09.05.2024
Новини

У Миколаївському соборі у Кременці відреставрують старовинні ікони, розписи та літургійні предмети

Миколаївський собор у Кременці, реставрація

Раніше “Терміново” розповідало, що працівники Кременецько-Почаївського ДІАЗу після виселення парафії УПЦ застали у Миколаївському соборі пошкоджені фрески, тріщини, відлущення, пошкоджені предмети мистецтва. Адже там не дотримувався температурний та вологісний режими. Зараз у храмі зберігаються предмети мистецтва 18-19 століть, які мають високу мистецьку цінність. Хоча багатьох з них не дорахувалися, після попередніх орендарів

Миколаївський собор Кременець, реставрація

Тепер перед фахівцями стоїть непроста та клопітка робота з реставрації літургійних предметів ХVIIІ-ХХ ст. (іконостасів, вівтарів з іконами, процесійних ікон – феретронів, а також фрагментів настінних розписів кінця ХІХ – початку ХХ ст.).

  • За це візьмуться спеціалісти Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, – розповів “Терміново” директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин. – Працюватимуть з весни, коли потепліє. Зараз, при таких погодних умовах, пересувати та переносити ікони не можна, – зазначає керівник.

Днями фахівці Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України продовжили роботу в музеях Західного регіону в рамках програми допомоги музейним установам України під час воєнного стану.

Завідувач Львівської філії ННДРЦУ Тарас Откович, завідувач науково-дослідного реставраційного відділу Мирослава Білецька-Зварич, художник-реставратор Ольга Зінчук та молодший науковий співробітник, ентомолог Богдан Андріїшин провели роботу в Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. У недавно повернутому заповідникові соборі Святого Миколая та комплексі колишнього монастиря францисканців для реставраторів чимало роботи. Наразі там обстежили стан збереженості літургійних предметів ХVIIІ–ХХ ст. (іконостасів, вівтарів з іконами, процесійних ікон – феретронів, а також фрагментів настінних розписів кінця ХІХ – початку ХХ ст.) і визначили потреби у їхній подальшій консервації та реставрації на базі заповідника та Львівської філії ННДРЦУ.

Роботи проводять в межах реалізації міжнародного проєкту з підтримки Національного науково-дослідного реставраційного центру України у партнерстві з Міжнародним альянсом із захисту культурної спадщини в зонах конфлікту ALIPH (Швейцарія), Смітсонівським інститутом (США) і транспортною компанією UBER Technologies, Inc. (США), – зазначають у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України.

Перейти до панелі інструментів