30.04.2024
Новини Оперативно

На Тернопільщині відімкнули електроенергію у монастирі, що відмовився передати майно державі

До Богоявленського монастиря у Кременці припинили електропостачання. Про це повідомили в інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ. В усьому звинувачують владу, хоч відімкнення електропостачання здійснюється працівниками РЕМу.

“18 вересня 2023 року влада відключила електрику в Богоявленському Кременецькому жіночому монастирі УПЦ. Декілька співробітників Тернопільобленерго приїхали та знеструмили обитель. Про це повідомили СПЖ в обителі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Протягом останніх 32 років сестри монастиря власним коштом проводили ремонт та підтримували державне майно у належному технічному стані. Зараз держава намагається виселити черниць із їхньої обителі. Для цього Кременецьким РЕМ ПАТ «Тернопільобленерго» монастир було відключено від електропостачання.

31 серпня 2023 року начальник Кременецького РЕМ ПАТ «Тернопільобленерго» Володимир Табачук направив на адресу монастиря попередження про відключення енергопостачання. У листі ігуменя Димитрія нагадала Табачуку про постанову Кабміну 206 від 5 березня 2022 року, згідно з якою забороняється відключати енергію населенню до закінчення воєнного стану.

«Слід зазначити, що до однієї лінії електропостачання були підключені як споруди, на які претендує державний заповідник, так і новобудови, які належать монастирю і щодо яких не існує жодних підстав для знеструмлення. Однак представники місцевого РЕСу відключили від світла всю обитель, чим вчинили відверто незаконні дії. Наразі в обителі проживає 80 монахинь, значна частина яких вже похилого віку”, – зазначають у УПЦ.

Разом з тим керівник Кременецького району електричних мереж “Тернопільобленерго” Григорій Гріняков повідомив, що електроенергію вимкнули, бо представники монастиря не надали документів, які визначають право власності чи користування на об’єкт.

Нагадаємо, договір безоплатного користування між релігійною громадою та Кременецько-Почаївським ДІАЗом, на балансі якого є споруди монастиря, завершився 3 вересня. Попри це передати майно державі монастир відмовився.

Перейти до панелі інструментів