29.03.2024
Місто Новини

“Страхіття-вандалізм” у центрі міста перефарбують

Спотворений фасад будівлі у самому центрі міста, яка розташована поблизу катедри, знову перефарбують.

Впродовж кількох днів тернополяни в фейсбуці обговорювали новацію, критикуючи яскраву пляму, яка впадала у вічі на майдані Волі. Те, що постало після ремонту на першому поверсі, люди називали страхіттям, вандалізмом, неподобством.

«Це є візуальна агресія, яка ну ніяк не має право впливати на тернополян своєю дратівною, жахливою та низькопробною культурою…», – написав в коментарях у фейсбуці художник Валерій Лімонов.

Загалом оприлюднені фото з перефарбованим фасадом прокоментували понад 200 осіб, здебільшого люди обурювалися зміною.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури, релігій та національностей облдержадміністрації Ярослав Пелехатий зауважує, що за збереженням архітектурної гармонії будівель міста має стежити міська рада.

– Мені вже телефонували з приводу того фасаду, але ми таких змін не погоджували. Адже цей будинок не є пам’яткою, – пояснює Пелехатий. – Колись на цьому місці був розташований готель Пунтчера, але його знесли і замість нього збудували новий будинок. Є люди, які плутають ці будівлі і вважають даний будинок пам’яткою. Можливо, при будівництві використали фундамент попередньої споруди, бо там підвали – досить глибокі. Але все ж будівля вже датується радянською епохою, це – типова «сталінка»,  збудована орієнтовно в 1954-1957 роках.

Читайте також: “Це вже не європейське місто”: Чаплінський вкотре “пройшовся” вадами Тернополя (відео)

В коментарях у фейсбуці тернополяни висловлюють претензії до керівництва міста, зокрема до головного архітектора міста Василя Бесаги.

«Взагалі, таке враження, що головний архітектор Тернополя самоліквідувався, і вже давно», – написала Оксана Прунова.

Читайте також: Непотопаючий Бесага: чергова спроба звільнити одіозного чиновника увінчалася лиш словесною перепалкою

У міській раді запевняють: змін вони теж не погоджували, а фасад робітники розфарбували самовільно під час укріплення колон.

– Перед проведенням ремонтних робіт вони мали отримати дозвільні документи від міської ради, погодити зовнішній вигляд фасаду. Власник приміщення цього не зробив. Зважаючи на соціальний ефект, представниками держархбудконтролю було проведена роз’яснювальна бесіда з власником, він пообіцяв відновити кольори до попередніх, там колони вже будуть в світлих тонах, – повідомила Терміново речниця міської ради Мар’яна Зварич.

Станом на вечір 9 червня одну з колон вже пофарбували в білий колір. (Фото: Терміново)

Виглядає, що за самовільне спотворення архітектурного ансамблю в центрі міста відповідальності ніхто не понесе.

– Коли є скарга від мешканців, тоді комісія архбудконтролю виїжджає на місце, починає перевірку, складає акт. Скарг в міську раду по даному приміщенні не поступало. В даному випадку просто провели роз’яснювальну бесіду, – каже Зварич.

Терміново намагалося з’ясувати у відділі державного архітектурно будівельного контролю міської ради, на скільки систематичними є самовільні фарбування фасадів у Тернополі та чи штрафує інспекція за такі дії. Однак зв’язати з начальником відділу Михайлом Горішнім так і не вдалося.

Читайте також: «Тут наче всім нормально, що живуть як на базарі»: архітектор-відеоблогер поділився враженнями від Тернополя (відео)

Головне фото: Бен Дичка.

 

Перейти до панелі інструментів