19.03.2024
Відео Жінки Новини Файні люди

60 яєць і 4 кг цукрової пудри: унікальний торт кондитерки з Тернопільщини здобув гран-прі на міжнародному конкурсі (фото, відео) 

Торт у вигляді ляльки-мотанки, який приготувала кондитерка із Заліщиків, Юлія Воробель, отримав гран-прі Міжнародного фестивалю талантів EuroStar-2020. Вага торта – 13 кг, висота – 64 см. На його виготовлення пішло  60 яєць, 0,5 кг борошна, 0,5 кг маку, 1 кг вишень, 4 кг цукрової пудри, 3 кг цукру.

Міжнародний фестиваль, який проводять у рамках міжнародного конкурсу талантів ZIRKA, відбувся онлайн у німецькому місті Бремен. Юлія Воробель взяла участь у категорії “Торти і десерти”.

– У червні ми з чоловіком заповнили онлай-заявку, приготували торт, зняли і змонтували відео процесу роботи, відправили це все і чекали результатів, які з’явилися нещодавно, – розповідає Юлія. – Зізнаюсь, я була здивована результатом, бо я не професійний кондитер, а самоучка. 

Вага торта – 13 кг, висота – 64 см. На його виготовлення пішло 60 яєць, 0,5 кг борошна, 0,5 кг маку, 1 кг вишень, 4 кг цукрової пудри, 3 кг цукру. (фото: Юлія Воробель)

Випіканням тортів Юлія Воробель займається два роки. Захопилася цією справою під час декретної відпустки.

– У мене взагалі економічна освіта. Я працювала у відділі кадрів  райлікарні, – говорить жінка. – А потім у нас народилася донечка і я, як багато мам у декреті, почала випробовувати себе у інших сферах. І так я почала пекти тортики, спершу для себе і родичів, потім почали з’являтися перші замовлення. 

Темою своєї конкурсної роботи Юлія обрала ляльку-мотанку, яка від давніх давен вважається українським сакральним оберегом. Торт зобразила у вигляді жіночої фігури, яка у молитві зводить  руки до неба. 

 – У моєму баченні лялька-мотанка є уособленням української держави і кожної української жінки загалом, яка щодня молиться до Господа за припинення війни, за відвернення пандемії, за благополуччя, – пояснює концепцію Юлія Воробель. 

За перемогу Юлія отримала кубок, диплом міжнародного зразка англійською та українською мовами, рецензію від компетентного журі. (фото: Юлія Воробель)

Оформлення торта виконане в українському етнічному стилі. Начинка – авторська інтерпретація традиційного для західної України весільного торта з маком, вишнями та горіхами.

Над тортом Юлія працювала разом з чоловіком, який був асистентом. Процес роботи був досить тривалим. 

– Від першого розбитого яйця до розрізу готового торта минуло 12,5 годин, – пригадує жінка.

За перемогу Юлія отримала кубок, диплом міжнародного зразка англійською та українською мовами, рецензію від компетентного журі.

– Для мене того не те що достатньо, а навіть дуже багато! – каже, не приховуючи емоцій, кондитерка. 

Юлія Воробель шкодує, що конкурс відбувався онлайн і журі не змогло побачити торт наживо. Оскільки смаколик вже був розрізаний, адже для конкурсу роботу потрібно було показати в розрізі, то його розділили та скуштували в сімейному колі. Проте зараз, каже жінка, зробила б по -іншому – віддала б торт  комусь у подарунок.

Торт з маком, вишнями та горіхами розділили та скуштували в сімейному колі Юлії (фото: Юлія Воробель)

Зауважимо, що Юлія займається благодійністю у Заліщиках. Вона разом з іншими кондитерами оранізовують благодійні солодкі аукціони і дарують торти ювілярам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Процес виготовлення торта можна побачити на відео: 

Перейти до панелі інструментів