29.03.2024
Інтерв’ю Здоров’я Новини Соціальні проблеми

Все, що варто знати про вакцинацію від ковіду: корисні поради, власний досвід, думка експерта

Станом на ранок 24 березня на Тернопільщині вакцинували 7 588 людей, а це близько 0,73% від загальної кількості населення області. За даними Ради нацбезпеки України, 26% щеплених – публічні особи, тобто, як мінімум такий відсоток скористався можливістю вакцинуватися за залишковим принципом. Як відбувається вакцинація, чи можна отримати щеплення залишками і як це зробити, розповідаємо із власного досвіду. А ще відповідаємо на запитання, які найчастіше озвучували читачі Терміново впродовж останніх тижнів.

25 лютого Тернопільщина отримала першу партію вакцини від ковіду, в той же день почалася вакцинація медпрацівників. Кожен флакон AstraZeneca (Covishield) містить 10 доз вакцини і використати їх треба впродовж 6 годин після відкриття. Якщо всю вакцину використати не встигали, залишки потрібно було утилізувати. Тож вже за якийсь тиждень в Тернополі виявилося чимало охочих щепитися саме за залишковим принципом. Інформація про це швидко поширилися містом. Центр громадського здоров’я розробив спеціальну гугл-форму для тих, хто готовий щепитись вакциною AstraZeneca (Covishield) якнайшвидше.  Наразі це єдина доступна українцям вакцина. Центр громадського здоров’я України повідомляє, що дозвіл на її використання дали Всесвітня організація охорони здоров’я, Велика Британія, Європейський Союз, Індія та Канада.

Четверту частину провакцинованих в області становлять охочі вакцинуватися залишками. (Скрін із сайту РНБО).

Отримала своє перше щеплення залишками вакцини і журналістка Терміново. На чергу в обласному Центрі громадського здоров’я записалася ще до того, як до переліку осіб, кого можна вакцинувати, дозволили включати лідерів громадської думки та журналістів. Тож вакцину отримала як пересічна охоча тернополянка. Тому розказуємо і про свій досвід.

Вакцинуються цілими сім’ями

9 березня в обласному лабораторному центрі я зробила ІФА-тест на антитіла. Після стількох історій про безсимптомний ковід хотіла з’ясувати: хворіла чи ні. Якби він виявився позитивними, то навряд чи би спішила на вакцинацію – які-не-які антитіла все ж би були. Але результат був негативним, тож таки записалася на вакцинацію залишками.

Вже в четвер, 18 березня об 11.45 до мене зателефонували з Центру громадського здоров’я. Запитали, чи я заповнювала форму на щеплення і чи зможу на 13.00 приїхати в Центр служби крові. З собою потрібно було взяти паспорт, ручку та захисну маску.  В медзаклад я приїхала навіть раніше і там вже була добряча черга — близько десяти людей. 

Перед щепленням вам дають заповнити анкету, для цього і потрібні паспорт та ручка. Ще візьміть із собою ідентифікаційний код та занотуйте десь номер телефону до вашої сімейної лікарки – це також треба вказати в анкеті.

Примітно, що на вакцинацію люди йшли цілими сім’ями – із батьками, навіть бабусями. Зі слів старших людей, записували їх до гугл-форми на вакцинацію залишками переважно діти, декого – онуки. Хоча тенденція все ж наступна – на вакцинацію передусім записується саме молодь. У соцмережах є чимало фотозвітів, коли на щеплення приходять з чоловіками/дружинами, з найближчими друзями.

За словами медпрацівниці, яка курувала чергу, працівників Центру теж вакцинували в той же день, за півтори години до цього. 

– Почуваються всі добре, – заспокоювала вона тих, хто чекав у черзі.

Отож, заходите в кабінет. Попри те, що в анкеті ви зазначаєте, що здорові, вам все ж мають перевірити тиск та температуру. Мені цього чомусь не зробили. Щоправда, я всі ці маніпуляції провела сама вдома, щоб точно знати, що зі мною справді все гаразд.

вакцинація потребує промоції, зважаючи на сильні антивакцинальні настрої в суспільстві. І мова не лише про щеплення проти ковіду

Далі вам роблять щеплення (а ви тим часом – селфі, якщо хочете прозвітувати у соцмережі). Після цього я ще уточнила, коли мені чекати другої дози. За словами медпрацівників, мінімум за півтора місяця до мене має зателефонувати щодо цього моя сімейна лікарка (відповідно до дорожньої карти вакцинації, повторне щеплення вакциною AstraZeneca (Covishield) мають зробити через 4-12 тижнів після першої дози).

Ваші дані також вносять до переліку, відповідно до якого ви автоматично претендуєте на другу дозу.

Після щеплення порадили ще з пів години посидіти в приміщенні, переконатися, що все гаразд і немає алергічних реакцій. У мене одразу ж розболілася голова, наче підскочив тиск. Але за 10 хвилин все минуло.

До вечора температура одного разу піднялася до 37,2 і одразу ж впала до норми. Коли лягала спати, відчула, що трохи паморочиться в голові.

О 5 годині ранку прокинулася від того, що крутило суглоби, хоча чимало провакцинованих кажуть, що жодних реакцій не відчули. Температура була 37,5. До 12.00 я ще намагалася потерпіти біль, щоб не пити парацетамол, але потім здалася. Ліки температуру не збили, але біль минув за 25 хвилин. Рука, в яку кололи вакцину, боліла, інші користувачі соцмереж теж розповідають, що місце уколу поболює, наче там синець.

Зрештою, парацетамол довелося пити ще двічі впродовж наступного після вакцинації дня. Ніч минула майже без болю, лише раз “схопив” поперек. Наступного дня все різко припинилося. Жодної ломоти в тілі, але ще цілий день трималася температура 37,2, хоча навіть не відчула би цього, якби не поміряла її. На третій день після вакцинації лише поболювало місце уколу. Все.

Читайте також: Лідери думок, медики, які лікують від ковіду, та “швидка”: скільки жителів Тернопільщини вже отримали щеплення

У Міністерстві охорони здоров’я перелічили всі реакції організму, можливі після вакцинації. 

У МОЗ попереджають про реакції, які можуть виникнути після щеплення (Скрін: сайт МОЗ).

Там зазначають: “Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. МОЗ радить громадянам у разі появи дискомфорту після вакцинації звертатися до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.

“Всі вакцини є ефективними, але не на 100%”

Зважаючи на те, що про вакцинацію наше видання пише не вперше, журналістка Терміново зібрала найбільш поширені запитання, які хвилюють читачів, та поспілкувалася із лікарем-епідеміологом Тернопільського обласного лабораторного центру Володимиром Паничевим.

– Чи варто вакцинуватися залишками тим, хто вже перехворів? Чи їм можна не поспішати, бо ж наче вже мають антитіла?

– Я висловлю свою думку. Але про це також говорив і головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Люди, які перехворіли, можуть трішки почекати, з врахуванням того, що в них є постінфекційний, природнім способом здобутий імунітет. Хоча крамоли в бажанні вакцинуватися, звісно ж, немає. Зрештою, і протипоказом це теж не є.

– Чи справедливим є твердження, що люди, які вакцинуються залишками, “забирають” їх у категорій населення, які її більше потребують? В соцмережах письменника Сергія Жадана розкритикували за те, що щепився від ковіду тоді, як “цього ще не зробили люди із груп ризику”. Хоча залишками вакцини, відповідно до змін у дорожній карті, дозволили щеплювати лідерів думок, представників релігійних громад, депутатів, журналістів та інших.

– Залишки ж є різні. Якщо це нерозпочатий флакончик, то, можливо, справедливо у якійсь мірі. Але якщо мова йде про те, що треба використати сьогодні, бо завтра вакцина вже буде непридатною, то чому б і ні? Ми ж хочемо, щоб вакцину раціонально використали. Вакцинуватися залишками – це бути залежним від того, як складеться ситуація. Вони можуть бути, а можуть і ні. Зрештою, ніхто не забороняє нікому записатися в список тих, хто хоче щепитися. 

– Чи варто молоді вакцинуватися залишками, якщо вони не належать до категорій, які підпадають під перші етапи дорожньої карти, тобто, не є працівниками медзакладів? 

– На жаль, молодь є так званими промоутерами, вони сприяють поширенню інфекції, але й так, молодь тепер хворіє значно частіше, аніж на початку епідемії. Це з одного боку. А з іншого, не варто забувати, що ми говоримо про щеплення вакциною, якої в Україну завезли лише 500 тисяч доз. Варто порівняти з кількістю населення. Тому, мабуть, такий об’єм треба в першу чергу використовувати для груп ризику: професійного, вікового, медичного. Хочемо ми цього чи ні. Чому ми вакцинуємо медиків? Бо нам потрібні люди, здатні надавати медичну допомогу. Чому військових? Тут навіть не варто нічого пояснювати. Чому людей медійних чи громадської думки? Бо вони дуже часто спілкуються з великою кількістю людей, а ще можуть бути прикладом, бо вакцинація потребує промоції, зважаючи на сильні антивакцинальні настрої в суспільстві. І мова не лише про щеплення проти ковіду, а загалом.

– В соцмережах користувачі часто пишуть, що бояться вакцинуватися індійською вакциною AstraZeneka (Civishield), бо вважають, що Pfizer краща. 

– Кожна вакцина має свої характеристики: епідеміологічної ефективності, клінічної. Чи є різниця? Є. Але хто про ці характеристики зараз заявляє? Виробники. В принципі, деякі речі нам стануть очевидними після набуття досвіду застосування цих вакцин. В будь-якому разі всі вакцини є ефективними певною мірою. Я не буду заперечувати, що якісь вакцини можуть мати переваги над іншими. Але, вибачте, в нашій ситуації немає з чого вибирати. Та й географічної прив’язки до якості вакцини немає.

Я щепився вакциною AstraZeneca (Covishield), бо вважаю, що варто це зробити. 

якісь вакцини можуть мати переваги над іншими. Але, вибачте, в нашій ситуації немає з чого вибирати

– Чи правда, що чим сильніша реакція організму на вакцину, тим більше антитіл виробиться?

– Вакцинація – це мікроінфекційний процес, ми вводимо в організм невелику дозу антигенів. Варто також зважати, що на коронавірус люди реагують по-різному. Нам же відома статистика, що 80% людей при зустрічі з вірусом SARS-CoV-2 переносять його або взагалі у безсимптомній формі, або в дуже легкій формі. Точно так само і стосовно вакцинації. Залежно від наших генетичних особливостей, стану здоров’я та імунної системи, можемо по-різному відреагувати. Люди, які не захворіли після зустрічі із коронавірусом, очевидно, мають доволі неспецифічний та сильний імунітет. Тому й не варто піддавати сумнівам ефект вакцинації залежно від реакції організму, прямої залежності тут немає. Але можна порадити через певний період здати тест на антитіла, щоб переконатися в ефективності.

– Чи справді імунітет після вакцинації на певний період стає більш сприятливим до інших вірусів і можна підхопити грип чи той же ковід скоріше?

– Імунна відповідь організму на введення антигену – це все-таки певне навантаження на  імунну систему. Вона має напрацювати специфічну відповідь. Тому, звісно ж, небажано в цей час якесь додаткове інфікування. Є приклади, коли люди вакцинувалися, а тоді на 5-6-й чи навіть 13-й день, як у випадку із Віктором Ляшком, захворіли. Тож після вакцинації утриматися від непотрібних контактів варто, щоб період набуття імунної відповіді пройшов найбільш ефективно і безболісно.

– Чому вакцинація не гарантує на 100%, що на ковід ви не захворієте?

– Коли ми говоримо про ефективність вакцин, то не треба забувати, що є різна ефективність: епідеміологічна – відсоток гарантії того, що ви не захворієте; клінічна – відсоток гарантії того, що, якщо ви вже й захворіли після вакцинації, то значною мірою це убезпечує вас від тяжкого перебігу хвороби. Наприклад, при вакцинації проти грипу послуговувалися алгоритмом 80/80/80. Це означає, що  вакцинація проти грипу на 80% захищає від захворювання. Але якщо ви потрапляєте у ті 20%, які все ж захворіли, то на 80% захищені від важкого перебігу хвороби. Якщо ж ви і тут потрапити у ті 20%, які матимуть важку форму, то на 80% захищені від летального перебігу. 100% гарантії ніхто не дає. В тому числі і через особливості нашого організму. Є мінімум 5% людей так званих імунорефрактерних, в них імунітет просто не виробляється. А ще ж є люди з ослабленою імунною системою, наприклад, онкохворі, чи пацієнти, які отримають іншу меддопомогу іншими хімічними препаратами. 

Ми маємо розуміти, що масову вакцинацію розпочали кілька місяців тому, тож навіть такого алгоритму щодо вакцинації від ковіду наразі ще немає.  

Документ про вакцинацію – ще лиш не етапі розробки

Що ж до питання про документ, який засвідчить – ви провакциновані, то наразі отримати відповідь в обласному управлінні охорони здоров’я нам не вдалося. Раніше це питання коментував головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Згідно з його заявою, українці зможуть безкоштовно отримати міжнародне свідоцтво про проходження вакцинації від COVID-19 для перетину кордону, якщо така вимога буде запроваджена іншими країнами. Таку довідку видаватимуть після другого щеплення. Наразі, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, дві дози на всю країну отримала лише одна людина. 

– Є міжнародні медико-санітарні правила, є додаток номер шість до цих правил, який чітко прописує форму та вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію. І поки жодних інших паспортів ми не впроваджуємо, – сказав він у коментарі РБК-Україна.

після вакцинації ВАРТО утриматися від непотрібних контактів, щоб період набуття імунної відповіді пройшов найбільш ефективно

На сайті ж Vaccination.covid19 вказано, що наразі в Україні «паспорти вакцинації» не передбачено, адже ці документи ще не узгоджені на міжнародному рівні. 

“Україна зможе запровадити цифрові й друковані «паспорти вакцинації», щойно отримає чіткі вимоги до них від міжнародних партнерів (ЄС, ВООЗ тощо). Також інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікареві. У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров’я”, – пишуть там.

За інформацією видання Слово і діло, деякі країни вже почали видавати громадянам паспорт вакцинації. У майбутньому він може бути одним з обов’язкових документів для подорожей. 

Тим часом із 22 березня почався другий етап вакцинації, відповідно до якого мають вакцинувати сімейних лікарів та їхніх помічників. Також Центр громадського здоров’я повідомляє, що люди, віком понад 80 років, вже можуть записуватися на вакцинацію до своїх сімейних лікарів – щеплення почнуть проводити з 29 березня.

 

 

Перейти до панелі інструментів