25.04.2024
Вибори-2020 Громада Новини Політика

Хто на мера Тернополя?

Виборчі перегони вступають в активну фазу. У Тернополі людей, які стежать за політичними процесами, найбільше цікавить, хто здобуде посаду мера. Адже наразі міському голові Сергію Надалу завжди вдавалося знаходити ключики до депутатів незалежно від їх політичного окрасу чи рівня «опозиційності» і схиляти депутатський корпус до втілення сумнівних схем з дерибану земель та комунального майна, від яких місто втрачає мільйони. Про ці схеми Терміново неодноразово писало у своїх розслідуваннях.

Якщо не зміниться керманич Тернополя, навряд чи щось зміниться в найближчі роки в роботі міської ради, а отже і в життєдіяльності міста. Та чи має шанси місто на нового керівника? Політично заангажовані тернополяни сходяться у думці, що рейтинг Сергія Надала досить високий, однак у разі другого туру може мати реальні шанси на перемогу й інший кандидат.

Водночас у кулуарах ведуться розмови, що окремі партії, які балотуватимуться у міську та обласну раду, навіть не висуватимуть кандидата на посаду міського голови. Одні – щоб не ганьбитися нікчемним результатом, інші – через досягнуті домовленості з головними гравцями виборчого процесу. На скільки всі ці розмови відповідають дійсності Терміново з’ясовувало безпосередньо в керівників обласних організацій партій, які мають шанс потрапити в міську раду.

Одного з кандидатів судять за вимагання

Наразі вже відомі імена чотирьох кандидатів. Це чинний міський голова Сергій Надал, який балотуватиметься від ВО «Свобода». Партія «Сила людей» оголосила, що партійний праймеріз висуватися на посаду міського голови виграв екс-депутат міськради від ВО «Свобода», підприємець Іван Сороколіт. Партія «Слуга народу» делегуватиме актора, підприємця Віктора Гевка.

Активну промоційну кампанію розпочав також тернополянин Олексій Станько, який балотуватиметься від політичної партії «Громадянський рух «Хвиля». Його кандидатура викликала активні обговорення у Фейсбуці, де його охрестили «технічним кандидатом Надала». Мовляв, Станьку відведена функція розпорошувати голоси тих тернополян, які вирішать таки голосувати за альтернативного кандидата, а не чинного міського голову.

Що цікаво, зараз триває судовий розгляд кримінального провадження, в якому Олексія Станька звинувачують у вимаганні. Втім, судячи з «оперативності» судових слухань, кінцевий вирок до виборів не оголосять.

«Кваліфікація – вимагання. Вимагали гроші в осіб за нестворення штучних перешкод у земельних питаннях і питаннях встановлення торгових точок, – нагадав нещодавно під час прес-конференції деталі провадження прокурор області Петро Бойко. – Проблема полягає в тому, що ряд осіб, які мають процесуальний статус в цьому кримінальному провадженні, не з’являються на судове засідання. Тому за клопотанням прокурора було змінено порядок дослідження доказів, паралельно чекаємо явку осіб, які не з’являлися».

Прокурор визнав, що стільки часу слухати в суді таке провадження – це задовго.

«Кожне кримінальне провадження – індивідуальне. Не скажу, що це просте кримінальне провадження. Чи дуже затягнуто? Так, затягнуто, нема що говорити, але прокуратура вживає усіх вичерпних заходів, щоб якомога швидше було прийнято законне рішення. Ми скерували справу ще у 2018 році, очевидно, що вже пора її закінчувати», – зауважив прокурор.

Як повідомили Терміново в прокуратур області, після засіданні у серпні, на якому розглядали письмові докази, наступне судове слухання у даній справі призначили аж… на кінець жовтня.

Більшість партій кандидатів тримають під секретом

Решта партій взяли паузу і ведуть мову, що з кандидатами визначаться вже наступного місяця, дехто – аж в 20-их числах вересня. Це може свідчити або про надмірну впевненість у своїх силах, або ж про рішення обмежитися суто участю у гонці. Адже один місяць, який залишиться на виборчу агітацію за свого кандидата, – це не так вже й багато. Тим паче, що чинний міський голова самопромоцію не згортав навіть у міжвиборчий період, витрачаючи на це мільйони з міського бюджету.

Хто ж може стати кандидатом від інших політсил?

У партії Європейська солідарність зараз розглядають декілька кандидатур.

«У нас багато достойних людей, які можуть бути кандидатами на посаду міського голови, наприклад, Віктор Овчарук, Христина Феціца, Віктор Мацикур, Володимир Місько, Віктор Шумада, – каже голова обласного осередку Європейської солідарності Степан Барна. – В першій половині вересня всіх членів місцевого осередку партії ми запросимо на голосування і на праймерізі визначимо, хто ж балотуватиметься на мера від ЄС».

У партіях «Голос» та «Батьківщина» повідомити про кінцеве рішення обіцяють в 20-их числах вересня.

«Наразі визначаємося з кандидатурою. Хочемо якщо йти, то так, щоб перемагати, а не псувати настрій», –  каже голова обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

Водночас такого варіанту, щоб не висувати кандидатуру на мера, в «Батьківщині» навіть не розглядають.

«Ми висунемо, але кого саме – це вже стане відомо 20 вересня, коли відбудеться обласна  конференція», – пояснив Деревляний.

Він додав, що кандидатур, які розглядають як можливих претендентів балотуватися від партії на посаду міського голови, – небагато.

А ось у «Голосі» не виключають, що за крісло мера взагалі не боротимуться.

«Не можу сказати, чи буде кандидатура. Якщо в нас буде достойна людина, то будемо висувати. А висувати просто так, суто заради висування, ми не будемо», – пояснив партійну філософію голова обласної організації «Голосу» Богдан Яремко.

За його словами, зараз є кілька прізвищ, які обговорюють, триває внутрішньопартійна дискусія.

«У 20-их числах вересня буде конференція, тоді вже точно знатимемо, висуватимемо ми кандидата на міського голову чи ні», – зорієнтував, коли може бути озвучене кінцеве рішення Яремко.

Не назвав прізвища кандидата, який балотуватиметься на посаду мера, і голова міської організації партії «За майбутнє» Володимир Болєщук. Він також не повідомив, делегуватиме партія хоч когось чи таки усунеться від боротьби за посаду міського голови Тернополя.

«5 вересня у нас відбудеться презентація політичної сили «За майбутнє» за участі голови партії. До цієї дати я не можу назвати жодного прізвища чи прокоментувати наші плани», – пояснив позицію партії Болєщук.

Нижче подаємо довідки про кандидатів, які вже станом на сьогодні не приховують амбіцій керувати  містом і балотуватися.

Сергій Надал

Народився 1 січня 1975 року в Тернополі.

Освіта

Закінчив загальноосвітню школу №17 (1991 рік).

Тернопільський комерційний інститут (1995, диплом бакалавра за спеціальністю «економіст, економіка та управління виробництвом»), Тернопільську академію народного господарства 1997 р. (диплом спеціаліста за спеціальністю «Облік і аудит») та 2001 р. (диплом магістра за спеціальністю «Фінанси»).

Трудова і громадська діяльність

Працювати почав від 1989року у віці 14 років на Тернопільському бавовняному комбінаті.

У 1994-2005 роках працював у Державній податковій інспекції у м. Тернополі. Посади – від державного податкового інспектора до начальника управління.

З вересня 2005 року працював на посаді начальника відділу ДПА в Тернопільській області.

У 2007-2010 роках – перший заступник голови ДПА в Тернопільській області.

З квітня по липень 2010 року – начальник Старокостянтинівської ОДПІ Хмельницької області.

15 березня 2009 був обраний депутатом Тернопільської обласної ради (фракція ВО «Свобода»).

З 31 жовтня 2010 року – міський голова Тернополя.

Віктор Гевко

Народився 28 травня 1985 року.

Освіта

2002-2007 р. Тернопільський державний технічний університет, диплом з відзнакою спеціаліста за спеціальністю «Менеджмент у виробничій сфері».

2007-2010 р. – аспірант ТДТУ.

Трудова та громадська діяльність

2004 – 2008 – голова Молодіжного союзу Наша Україна (м. Тернопіль).

2008 – 2015 – керівник відділу маркетингу Торгово-розважального комплексу «Подоляни».

2008 – 2020 – керівник, директор та продюсер команди «V.I.P Тернопіль».

2016 – 2020 – засновник і директор всеукраїнської «Ліги Сміху Тернопіль».

2014 – 2020 – автор та актор серіалів «Країна У», «Казки У», «Одного разу під Полтавою».

2019-2020 – власник і директор туристичної компанії “ФантастікТревел”.

2019 – довірена особа кандидата в президенти Володимира Зеленського в Тернопільській області.

Сімейний стан

Одружений, одна дитина.

Іван Сороколіт

Народився 16 вересня 1977 року в селі Котівка Гусятинського району.

Освіта

У 1994 році закінчив загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів в смт. Гусятин.

У  1998 році закінчив Інститут міжнародного бізнесу та менеджменту Тернопільської академії народного господарств, за фахом «Менеджмент у виробничій сфері».

Трудова та громадська діяльність

З 1996 року – фізична особа-підприємець (управлінські консультації, продаж компютерної техніки, ІТ-послуги, ресторанний бізнес).

1999-2008 р.р. – викладач кафедри менеджменту у ТНЕУ.

2006-2010 р.р. – голова Тернопільської обласної організації Громадянської партії «ПОРА».

2010-2017 р.р. – член Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

2011-2017 р.р. – директор КП міської ради «Тернопіль Інтеравіа».

2010-2015 р.р. – депутат  Тернопільської міської ради 6-го скликання.

2015-2017 р.р. – депутат Тернопільської міської ради 7-го скликання.

2017 року – за незгоду з діяльністю міського голови Сергія Надала та партії «Свобода» був виключений з партії та позбавлений депутатського мандата.

З травня 2020 року – член політради партії «Сила Людей».

Голова ОСББ в Тернополі.

Сімейний стан

Одружений.

Олексій Станько

Народився 25 лютого 1988 року в Тернополі.

Освіта

ЗОШ№2 (1-3 клас).

ЗОШ №15 (5-9 клас).

У 2006 році закінчив тернопільський комерційний коледж (товарознавство і комерційна діяльність)

2009 р. – закінчив інститут економіки і підприємництва  (спеціальність – маркетинг)

Зараз – 3-курсник заочної форми навчання у Тернопільському педуніверситеті за спеціальністю аналітика суспільних процесів.

Трудова та громадська діяльність

З 2010 року –  фізична особа-підприємець (оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами)

2017-2019 роки – директор ТзОВ «Молода ідея» (КВЕД: діяльність спортивних клубів).

Голова ГО «Молодіжна Хвиля».

Член президії політичної партії «Громадянський Рух «хвиля».

Сімейний стан

Одружений, двоє дітей.

 

 

Інформація для довідки надана самими кандидатами або отримана з відкритих джерел

Перейти до панелі інструментів