20.04.2024
Новини Розслідування Спецпроекти

Скільки коштує голос виборця. Вибори у цифрах. Ч. ІІ, ОВО 164 (Збараж)

У другій частині спецпроекту «Вибори у цифрах» ми проаналізуємо, скільки витратили на свою виборчу кампанію кандидати у народні депутати на 164-му окрузі. Раніше ми показали, скільки коштувала кампанія кандидатів від Тернополя (ОВО 163).

Нагадаємо, цей округ охоплює Підволочиський, Збаразький, Лановецький, Шумський, частина Кременецького районів. Тут 21 липня з невеликим відривом від Михайла Головка переміг кандидат від «Слуги народу» Ігор Василів. Як ми повідомляли, чинний нардеп вимагав перерахунку голосів на окрузі і оскаржував рішення Тернопільського окружного адмінсуду у Львівському апеляційному.

Скільки вклали кандидати у свою кампанію? Яка з них була найдорожчою, а яка не коштувала жодної копійки? Хто з кандидатів вклав найбільше власних коштів, а хто мав спонсорів? Усе це можна дізнатися у вільному доступі на сайті ЦВК. Ми звели усі дані в одну таблицю і порахували умовний індекс – вартість одного голосу, поділивши кількість витрачених грошей на кількість голосів виборців.

Найдорожчою на ОВО №164 була виборча кампанія Віти Салко, яка балотувалася від партії «Голос». Її вартість – 218 тисяч гривень. Щоправда, власних коштів кандидатка вклала тільки 20 тисяч, решта – 198 тисяч – добровільні внески. Хто ж ті щедрі люди? У додатку до фінансового звіту знаходимо кілька імен, які мають причетність до виборчого штабу пані Віти, – Іван Кізюк, Ольга Фірман, Любов Вовк, Ірина Яремчук. Вони та інші перерахували на виборчу кампанію по 20 тисяч гривень. Пані Віта є рекордсменом 164-го ОВО ще в одній графі – виготовлення агітаційних матеріалів. Це коштувало кандидатці 54 424 грн., тобто більше, ніж іншим. Результат Віти Салко – 5 036 голосів. А отже, коштувало її п’яте місце 43 грн. 29 коп. Утім, це не найбільше, про рекордсмена згодом.

Друга за ціною виборча кампанія на 164-му ОВО була у Валерія Чоботаря (ПП «Європейська Солідарність»), він витратив 200 тисяч гривень грошей жертводавців. У додатку до фінзвіту зустрічаємо імена Дмитра Гайдуцького, Віталія Поповича, Миколи Казюка та інших. Пан Валерій також витратив найбільше на використання ЗМІ – 152 669 грн. Чи то гроші, чи то харизма кандидата допомогли завоювати довіру 9 236 виборців. Умовна вартість голосу за цього кандидата – 21 грн. 11 коп.

Не вкладав власних коштів і голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець, самовисуванець на позачергових виборах народних депутатів. Йому перерахували 126 тисяч гривень, від 34 тисяч із цих внесків кандидат чомусь відмовився. І це єдиний випадок у цій виборчій кампанії. Усі 6 траншів були від ПАП “Добрий самарянин”, яке Володимир Кравець очолював до того як став головою ОТГ.

Найбільше власних коштів вклав радикал Богдан Яциковський – 62 150 грн.

Як ми вже згадували, запекла боротьба на окрузі була між чинним нардепом свободівцем Михайлом Головком і обраним Ігорем Василівим від «Слуги народу». Різниця між ними усього 418 голосів. Цікаво, що вартість їхньої виборчої кампанії – практично однакова (понад 80 тисяч гривень), відтак і ціна голосу майже ідентична – трохи більше чотирьох гривень.

Найдешевше голос обійшовся батьківщинівцю Вадиму Боярському – 1 грн. 77 коп. (він «бронзовий призер» виборчих змагань. А найдорожчий був у самовисуванця Василя Купини. Невелика сума, яку він вклав особисто (27 300 грн.), аж ніяк себе не виправдала, бо набрав кандидат усього 593 голоси. Відтак голос коштував йому 46 грн. 03 коп.

Не здавав фінансового звіту Ігор Левчук від “Опоблоку”, а у звіті самовисуванця Богдана Івануся – нулі.

Більше у таблиці.

Довідково. Одномандатний виборчий округ №164 налічує 308 виборчих дільниць. У голосуванні тут взяли участь 88072 виборців зі 164340 осіб, внесених до виборчого списку, або 53.59 %. Із результатом 18 481 голосів (21,42%) переміг кандидат від ПП «Слуга народу» Ігор Василів. Він представлятиме інтереси виборців півночі області у наступні 5 років у Верховній Раді України.

А ми продовжимо аналізувати вклади кандидатів завтра, на черзі ОВО 165.

Перейти до панелі інструментів