20.04.2024
Новини Політика

“Не хочемо жити в клітці”: як білоруси пережили ніч гніву та до чого готуються далі (ексклюзив)

– Ви самі все бачили. Про плани не питайте, можу розповісти лише те, що відбувалося вчора, – так розповідає журналістці Терміново про минулу ніч мінчанка Вольга. Вчора тисячі людей, незгідні з озвученими офіційними результатами президентських виборів у Білорусі, вийшли на протести, оскільки  центральна виборча комісія повідомила про чергову перемогу Олександра Лукашенка.

Як оговтується країна після масових протестів і на що сподіваються, ексклюзивно для Терміново розповіли жительки столиці республіки.

Що робити, якщо ваші знайомі та близькі не виходять на зв’язок, чим найбільш ефективно промивати очі від сльозогінного газу, як поводитися в натовпі, – ці повідомлення білоруси почали поширювати соцмережами вже від обіду 9 серпня. А після перших підрахунків ЦВК народ массово висипав на вулиці міст.

За офіційними повідомленнями Міністерства внутрішніх справ Республіки Білорусь, в країні затримали близько 3 тисяч мітингувальників, з них них тисяча – в самому Мінську. Протести відбулися в 33 містах, найбільші сутички, за інформацією того ж МВС, виникли в Пінську.

 “80%? А що ж так мало “намалювали”?”

Результат виборів білорусів не здивував, зізнається Вольга. Її знайомі були готові і до більшої цифри, яку б “намалювали” Олександру Лукашенку.

– Коли почули перші результати із 79,9%, то іронізували, мовляв, а що ж так мало? Але те, що цього разу вже не проковтнемо цей фарс, розуміли, – каже жінка. 

Чи не наймасштабніші сутички, за її словами, у Мінську відбувалися біля Стели (архітектурно-скульптурний меморіальний комплекс “Мінськ – місто-герой” в центрі міста – авт.). 

– Дивно було, коли на вулицю приїхало багато “швидких”. Ми спершу думали, що вони справді будуть забирати травмованих, тож народ їх чемно пропускав. Але тоді хтось підказав, що таким чином вони просто “розбивають ряди” – аби зробити “дірки” серед протестувальників, – пояснює Вольга.

Водомети, світлошумові гранати, гумові кулі, вибиті шибки, травмовані протестувальники, проти яких виступають добре екіпіровані “космонавти” (так називають омонівців через їхні захисні шоломи самі білоруси у соцмережах – авт.), – протести у Білорусі не те щоб відбувалися вперше, але таких масштабів Вольга не пригадує.

Місцеві жителі закликали ОМОНівців не виступати проти свого ж народу. (Фото: TUT. BY)

– Ні стільки правоохоронців, ні стільки людей на центральних вулицях. Коли ти в гущі цього всього, то не розумієш, який це вигляд має збоку. Вранці глянула відео – прекрасно і жахливо водночас, – зізнається жінка. – Горджуся мінчанами і людьми з інших міст. Це ще не кінець. Бо не можна, щоб людей з такою жорстокістю били лише за те, що вони не хочуть і надалі жити в клітці.

“Треба добирати слова”

Білоруси про події розповідають обережно. Натомість масово репостять фото із наслідками сутичок: ряди ОМОНу, гумові кулі, знайдені на тротуарах, техніка на вулицях міста, закривавлені протестувальники. Однією з причин, аби вранці розійтися, стала відсутність стабільного зв’язку, пояснює ще одна жителька Мінська Юлія.

– Зі зв’язком досі чималі проблеми. Десь не ловить інтернет, десь немає навіть мобільного зв’язку, – описує вона ситуацію, що склалася в місті. –  До мене лише вранці дійшли повідомлення друзів, які вони надіслали мені вчора ввечері.

На протести люди виходили з національною символікою. (Фото: TUT. BY)

Офіційно оператори мобільного зв’язку причин не називають, повідомляє в телеграм-каналі видання TUT.by. Не поспішають коментувати і можливу компенсацію через неналежно надані послуги “внаслідок незалежних від них причин”. Тим часом Олександр Лукашенко офіційно заявляє, що “зв’язок глушать з-за кордону”. Закордон, за його ж словами, і керує протестами в містах.

– О так, ми вже читали, що він про це думає. Читали, що ми – “вівці”, що зіпсували свято виборів. У мене двоє знайомих досі не виходять на зв’язок після вчорашньої ночі, так “святкували”, – іронізує Юлія. – Що я відчуваю через це все? Суцільну злість.

Обидві жінки розповідають: сьогодні до них у соцмережах масово пишуть знайомі з сусідніх країн. Хтось співчуває, що “почалися безпорядки”, дехто обережно цікавиться, як справи.

– Люди не знають, на якій стороні барикад ми з чоловіком, тому не спішать робити висновки, знають, що треба ретельно добирати слова, не наважують питати “в лоба”, в нас же тут диктатура. Дехто просто бажає, аби ми були в безпеці, дехто вже почав про “громадянську війну” і про “треба жити мирно”, – зауважує Юлія, – Мабуть, у вас було таке ж у 2013 році. Але українці таки висловлюють підтримку, кажуть, що вірять в нас. Напевно, це справедливо: ми вірили в Майдан, тепер пора повірити і в себе.

В центр Мінська пригнали десятки автозаків. (Фото: Nexta)

Сам же Лукашенко прокоментував нічні події лише вранці. Цілком імовірно, що і ця його заява розійдеться на цитати.

“Я попереджаю: Майдану не буде, як би комусь цього не хотілося. Тому треба втихомиритися, заспокоїтися. А батькам третій раз дивитися, де їхні діти, щоб потім не було боляче. Щоб не ахали і не ойкали”, – такими словами він прокоментував протести, що прокотилися країною, пише Белсат.

Кандидатка ж на посаду президента Білорусі Світлана Тихановська заявила, що вважає себе переможницею виборів, її штаб має дані альтернативного підрахунку голосів і має намір «доводити всі порушення», інформує Радіо Свобода.

Тим часом, станом на 16.00 10 серпня  ЦВК Білорусі оприлюднила дані, згідно з якими, Олександр Лукашенко набрав 80,08%, Світлана Тихановська – 10,09%.

За попередніми даними, сьогодні ввечері протести в країні продовжаться. В соцмережах мітингувальникам дають поради, як вберегтися під час сутичок із силовиками та не потрапити в пастки на вулицях. А ще радять закупитися в будівельних магазинах. Захисні щитки, каски, респіратори. І взяти з собою аптечки. Бо в тих таки соцмережах поширюють відео, на яких видно, що в міста знову стягують водомети та автозаки.

Головне фото: Белсат

Перейти до панелі інструментів