29.03.2024
Новини

Генплан Тернополя, кримінал, експертиза і… великий пшик

Багаторічне розслідування провадження, порушене з приводу потенційної підробки Генплану Тернополя та узаконення дерибанів попередній років, продовжує буксувати.

Думка столичних експертів, за браком якої провадження і не просувалося, нарешті є. Однак це не допомогло слідству вийти на фінішну пряму у розслідуванні.

За словами прокурора області Петра Бойка, доведеться робити ще одну експертизу Генплану.

«Справа повернулася з експертизи. Експертиза складна, бо було поставлено понад 30 питань, тому так довго чекали. Ми проаналізували експертизу, вчиняємо додаткові слідчі дії. Вже очевидно, що буде нам необхідна ще допомога експертів», – сказав Петро Бойко.

За даними прокурора, експерти відповіді надали, але у слідства виникли додаткові. Що саме ще до уточнюватимуть слідчі, він не повідомив.

«Не можу розповідати всіх нюансів. Можу лише запевнити, що ми зараз робимо все для того, щоб якнайшвидше дати відповідь на всі питання», – зазначив прокурор.

За його даними,  наразі змінено орган досудового розслідування, передали слідчому управлінню обласного управління поліції.

Нагадаємо, новий Генплан попри спротив громадськості і частини на той час ще хоч трішки совісних депутатів прийняли у 2017 році. Водночас до цього документу були серйозні застереження. Адже з 2011 року міська рада видавала з неофіційної, на той час ще не затвердженої версії Генплану викопіювання для формування проектів землеустрою. У такий спосіб передавали під житлову чи комерційну забудову землі на території ринків, зелених зон. Мова про чисельні ділянки, які в реально діючому на той час Генеральному плані були зеленими зонами. Затвердивши новий генплан, убло фактично узаконено попередні дерибани.

Напередодні минулих виборів видання «20 хвилин» навіть робило спецвипуск, присвячений усім порушенням. Однак тоді місцеві ЗМІ, наближені до міського голови, розповсюдили інформацію, що спецвипуск містить потенційно шкідливі психотропні речовини і є небезпечним. Цю бздуру ширили і в радіоефірі, після чого спантеличені тернополяни справді починали викидати спецвипуск.

Прийшовши на посаду, прокурор області Петро Бойко запевняв, що незаконні дії доведеться відповідати усім незалежно від рівня своєї впливовості, а також обіцяв прискіпливіше взятися за розслідування справ, які чомусь «залежалися». Зокрема, і за резонансне провадження щодо можливої підробки Генерального плану Тернополя.

Як днями писало Терміново, gрокуратура уже оскаржує рішення, завдяки якому на березі озера розбудувалися тернопільські скоробагатьки, оскільки вбачає порушення у забудові елінгів котеджами.

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів