19.04.2024
Вибори-2020 Новини Політика

Виборчий скандал: кандидатам Радикальної партії відмовили у реєстрації, в тому числі і кандидату на мера Тернополя

Тернопільська міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів до Тернопільської міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка.

Відповідну постанову члени комісії прийняли учора ввечері на своєму засіданні.

В постанові вказано, що до поданих партією документів було подано платіжне доручення про сплату грошової застави розміром 39 тис. 745 грн. При цьому платником зазначено ПП «Радикальна партія Олега Ляшка». Тоді як Виборчий кодекс визначає, що грошову заставу має перераховувати організація, яка висувала кандидатів або організацією вищого рівня.

«За змістом Виборчого кодексу України та закону Про політичні партії в Україні, політична партія реалізовує свої повноваження під час виборчого процесу, в тому числі місцевих виборів, як окремий суб’єкт і і не є по відношенню до її обласних, міських районних організацій… організацією вищого рівня. У зв’язку з вищенаведеним, внесення грошової застави іншим, ніж визначеним Виборчим кодексом України, суб’єктом  свідчить про порушення Тернопільською територіальною організацією Радикальної партії Олега Ляшка вимог ст. 225 Виборчого кодексу України», – йдеться у постанові міської ТВК.

З аналогічної причини члени ТВК своєю іншою постановою відмовили у реєстрації кандидата на посаду міського голови від Радикальної партії Володимира Барни. Відтак кількість  претендетнів на крісло мера зменшилась до 9 осіб.

Також не зареєструвала кандидатів партії і обласна ТВК.

Голова обласної організації партії Богдан Яциковський заявив про намір постанови територіальних виборчих комісій оскаржувати у суді. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Перейти до панелі інструментів