20.04.2024
Новини

За незаконне будівництво офісів в історичній будівлі на Франка ніхто не хоче відповідати

Нещодавно “Терміново” розповідало про незаконне будівництво додаткового третього поверху у пам’ятці містобудування та архітектури місцевого значення. Цей будинок збудований у 1938 році, і який дивом вцілів під час Другої світової війни. Розташований він у самому серці міста – на вулиці Франка.

У тернополян незаконна добудова третього поверху викликала хвилю обурення. На проблему звернув увагу також народний депутат України від Тернопільщини Ігор Василів, який направив депутатське звернення щодо питання надання дозволів на будівництво. Тоді у ТМР відповіли, що ніяких дозволів вони не надавали, і взагалі, їм нічого про це не відомо.

Схожі “відписки” можновладців з Тернопільської міської ради – не новина. Адже міський голова Сергій Надал, до прикладу, може прямо на сесії міськради заявляти, що “У нас в парках нічого не будується”. Так ніби тернополяни не бачать хмарочосів та готелів, що виростають, як гриби у парках міста.

Тому про проблему, здається, трішки призабули. Проте Ігор Василів направив звернення у ДІАМ (Державна інспекція архітектури та містобудування України) щодо надання інформації про будівництво на вул. Франка, 20.

І тут починається найцікавіше: у ДІАМ стверджують, що у них в архівах є дозвіл на, увага! “реконструкцію власних квартир №4, 9 під офісні приміщення з влаштуванням окремого входу”. А замовником є фізична особа. Незважаючи на те, що це типова відписка з посиланням на різні відомства, щоб ніхто нічого не зрозумів, з неї можна зробити такі висновки:

У разі проведення на об’єкті культурної спадщини реставраційних або ремонтно-будівельних робіт власник такого об’єкта мав би попередньо звернутись до органу охорони культурної спадщини та повідомити про наміри проведення таких робіт. Потім з пакетом дозвільних документів він мав би звернутись у ЦНАП.

Водночас, якщо будинок по вул. Франка є пам’яткою місцевого значення, то за законом, спеціальним уповноваженим органом охорони культурної спадщини є Управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради. Тобто, міська рада, коли відповідала Ігорю Василіву, що нічого не знає про таке будівництво, апріорі не могла б нічого знати.

До слова, за порушення вимог Закону щодо проведення реставраційних робіт пам’яток архітектури передбачено адміністративну відповідальність – винні особи несуть відповідальність відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України “Про охорону культурної спадщини”.

Тобто, у міськраді нічого не знають, у ДІАМ – також, а незаконне будівництво офісів в історичній будівлі триває. Тож, ймовірно, справою займеться прокуратура. А поки що оцінку “відпискам” різних відомств дадуть тернополяни.

Перейти до панелі інструментів