27.07.2024
Новини

Усе тихо і спокійно: як живе зараз Богоявленський монастир у Кременці

Кременець Богоявленський монастир

Після того, як споруди Миколаївського собору залишила парафія УПЦ, працівники Кременецько-Почаївського ДІАЗу оприлюднили наслідки господарювання. Зараз архітектурну пам’ятку приводять до ладу, роблять реставрацію релігійних та предметів мистецтва. Тим часом на Кременеччині залишається ще чимало унікальних історико-архітектурних пам’яток, якими користується УПЦ. Хоч у деяких договір оренди із заповідником давно закінчився.

Читайте також: Усі “скрепи руського міра і московськава патріархата” на лице: у Кременці обстежили древні келії монастиря

Щодо почаївської лаври, то нещодавно стало відомо, що скоро там відбудеться перевірка комісією Міністерства культури. А от про Богоявленський монастир у Кременці наразі ніякої офіційної інформації немає.

“Терміново” побувало у святині. Ми побачили, що там відбувається та які настрої у тамтешніх мешканців.

На прибраній території, як завжди у цю пору, яскраво квітнуть клумби. Та паломників, як для кінця травня, значно менше, ніж бувало ще три роки тому. На вулиці якраз тривало богослужіння. В основному храмі монастиря, древній Богоявленській церкві, порожньо.

Кременець Богоявленський монастир

Парафіяни монастиря та дехто з паломників стверджують, що сьогодні подати записку “за здоров’я” чи “за упокій” українських воїнів у святині можна безкоштовно. Та перевіряти цього ми не стали, аби не створювати незручних ситуацій, та в жодному разі нікого не провокувати.

Зустріли на території монастиря й групу маленьких гостей з Рівного, які відвідували Кременець і прийшли з пізнавальним візитом. Діти слухали розповіді, легенди, з цікавістю роздивлялися тюльпанове дерево, що росте біля дзвінниці та фотографувалися.

Кременець Богоявленський монастир

Тож наразі усе тихо та спокійно. Проте минуло уже понад пів року, як відбулася непроста процедура передачі майна у державну власність після закінчення договору оренди. Тоді ігуменя відмовилася передати майно, а представник монастиря повідомив, що звернувся до Фонду Держмайна та Міністерства культури з проханням продовжити договір оренди.

Через кілька днів після цих подій у монастирі відімкнули світло. Але монахині досі залишаються у своїй обителі та ведуть звичне життя.

Тож процес триває.

Схожа ситуація була й з Миколаївським собором та келіями, які до нього прилягають, де було розташоване богословсько-регентське училище. Та зрештою, після 10 місяців судової тяганини, у справі крапку поставив Верховний суд України. Виконання судового рішення було гучним, навіть скандальним і за присутності правоохоронців. Та у результаті емоції вляглися і все стало на свої місця.

Довідка

Заснований у XVII сторіччі Кременецький православний Богоявленський монастир нині займає приміщення збудованого в 1760 році Станіславом Потоцьким католицького монастиря реформаторів.

Саме при Богоявленському монастирі в 1633 році в Кременці було створено першу школу, друкарню та лікарню. Обитель отримала благословення митрополита Петра Могили. В 1638 році в братській друкарні було видано один із перших церковнослов’янських підручників – “Кременецьку граматику”. Згодом школу було перетворено на єзуїтський колегіум, а нинішнє приміщення Богоявленський монастир отримав після ліквідації греко-католицької унії в 1832 році.

На початку XX століття над Святою брамою звели триярусну дзвіницю. При монастирі діяла братська Свято-Миколаївська церковно-парафіяльна школа. В 1959 році монастир було закрито, в 1990 році відродився як жіночий УПЦ московського патріархату. Споруди монастиря є пам’яткою архітектури національного значення.

Перейти до панелі інструментів