27.04.2024
Аналітика Здоров’я Новини

У ВООЗ оголосили про пандемію коронавірусу. Яка ситуація в сусідніх з Україною державах

Ввечері 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що коронавірус визнали пандемією. Про це йдеться на твітер-сторінці організації.

Під час брифінгу про це повідомив гендиректор ВООЗ доктор Тедрос Адханом Гебреєсус.

– Кількість випадків перевищує 118 тисяч у 114 країнах. 4 291 людина померла, – заявив гендиректор ВООЗ. – Хоча у 81 країні немає заяв про випадки коронавірусу, а в 57 країнах звітують про 10 випадків чи менше.

За масштабами поширення коронавірусу та кількістю тих, хто одужали, в усьому світі можна слідкувати на спеціальній карті, котру розробили в Центрі системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса.

Наразі вона має такий вигляд.

Що у сусідів:
Польща

В країні на два тижні вводять карантин. Не працюватимуть дитсадки, школи, виші та заклади культури, заявив премєрміністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє tvn24.pl.  Обмеження діятиме до 25 березня. Міністерство здоров’я країни повідомляє про 31 випадок зараження коронавірусом.

Білорусь

В країні виявили вже 12 випадків захворювання на коронавірус, повідомляє Міністерство охорони здоров’я РБ. Однак поки що жодних обмежень в республіці не вводять.

Молдова

В країні офіційно підтвердили вже чотири випадки зараження коронавірусом. Про це в середу, 11 березня, повідомила міністерка охорони здоров’я, праці та соцзахисту Віоріка Думбревяну, пише NewsMaker. Раніше в країні вже зачинили всі школи та дитсадки, вони не працюватимуть два тижні. А от у вишах самі вирішуватимуть, чи варто припиняти навчання.

Румунія

В країні з 11 до 22 березня призупинили навчання в школах. Зараз у Румунії 35 офіційно підтверджених випадки коронавірусу, повідомляє mediafax.ro.

Словаччина

В країні ще 9 березня ввели обмеження на проведення культурних, спортивних та розважальних заходів. Про це повідомляє reuters.com, посилаючись на заяву прем’єрміністра країни Петера Пеллегріні. В Словаччині вже зареєстрували сім випадків зараження коронавірусом, тож уряд вимагає від громадян, які повертаються з Італії, Китаю, Південної Кореї та Ірану – усі з важкими спалахами коронавірусу – дотримуватися 14-денного карантину вдома, зазначив Пеллегрін.

Зараз на сайті ВООЗ є інформація про 16 підтверджених випадків коронавірусу в Словаччині.

Угорщина

В країні через коронавірус оголосили надзвичайний стан. Про це в середу заявив голова канцелярії прем’єр-міністра Гергелі Гуляш, повідомляє Hungary Today. Зараз офіційно підтверджено 13 випадків COVID-19.

– Забороняється проведення заходів в закритому просторі за участі понад 100 осіб та на відкритому повітрі за участю понад 500 людей, – заявив Гуляш.

В Угорщині припиняють навчання всі університети, студенти навчатимуться дистанційно. А от школи працюватимуть. Хоча і це питання можуть переглянути.Країна також закрила кордони з Італією, Іраном, Китаєм та Південною Кореєю (за вданими ВООЗ, ці країни в “лідерах” за виявленням нових хворих на COVID-19 – авт.). Прийматимуть лише громадян самої Угорщини.

РФ

У країні є 31 офіційно зареєстрований випадок COVID-19, про це повідомляють ЗМІ. З 13 березня там обмежать видавання віз громадянам Італії. Оперативний штаб рекомендував обмежити проведення масових заходів.

Що в Україні

В Україні офіційно зареєстрований один випадок коронавірусу. Однак з 12 березня і до 3 квітня в країні введено обмеження на проведення масових заходів, в яких беруть участь більше 200 осіб. Про це під час брифінгу заявив прем’єрміністр Денис Шмигаль.

– Інші країни почали вводити обмеження трохи запізно, ми ж хочемо максимально знизити ймовірність розповсюдження коронавірусу, – пояснив Шмигаль.

Також з’явилася інформацію, що у вісім регіонів України додатково направлені німецькі тест-системи для виявлення коронавірусу COVID-19, які дозволять робити тестування на місцевому рівні. Це пришвидшить процес проведення перевірки на COViD-19, повідомляє телеграм-канал, запущений МОЗ для інформування про коронавірус. Надішлють їх і в Тернопіль.

“Станом на зараз вірусолологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я повністю справляється з тими зразками, які є. Зокрема, тести вже доставлено або буде доправлено в найближчі дні до Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Києва, Рівного, Львова, Запоріжжя. Триває прийом замовлення на закупівлю тест-систем від інших областей. Усі тести сертифіковані ВООЗ. Набори розроблені з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу”, – йдеться в повідомленні.

За кошти МОЗу здійснено закупівлю швидких тестів на коронавірус COVID-19. Зокрема, вже придбано 19 600 упаковок, це дозволить протестувати понад 90 тисяч осіб, повідомляє Коронавірус_інфо.

Де шукати найновішу інформацію:

Центр громадського здоров’я МОЗ 

Міністерство охорони здоров’я

covid19.com.ua – тут зібрані відповіді на найбільш поширені запитання про коронавірус.

Коронавірус_інфо – телеграм-канал із найсвіжішими новинами на тему.

COVID19_Ukraine – чат-бот, де можна отримати відповіді на запитання стосовно коронавірусу.

Карта поширення коронавірусу Центру системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса показує, яка ситуація із COVID-19 в різних частинах світу, скільки захворіло, летальні випадки та скільки людей одужало.

Нагадуємо:

Якщо ви повернулись з-за кордону, особливо з країн, де виявили коронавірус, медики закликають звернутись до свого сімейного лікаря та пройти 14-денну самоізоляцію. Якщо ж у вас підвищена температура, сухий кашель, задишка, в жодному разі не варто йти до лікарні самому, натомість зателефонуйте до свого сімейного лікаря та отримайте рекомендації від нього.

У Тернополі цілодобово діє спеціальна “гаряча лінія” 098 441 59 81.

Головне зображення pixabay

Перейти до панелі інструментів