25.04.2024
Відео Екологія Новини Розслідування

Фекалії, хімікати, промислові відходи: як і хто забруднює озеро у Тернополі та чому мерія не вирішує проблему? (відео)

11 квітня посеред дня в озеро у центрі Тернополя злили жовту мутну рідину незрозумілого походження. Тернополяни активно обговорювали цей випадок у соцмережах, висловлюючи різні версії. Одні вважали, що до зливу причетна пивоварня, яка розташована поблизу даного місця, інші ж переконували, що злив є результатом недопрацювання комунальних служб та застарілої каналізаційно-стічної системи.

Про злив жовтуватої рідини в озеро повідомив тернополянин Ігор Музика на своїй сторінці у фейсбуці, де він також розмістив відео з місця інциденту.

– Відео належить товаришу, який проходив повз наше озеро,- зазначив під час спілкування з Терміново Ігор Музика. – Рибалки розповіли, що у міський став з труби під сильним тиском раптово почала вливатися гаряча вода. На жаль, ніхто не  викликав поліцію чи  екологічну службу. Я вважаю, цей факт обов’язково мають розслідувати контролюючі служби. 

Тернополянин висловлював переконання, що до зливу може бути причетна пивоварня “Опілля”.

На відео, оприлюдненому Ігорем Музикою, видно власника пивзаводу “Опілля” Ярослава Джоджика. Хто повідомив його про злиття  відходів у став, яким чином він опинився у вихідний день на місці зливу  і чи дійсно до цього причетна пивоварня, Терміново дізнатися не змогло.  За вказаними на сайті “Опілля” контактними номерами телефонів  ніхто не брав слухавки, не відповідав на дзвінки і сам Ярослав Джоджик. 

Як чути з відео, на місці події він заперечує  причетність свого підприємства до забруднення озера. 

“Не перлина, а місце зливу нечистот”

Пост Музики миттєво поширили в соцмережі інші користувачі. А тернопільський журналіст Сергій Сінкевич відреагував на забруднення озера коментарем із закидами на адресу контролюючих служб. 

“Підозрюю, що тут можуть бути “задіяні” і інші фірми… Недаремно ж Тернополем повзуть чутки про те, що підприємства, які зливають своє”гі…но” в озеро – регулярно “відстібають” контролюючим структурам. Аби вони “очі закривали”, – написав Сінкевич.

Загалом думки інших користувачів фейсбуку про першопричини зливу відходів невідомого походження розділилися. 

“Це скиди водоканалу з каналізації з нового світу. В районі Динамо забило каналізацію і через дощівку потекло в каналізацію в озеро. Аварійна пробила затор і вже нічого в озеро не тече”, – написав тернополянин Назар Зелінка.

Водночас Руслан Ваврик вважає, що до забрудення таки причетні місцеві підприємства.

“Дивна у нас каналізація. Якась конспірологічна. На біса ці понти з озером: перлина, рекреаційна мекка, туристичний магніт тощо. Сказати прямо- водойма для аварійного зливу промислових і господарських нечистот”, – не стримував емоцій Ваврик.

“Труби від пивзаводу зацементували”

Директор КП “Об`єднання парків культури і відпочинку” Микола Лесів запевнив Терміново, що про злив незрозумілої рідини одразу повідомив екологічну інспекцію та муніципальну інспекцію. 

Начальник управління муніципальної інспекції Ігор Максимів коментувати ситуацію відмовився.

Натомість речниця КП ”Тернопільводоканал” Наталя Федорців розповіла Терміново, що  11 квітня аварійники підприємства перевірили господарсько-фекальну каналізацію на вулиці Білецькій

– Колектор був частково замулений, його очистили і промили гідромашиною. Однак викиди в озеро відбувалися через дощову каналізацію, яку наше підприємство не обслуговує, – підкреслила Федорців.

Вона уточнила, що пивзавод “Опілля” скидає свої виробничі стоки у каналізаційну мережу Тернополя, після чого їх відводять на каналізаційні очисні споруди водоканалу. 

– Ці відходи не містять важких металів та пестицидів. Усе відбувається згідно з нормативними актами, – запевнила Федорців. 

активісти зацементували труби, які, на їх думку, могли належати пивоварні і через них можна було при бажанні спускати в озеро нечистоти

За даними міського управління ЖКГ, поблизу озера є два дощових колектори, і ще один – у парку Т. Шевченка, з яких дощові стоки потрапляють у водойму. 

– Але стверджувати, що саме через них зливали  відходи, не можна. Такі висновки мають робити відповідні контролюючі органи, – каже заступник начальника міського управління житлово-комунального господарства Андрій Дроздовський.

Водночас він зауважив, що ці колектори не є герметичними, тобто є можливість під’єднання до них. Був навіть випадок, коли одне підприємство таким чином зливало в озеро мазут. 

Відходи витікали з дощової каналізації. Але туди вони потрапили через фекальну каналізацію, яку обслуговує КП “Тернопільводоканал”

– Чи міг аналогічно вчинити пивзавод? Три роки тому усі сумнівні труби, через які можна було несанкціоновано зливати якісь відходи, ми затомпували і залили цементом. Окрім того, громадські активісти з власної ініціативи зацементували труби, які, на їх думку, могли належати пивоварні і через них можна було при бажанні спускати в озеро нечистоти, – поінформував Дроздовський. 

Дізнавшись про злив у став рідини незрозумілого походження, працівники Державної екологічної інспекції у Тернопільській області взяла проби води для аналізу. 

– Відходи витікали з дощової каналізації. Але туди вони потрапили через фекальну каналізацію, яку обслуговує КП “Тернопільводоканал”. Вона трохи “забилася”. Тож рівень води піднявся і, відповідно, ті нечистоти почали витікати з фекальної каналізації у дощову, – пояснив начальник обласної екологічної інспекції Роман Нитка. 

Представники інспекції взяли проби води з фекальної та дощової каналізацій. Лабораторні  дослідження тривали три дні.

15 квітня начальниця відділу інструментально- лабораторного контролю обласної екоінспекції Руслана Павлишина повідомила результати.

Читайте також: “Скільки живу в Тернополі – такого смороду не було”: чому місто втрачає став і як цьому зарадити (відео)

– Аналізи підтвердили, що в озеро через дощову каналізацію разом з фекальними потрапили і скиди пивзаводу. Це можна пояснити тим, що свої виробничі стоки дане підприємство зливає у каналізаційну мережу Тернополя. Аналіз якості поверхневих вод в озері показав, що вона відповідає нормативним показникам, – розповіла Терміново Павлишина.

Водночас Ігор Музика скептично ставиться до результатів дослідження взятих проб.

– Я вже бачив колись, як інспектори з екології брали проби води. Замість того, щоб набрати її у забруднених  місцях, вони робили забір там, де проблем не було взагалі, – стверджує чоловік.

“Запах пивних дріжджів не означає, що винен пивзавод”

Громадський активіст Андрій Об`єщик розповів Терміново, що незаконні зливи в озеро у центрі Тернополя разом з іншими небайдужими містянами виявили ще у 2016 році. 

– Вони мали запах пивних дріжджів. Пивзавод справді скидає свої виробничі стоки у міську каналізаційну мережу. Роблять це на законних підставах згідно з  договірними умовами. Але є проблеми з самою системою. Деякі труби мають дірки, через які рідина протікає та стікає в озеро. Тому запах пивних дріжджів не означає, що винен пивзавод, – описав ситуацію Андрій Об`єщик.

Оскільки труба, з якої течуть стоки, на балансі КП”Тернопільводоканал”, то саме вони і мають за це відповідати

За його словами, у 2016 році громадські активісти знайшли трубу, яка протікала.  КП “Водоканал” затомпував її, але, очевидно, проблему вирішили не до кінця. 

– Щодо “свіжого” випадку зливу стоків на озері, то насправді це триває уже близько двох тижнів. Оскільки труба, з якої течуть стоки, на балансі КП “Тернопільводоканал”, то саме вони і мають за це відповідати. А не пивзавод чи якесь інше підприємство, – вважає Об’єщик.

Масштабний ремонт анонсували ще 3 роки тому, однак…

Через скид у озеро нечистот та промислових відходів, влітку активно розножуються синьо-зелені водорості. Вони спричиняють шалений сморід, створюють дискомфорт містянам та відлякують туристів. (Фото: Любов Вовк)

В контексті інциденту очевидною є необхідність модернізації стічної системи міста. Про необхідність її ремонту начальник управління ЖКГ Олег Соколовський вів мову ще в 2018 році в інтерв’ю УНІАН

Ремонт дощезбиральної системи дуже дорогий, обійдеться орієнтовно в 200 млн грн. Для міського бюджету це надто серйозне навантаження. Тому зібрали всіх забудовників і пояснили, що вони розбудовують місто, але при цьому збільшується система стоків і цю проблему потрібно вирішувати спільно. Керівники будівельних поставилися з розумінням і погодилися співфінансувати ремонт. Вже є проект оновлення зливної системи. І більшу частину профінансують забудовники, – розповідав в інтерв’ю Соколовський. – Скільки часу триватимуть ці роботи – важко сказати. Доведеться вести багато розкопок, особливо в старій частині міста, щоб від’єднати стічну систему від фекальної. Доведеться проривати ще одну канаву. Це дороге задоволення, але від цього ми нікуди не дінемося. І тернополяни повинні поставитися з розумінням. Можливо, ми десь не відремонтуємо двір, десь не поставимо майданчик, але оновлення стічної системи зараз є пріоритетнішим. Це питання ще буде винесено на громадське обговорення.

Що з запланованого виконали за цілих три роки і чи реалізували хоч щось з окресленого Терміново з’ясувати не вдалося, оскільки ні начальник управління ЖКГ, ні його заступник Андрій Дроздовський на телефонні дзвінки 15 квітня не відповідали.

Перейти до панелі інструментів