29.03.2024
Новини

Чому частина підприємців Тернопільщини не отримає обіцяні податкові пільги за квітень

Розрекламоване звільнення підприємців від сплати єдиного податку за квітень, коли був пік карантину і мало хто здійснював діяльність, насправді досі не втілене. Як пояснюють у фіскальній службі, усі необхідні дані скеровані до Києва, однак система обробки цих даних начебто на стільки складна, що результатів так і немає.

«Я вже зв’язувався з Києвом і казав, що мене на засіданні громадської ради будуть за це «розпитати». Хоча незручності для підприємців насправді мінімальні, адже на час карантину штрафні санкції та пеня не застосовуються. Підприємці у своєму електронному кабінеті наразі бачитимуть заборгованість, але жодних наслідків це для них не матиме», – запевнив заступник начальника управління, начальник відділу податків та зборів з фізичних осіб Тернопільського управління обласної ДПС.

Підприємці І групи єдиний податок таки не платитимуть

За його даними, підприємців І групи за квітень буде звільнено від сплати єдиного податку загалом на 944 тис. грн. Підприємців другої групи потенційно мали б звільнити від сплати 4,5 млн грн, однак насправді пощастить далеко не всім.

«По першій групі було 130 видів діяльності, яку були заборонено здійснювати в час карантину. Тому будуть звільнені від сплати абсолютно всі підприємці. По другій групі додається ще 281 КВЕД (класифікація видів економічної діяльності – авт.) і тут вже виникає питання. Бо обмежень не було і багато підприємців попрописували собі якнайбільше КВЕДів, навіть не розуміючи для чого. Зараз це зіграє проти них», – констатує Задорожний.

Якщо скажімо підприємець займається громадським харчуванням, однак ще дописав собі в КВЕДи вантажні перевезення, то від сплати єдиного податку його не звільнять. Адже заклади харчування були закриті, а ось вантажні перевезення могли здійснюватися. І навіть якщо підприємець насправді  перевезеннями взагалі ніколи не займався, цього ніхто з’ясовувати не буде. Оскільки потенційна можливість здійснювати таку діяльність була, таких підприємців від сплати єдиного податку не звільнятимуть.

Скільки підприємців на Тернопільщині таки скористалися податковою пільгою за квітень і на яку суму, в податковій наразі відповісти не змогли, посилаючись на те, що даних про це з Києва досі не отримали.

«Рішення міськради – безграмотне і недолуге»

Водночас членів громадської ради при обласній податковій цікавило, яким чином взагалі вдалося виконати рішення Тернопільської міськради від 29 травня про звільнення підприємців від сплати єдиного податку, адже в ньому було чимало «ляпів».

Зокрема, як зауважив голова обласного осередку міжнародної громадської організації «Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів» Павло Іванечко, в рішення міська рада посилалася на пункт постанови Кабміну, який насправді вже був скасований. Окрім того, міськрада обумовила, що податкову пільгу отримають ті підприємці, які звернуться із заявою, поставивши цим представників бізнесу у нерівні умови.

«Це рішення є безграмотним і не відповідає вимогам закону. Речення, що слід звертатися з заявами – недолуге до безмежності», – не стримувався в характеристиках учора під час засідання голова громадської ради при обласній ДФС Михайло Лучко.

Задарожний пояснив, що частиною прийнятого міськрадою рішення, де йшлося про подання заяв, фіскали фактично знехтували.

«До нас надійшло 2,4 тис. заяв довільної форми про бажання скористатися податковою пільгою. Але для підприємців першої категорії звільнення від сплати єдиного податку за квітень буде для всіх, незалежно, чи писали вони заяву», –  запевнив Ігор Задорожний.

Перейти до панелі інструментів