18.05.2024
Новини

У кіберполіції розповіли, чому не можна публікувати дописи про зниклих військових: головне із брифінгу з протидії шахрайства

Сьогодні у Тернополі відбувся брифінг на тему “Нові види шахрайства”. Спікером був старший інспектор Відділу протидії кіберзлочинам Тернопільської області Роман Свірський.

На брифінгу розповідали про нові, а також найпоширеніші види шахрайства, які розслідують у Тернопільській області.

Одним із популярних випадків шахрайства є знайомства в Інтернеті. Представляючись заможними людьми, шахраї обіцяють гроші або подарунки, але за посилку “треба заплатити”.

Інші популярні схеми шахраїв:

  • Дзвінки з “банківських” установ: зловмисники виманюють у довірливих краян дані карток, списуючи усі гроші. Пам’ятайте: з банку ніколи не дзвонять, щоб дізнатися персональні дані, пін-коди тощо.
  • оплата за товари в Мережі: покупець перераховує гроші наперед, а товару не отримує. Продавців перед покупкою потрібно ретельно перевіряти, прочитати відгуки.
  • Шахрайство через фішингові посилання. Коли ви розміщуєте товар для продажу на OLХ чи іншому майданчику, вам пише людина, яка хоче придбати його. У месенджер вона відправляє посилання з проханням ніби-то ввести свою картку, щоб вам перерахували гроші. Проте там треба ввести не лише свою картку, але й CVV2 код та термін дії. Коли ви вводите ці дані, з вашої картки одразу знімуть всі гроші. Також якщо після цього вам дзвонить ніби-то банк і просить підтвердити транзакцію, продиктувавши пароль з смс-повідомлення, це теж шахраї.
  • Злам сторінок в соцмережах. Якщо вам надійшло повідомлення від знайомого з проханням позичити гроші або допомогти, потрібно зателефонувати до цього знайомого і запитати, чи справді він потребує допомоги. Шахраї отримують доступ до ваших сторінок у соцмережах, підбираючи пароль (якщо паролі до всіх сайтів у вас однакові), або за допомогою фішингових посилань.
  • Інколи шахраї читають приватне листування у соцмережах і шантажують людей вмістом цих повідомлень.
  • Шахрайство з благодійністю чи волонтерством. Злочинці переопубліковують фото та інформацію від волонтерів, змінюючи реквізити для перерахування коштів. Є також фейкові волонтери, які ніколи нічого не передавали на Збройні сили, а просто видурювали гроші в краян.

Також після повномасштабного вторгнення у соцмережах можна побачити багато оголошень з пошуком зниклих на війні військовослужбовців. Це ще один спосіб для злочинців заволодіти грошима людей, які потрапили у біду. Вони телефонують або пишуть людям, що опублікували ці повідомлення і кажуть: “Ми знайшли вашого родича, і якщо ви зараз не перешлете нам гроші, ми його вб’ємо. Ми з ПВК “Вангер”.

Цього не можна робити – потрібно звертатися у відповідні правоохоронні органи, щоб дізнатися інформацію про вашого зниклого родича.

У кіберполіції закликали перевіряти усю інформацію, яку ви бачите у соцмережах.

Перейти до панелі інструментів