20.04.2024
Новини Політика Суди

Михайло Головко хоче перерахунку голосів на окрузі №164

 

У Тернопільському окружному адмінсуді у неділю, 28 липня, відбулося засідання у справі кандидата в народні депутати по округу №164 Михайла Головка. Кандидат хоче домогтись повторного підрахунку голосів.

Засідання тривало з кількома десятихвилинними перервами з 16.00 до 23.00. Щоправда, сам позивач був тільки на початку засідання – пішов із суду після першої перерви.

– Ми просимо визнати протиправними дії ОВК на стадії прийняття протоколів, проведення підрахунку голосів виборців на окрузі №164, – повідомили у суді адвокати. – Просимо визнати неправомірними та скасувати відповідні протоколи щодо підсумку голосування, а також просимо поновити право кандидата в народні депутати шляхом повторного підрахунку голосів.

Подані у суд разом з позовною заявою докази, на думку представників пана Головка, говорять про порушення на стадії прийняття протоколів ОВК. І зокрема порушення, за їхніми словами, полягають в переписуванні їх членами ДВК.

– І, як ми розуміємо, переписані протоколи містять зовсім іншу інформацію ніж та, яка містилась у первинних протоколах, – зазначили адвокати. – Причому вони здійснювались з порушенням чинного законодавства безпосередньо у приміщенні ОВК.

Також представники кандидата в народні депутати заявили, що на ОВК не було належно перевірено комплектності документації ДВК та цілісності конвертів і т.д.

А ще акцентували на наявності відмінностей по протоколам з 28 дільниць.

У якості доказової бази сторона позивача надала копії протоколів ДВК з окремих дільниць. Їх, за словами адвокатів, позивачу передавали спостерігачі, довірені особи та інші учасники виборчого процесу. Причому надані ними протоколи не містять розходжень у голосах виборців, відданих за кожного кандидата. Там відмінності, приміром, щодо кількості виданих бюлетенів, кількість виборців у списку, тощо. А тому не зовсім зрозуміло, що дасть перерахунок голосів і чого саме добивається поки що діючий нардеп.

У процесі дослідження доказів судом було встановлено, що частина з протоколів ДВК, наданих позивачем в якості доказів, поверталися ОВК на уточнення, тому розходження є логічним, у багатьох протоколах наданих Головком в якості доказу немає необхідних реквізитів – номер примірника протоколу, час та дата, а також містяться виправлення.

 

Загалом суд опитав п’ятеро свідків, четверо з яких – свободівці. Усі вони наголошували на масових порушеннях у приміщенні ОВК. Мовляв, ряд скарг зафіксувала поліція, однак не побачила підстав для внесення відомостей в ЄРДР. Також, як виявилось, і самі належних актів про порушення не складали.

Відтак результат судового засідання 28 липня – суд опитав свідків, дослідив докази. Наступний етап – судові дебати. Вони мають відбутись на засіданні у понеділок, 29 липня, о 13.00.

Перейти до панелі інструментів