання – це приблизно 5-7 день у випадку з Covid-19. Результат експрес-тестів отримують вже за 10-15 хвилин. ПЛР-тест проводять лише у вірусологічних лабораторіях зі спеціальним обладнанням методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), результат – не менш як за 5 годин.

Однак лікарі наполягають: проводити експрес-тестування теж варто: якщо у хворого з пневмонією експрес-текст дає позитивний результат, то висока ймовірність, що в пацієнта – коронавірус.

 

Перейти до панелі інструментів