29.03.2024
Новини

Україна вже в “зеленій” зоні. Що це означає?

Від сьогодні,  10 червня, на всій території України діє “зелений” рівень епідемічної небезпеки, тому Міністерство охорони здоров’я розглядає можливість пом’якшити карантинні обмеження. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко на засіданні Уряду, йдеться на сайті міністерства
До цього усі регіони перебували в «жовтій» зоні. «Зелена» зона передбачає найслабкіші обмеження.
– Поточна епідемічна ситуація в Україні дозволяє сьогодні говорити про те, що вся країна відповідає індикаторам зеленого рівня епідемічної небезпеки. Але наголошую, що попри покращення епідситуації не слід забувати, що COVID-19 не подолано, жодна з Європейських країн, в яких покращилась ситуація і з захворюваністю і з вакцинацією, не скасувала повністю обмежувальні заходи, – зазначив міністр.

В Україні рівень захворюваності становить 74 випадки на 100 тис. населення при визначеному показнику зеленого рівня 75 на 100 тис. населення. У 16 областях цей показник значно нижчий за визначений.

– Прошу кожного українця бути раціональним, кожного підприємця – відповідальним, а кожного представника влади – заохочувати громади до мобілізації та самоорганізації. І пам’ятаємо, що найкращий захист від COVID-19 – це вакцинація. Вже зараз усі охочі, зокрема через додаток “Дія” можуть щепитись в центрах масової вакцинації, яких стає дедалі більше, – додав Віктор Ляшко.

Напередодні КМУ прийняв рішення про пом’якшення карантину в Україні.
У постанові Кабміну йдеться про те, що в Україні дозволено проведення масових заходів, в тому числі в розважальних закладах та закладах громадського харчування.

Однак за умови, що на одну особу буде виділено 4 квадратних метри площі будівлі, території або при заповнюванні на понад дві третини місць. Тепер ресторанам дозволено працювати цілодобово.
Щодо перетину державного кордону іноземцями та особами без громадянства, то необхідно мати страховий поліс та одну із наступних позицій:
• негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону)
• негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону)
• документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.
Зелена зона передбачає відсутність сплеску захворювань, завантаженість ліжок у лікарні на рівні 5%. Які умови діють?

✓ перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах;
✓ масові заходи за участі більше 50 осіб;
✓ кінотеатри та заклади культури з наповненістю не більше 50% місць у кожному окремому кінозалі або залі;
✓ перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць;
✓ робота кафе, барів, ресторанів після 22-ї та до 7-ї години. Але дозволяється адресна доставка та на винос.
Головне фото: Українська правда.

Перейти до панелі інструментів