29.03.2024
Аналітика Новини Політика

Помагати Головку керувати Тернопільщиною буде ексголова облради

Oleksij_Kajda

Ексголова Тернопільської обласної ради, «свободівець» Олексій Кайда повертається працювати в облраду на одну з керівних посад. Як вказано у його декларації, поданій 22 січня, він претендує на посаду керівника секретаріату Тернопільської обласної ради. Хоча у декларації від 19 січня, поданій в 11.52, Кайда писав, що претендує на посаду консультанта відділу патронатної служби управління комунікацій та функціонального забезпечення Тернопільської обласної ради.

У декларації Олексій Кайда вказує, що він зареєстрований у Києві, при цьому місцем його фактичного проживання є село Підгороднє Тернопільської області. У Підгородньому екс-голова облради володіє двома земельними ділянками площами по 800 м кв,  житловим будинком площею 216,8 м кв. Окрім того, у нього є квартира у Києві площею 48,3 м кв, а також 50% власності на квартиру в його рідному Бердянську площею 51,9 м кВ.

Дружина Олексія Кайди Наталія зареєстрована в Тернополі у квартирі (70,1 м кв), яка не є її власністю.

Також політик задекларував автомобілі Mitsubishi Pajero Wagon 2010 року випуску та Toyota RAV 4 2014 р.в.

Офіційно кошти заробляла минулого року лише дружина Кайди, зокрема 45,632 тис. грн, отриманих за основним місцем праці у  Київському університеті права Національної академії наук України, 31,425 тис. грн, отриманих за основним місцем праці у  Інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, і ще 11,96 тис, отриманих за сумісництвом у ПВНЗ “Університет короля Данила”.

Жодних грошових активів Олексій Кайда не задекларував.

На благо партії віддав більше, ніж сімейний дохід у 2020-му

Що не завадило йому в статусі заступника міського голови Івано-Франківська пожертвував партії “Свобода” майже половину річного заробітку дружини, зауважує Чесно. За даними громадського руху, згідно з даними фінансового звіту ВО “Свобода” за2019 рік, Кайда одноразово вніс на її рахунок 95 тис. грн.

«З його декларації за минулий рік видно, що така грошова підтримка партії – це половина річного доходу сім’ї “свободівця”, причому власних доходів Кайда не задекларував, а річний дохід дружини становив 202 482 грн. Грошових заощаджень родина не має.

Відповідно до відповіді на інформаційний запит місцевого видання “Курс”, Олексій Кайда перебуває у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 2 листопада 2018-го до 15 січня 2021 року.

ЧЕСНО намагався зв’язатися з Олексієм Кайдою і поцікавитися, за рахунок яких надходжень він мав можливість фінансово підтримувати партію, проте на телефонні дзвінки, смс та повідомлення у Фейсбук він не відповів», – повідомляє Чесно.

«Формуємо найпотужнішу облраду в Україні»

Терміново поцікавилося, чиєю ініціативою було залучити Олексія Кайду до керівного складу облради – новобраного голови Михайла Головка чи таки вищого керівництва ВО  «Свобода»?

Читайте також: 5 цікавих фактів про нового голову Тернопільської облради

В прес-службі облради запевнили, що на кандидатурі Кайди зупинилися, виходячи з його професійних навичок, досвіду, а також з метою створити сильну команду, яка зможе лобіювати інтереси Тернопільщини навіть у столиці.

Також вже почали розпускати чутки, що Олег Сиротюк піде на роботу в адміністрацію. Це все не так

Після тривалої перерви Головко, Сиротюк та Кайда бачитимуться частіше

«Зараз заходить в облраду три колишні нардепи (мається на увазі Михайло Головко, який очолює облраду, Олег Сиротюк та Олексій Кайда – авт.) Чи є зараз потужніші кандидатури? З досвідом, із зв’язками в Києві? Так, це колишні нардепи, але, як кажуть, колишніх нардепів не буває. І завдяки такій команді у нас зараз буде найпотужніша обласна рада в Україні», – каже прес-секретар облради Володимир Бобко.

Принагідно він спростував усі чутки, які стосувалися подальшого працевлаштування голови обласної організації ВО «Свобода» Олега Сиротюка. Зокрема, на одному з політичних телеграм-каналів вказували, що Кайді дістанеться посада, на яку претендував Сиротюк.

«Також вже почали розпускати чутки, що Олег Сиротюк піде на роботу в адміністрацію. Це все не так. Олексій Кайда очолить секретаріат облради, а Олег Сиротюк буде керуючий справами виконавчого апарату. У нас буде в керівництві облради три колишні нардепи і це дасть змогу вирішувати дуже важливі питання, навіть такі, які раніше не вирішувалися», – запевнив Володимир Бобко.

Після затишшя опинився на слуху завдяки провокації

Загалом за час перебування у Тернополі в політичній кар’єрі Олексія Кайди були злети і падіння.

У 2012 році Олексій Кайда був узгодженим кандидатом від ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Фронту Змін, Громадянської позиції

У 2012 він став нардепом від Тернополя, здобувши 56% підтримки. Та вже у 2014 році в цьому ж Тернополі пограв вибори, зайнявши третє місце з удвічі меншим від попереднього показником – 23,57%. Тоді перемогу і статус нардепа у Тернополі здобув Тарас Пастух. Завдяки черговому переможцю виборчих перегонів у Тернополі Андрію Богданцю у грудні 2019 року про Олексія Кайду після тривалого затишшя вкотре згадали тернопільські ЗМІ.

Читайте також: Які місця відвели партії тернополянам у виборчих списках. Шукайте знайомі прізвища

Тоді сталася штурханина в стінах Верховної Ради напередодні голосування закону про ринок землі. Богданцю дісталося від «свободівців», нардеп після побиття навіть ліг в лікарню. А лідер «Свободи» Тягнибок у своєму пості в Фейсбуці невдовзі дорікав поліцейським за те, що наступного дня одягли на Кайду наручники і відвезли у відділок для повідомлення підозри у скоєнні злочину.

За фактом бійки було відкрито провадження за  ч.2 ст.346 ККУ (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча). Однак чим воно завершилося в поліції не повідомляли.

Читайте також: Леонід Бицюра: «Моє балотування на посаду мера – це в жодному разі не помста»

Перейти до панелі інструментів