18.04.2024
Новини Соціальні проблеми Суди

Син прогуляв день навчання – багатодітному батькові довелося відповідати за це в суді

Розлучений батько шістьох дітей відбувся попередженням за те, що його неповнолітній син прогуляв один день навчання у місцевій Касперівській школі. Крім цього чоловікові ще доведеться сплатити 454 грн судового збору, – про це йдеться у постанові Заліщицького районного суду.

Випадок трапився 23 листопада торік. Як вказано у постанові суду, “чоловік ухилився від виконання передбачених ст.150 Сімейного кодексу України обов`язків щодо виховання свого неповнолітнього сина, внаслідок чого останній 23.11.2020 року пропустив без поважних причин навчання в Касперівській ЗОШ. Внаслідок вказаного діяння вчинене адміністративне правопорушення, передбачене ст.184 ч.1 КУпАП”.

Читайте також: Батьків, чиї діти пропускають школу без поважних причин, можуть притягти до відповідальності

Чоловік у судовому засіданні свою вину визнав, щиро розкаявся.

Зважаючи на це, а також на те, що чоловік має на утриманні шестеро дітей – а це обставина, що пом’якшує відповідальність за адміністративне правопорушення, суддя вирішив накласти на багатодітного батька адміністративне стягнення у виді попередження.  Крім цього чоловік повинен сплатити 454 грн судового збору в дохід держави.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для реагування відповідно до законодавства.

Щоправда, у постанові суду не вказано, чи були й раніше прогули школярем навчання у школі.

Як йдеться у Ст. 184 “Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей”, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перейти до панелі інструментів