19.04.2024
Новини Соціальні проблеми

“Шкіра червона, подекуди – чорна”: постраждалі від вибуху в Угринові діти досі потребують допомоги

– Коли ми везли наших хлопців до Тернополя у лікарню, то я і подумати не могла, що лікування забере стільки часу. Думала, тиждень-два. А мій син лежав три місяці, – говорить Ольга Дума, мама одного зі школярів, постраждалих  після вибуху в клубі в Угринові Підгаєцького району. 

Вже майже півроку минуло, відколи сталася трагедія в сільському клубі. Та хлопці, які отримали серйозні опіки під час вибуху, не можуть оговтатися досі. Хоча стараються не падати духом. Процес відновлення шкіри після страшних опіків може затягнутися на кілька років, розповідають батьки постраждалих. Тим часом зруйнований вибухом клуб так і стоїть розваленим. 

– Серце розривається щоразу, коли йду попри цей клуб, – каже Ольга Дума. 

Вибух у клубі в селі Угринів, в результаті якого постраждали восьмеро школярів, стався 3 січня 2020 року. Клуб досі стоїть розваленим, розповіли батьки потерпілих хлопців (фото: відділ комунікації поліції в Тернопільській області)

Нагадаємо, 3 січня в клубі села Угринів Підгаєцького району стався вибух, в результаті якого постраждало восьмеро дітей віком від 12 до 17 років. Неповнолітні в цей час проводили репетицію різдвяного вертепу.

Зараз всі хлопці виписані з лікарні додому. Найгірше вже позаду, хоча в кожного свої проблеми. Школярі, в яких були легші опіки, почуваються краще і не мають серйозних наслідків. Складніша ситуація у трьох юнаків, які були у найважчому стані і лежали в реанімації. Зараз у них формуються рубці, їх чекає тривала реабілітація та операції, в тому числі пластичні, розповіли журналістці Терміново мами постраждалих школярів. 

Уражені руки, ноги та обличчя

У найважчому стані серед усіх потерпілих був 15-річний Ігор. У нього 47% опіків тіла, найбільше уражені руки, ноги, обличчя. Тому його з обласної дитячої лікарні одразу перевели на спеціалізоване лікування до Києва. 

– Після цього, у березні, він ще був три тижні у санаторії в Немирові, а далі почався карантин. З того часу він удома. Хоча йому потрібна операція, адже у нього не рухаються три пальці руки. Але через карантин операцію переносять і переносять,  – розповідає мама хлопця Оксана Георгіца. 

За словами жінки, зараз на тілі сина почали формуватися рубці від перенесених опіків.

– 30 квітня ми були у Львові, йому пошили компресійні рукавиці, які не дають рубцям набухати, – каже жінка. – Але він не може їх носити, бо йому важко вирівняти пальці. 

Під час вибуху вогонь охопив половину будівлі клубу разом з покрівлею, розповідали рятувальники (фото: прес-служба управління ДСНС в Тернопільській області)

За словами Оксани Георгіци, Ігор дуже зажурений через все, що з ним сталося. Він закінчив 10-ий клас, попереду – 11-ий – випускний, треба визначатися з майбутньою професією. А хлопець зараз не може цим займатися, оскільки не дозволяє стан здоров’я. 

– Що він може думати, якщо він руками нічого не може робити… Він пляшки води не відкриє, – говорить, ледь не плачучи, пані Оксана. – Під час карантину він пробував вчитися дистанційно. Сів писати завдання і просто плаче, не може ручки в руках тримати. Біда і все… На Бога надіюся. Головне зараз зробити дитині ту операцію зробити, щоб він міг пальці згинати і розгинати. Про естетику наразі не йдеться.  Ми вже надсилали фото сина у клініку пластичної хірургії. Там сказали, що мусить пройти хоча б рік, щоб можна було забирати рубці. 

Переніс сім пересадок шкіри

13-річний Сергій від вибуху отримав 28% опіків тіла, які охопили руки, ноги, спину, голову. Хлопець переніс 7 пересадок шкіри. Спершу лікувався в обласній дитячій лікарні. Та оскільки, як каже мама, не було покращення, його перевели в опіковий центр Львівської лікарні, де допомогли загоїти рани. Зараз хлопець вдома. На відновлення після опіків потрібно буде дуже багато часу та грошей. 

 – Рани зажили, але всюди формуються рубці. Їх треба буде видаляти або шліфувати, – говорить мати юнака Ольга Дума. – Також йому потрібно буде робити робити пересадку волосся. Зараз чекаємо, щоб карантин закінчився, маємо їхати на операцію, бо він не розгинає пальця. А ще у нього залишився тромб на серці від газу, який наразі лікують медикаментозно. Медики мають вирішувати, що робити далі. 

За словами жінки, з рубцями зараз нічого не можна зробити, бо вони червоні. А щоб їм можна було оперувати, вони мають бути білі. На це потрібно багато часу. Через змінену опіками зовнішність юнак сильно засмучений. 

– Ми купили йому квадроцикл, їде в ліс, трохи друзів покатає. Так йому легше, йдуть з голови погані думки. Я би все віддала, тільки б він забув це все, – ділиться переживаннями мама потерпілого від вибуху. –  У нього така зачіска була, дитина була красива, він стильно одягався. Зараз йому дуже важко. Шкіра червона, та, яку пересадили, – чорна. Страшно дуже… 

Зі школярами працює психолог

Підліткам, які донедавна були здоровими та активними, зараз непросто, розповідає Марія Погребнюк – мама ще одного потерпілого, 13-річного Юрія. 

– Хлопці звикають до свого нового стану, їм важко психологічно. До них приїжджає психолог, яка знає їх ще з лікарні, – розповідає жінка. 

Батьки стараються всіма силами підтримати дітей і навіть готові самі вчитися, як діяти у таких ситуаціях. Бо це підлітковий вік, а він непростий. 

– Хочеться, щоб діти почувалися повноцінно, щоб ніхто їх не шкодував. Все у них  буде добре, – вірить у краще Марія Погребнюк. – Слава Богу вони бачать, ходять, чують. Це найголовніше, а решта ми будемо разом поправляти. 

У 13-річного Юрія були глибокі опіки, в нього найбільше постраждало обличчя і голова. 

– Але він все одно він у нас дуже гарний і ми йому про це постійно нагадуємо, – говорить Марія Погребнюк. –  Він великий молодець – допомагає татові на полі, мені – з молодшими дітьми, на гітарі вчиться грати. Має гарних друзів і однокласників, які його підтримують.

Лікування хлопців лягло на плечі батьків

Зауважимо, що у перші дні після нещасного випадку керівництво області повідомляло, що потерпілі забезпечені усіма потрібними медикаментами. Як підтверджують батьки, перерахування коштів за ліки на комунальну аптеку справді були. Зараз влада постраждалими не особливо цікавиться.

Школярі, які постраждали від вибуху, тривалий час лікувалися в обласній дитячій лікарні (фото: Михайло Сиваківський)

Нині, коли вже минув певний час після нещасного випадку, батьки лікують дітей власними силами. Кажуть, наразі можуть справитися самі. Проте гроші потрібні будуть згодом, коли треба буде робити операції. Де братимуть кошти, батьки не знають. 

– Зараз ми залишилися при своїх інтересах – в нас завжди так було і буде, – переконана Ольга Дума. – Поки обходимось своїми силами. А от пізніше треба буде, бо всі ці операції дуже дорогі. Зараз хлопцям потрібні спеціальні мазі та креми. Їх купуємо самі, родичі з-за кордону передають. Дивимось, що кому підходить, міняємось одні з одними, бо проблема у нас одна. 

Жінка додає, що долею дітей досі переймається голова правління ПАТ “Тернопільгаз” Олег Караванський. Саме його підлеглі з району причетні до вибуху газу в клубі. За словами жінки, він допомагав коштами, приїжджає до дітей з подарунками на свята, прислухається до всіх прохань.  

– Я його не виню, але дуже добре, що він взяв на себе відповідальність, – каже Ольга Дума. 

Також батьки дякують благодійному фонду “Добро поруч”, який першим кинув клич про збір коштів для потерпілих хлопців. І навіть сьогодні батьки звертаються у фонд у разі потреби. 

– Ми вражені, що стільки людей відгукнулися і нам допомагали, – ділиться емоціями Марія Погребнюк. 

Проте не всі кошти благодійників дійшли до хворих хлопців. Як ми писали раніше, ситуацією скористалися шахраї. У матері одного з потерпілих, на картку якої надходили гроші на лікування школярів, лиходії видурили 360 тис. гривень. Як зізнавалась згодом жінка, їй зателефонував чоловік, який представився працівником банку. Далі все було як під гіпнозом. Правоохоронці встановили шахраїв і навіть перехопили частину коштів – 80 тис. грн, які зловмисники не встигли зняти. Решту грошей досі не повернули, кажуть батьки.

– Ті гроші так і пропали, – каже Ольга Дума. – А вони б зараз дуже пригодились дітям. Тільки тих 80 тисяч віддали. Мама, яка мала карточку, цю суму розділила між усіма. 

Розслідування досі триває

На якому етапі розслідування кримінального провадження за фактом вибуху у клубі батьки не знають. Кажуть, у хлопців мали взяти свідчення та провести відтворення обставин вибуху, та наразі цього не зробили через карантин. 

– Нічого ще ніхто не повідомляв. Мій син ще свідчень не давав, – каже Ольга Дума. – Казали що з червня будуть це будуть робити, але досі з нами ніхто не зв’язувався. 

Вибух міг статися через витік газу, повідомляють правоохоронці. Напередодні проводили газ до сільської ради, яка розташована поруч з клубом (фото: прес-служба управління ДСНС в Тернопільській області)

Як повідомляли раніше у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, за фактом вибуху у клубі в Угринові правоохоронці порушили кримінальне провадження за порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Санкція ст.  2 статті 272 ККУ передбачає до п’яти років обмеження волі або до восьми років позбавлення волі. Попередньо було відомо, що вибух міг статися через витік газу. Напередодні проводили газ до сільської ради, яка розташована поруч з клубом. Згодом на одній із прес-конференцій начальник Головного управління нацполіції Олександр Богомол запевнив, що винні будуть притягнуті до відповідальності

– Попередньо можу сказати, що були окремі порушення і за них будуть нести відповідальність відповідні посадові особи, – заявляв Богомол. – Не можу говорити хто, тому що не маю на це права, але проводять експертизу безпеки життєдіяльності у Вінницькому НДКЦ. Ми звернулися в іншу область, щоб не було ніякого впливу на цю експертизу. Про результати експертиз, адже це стосується громадськості і великої кількості потерпілих, серед них і син правоохоронця, ми доповімо додатково.

Як повідомив начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета, розслідування кримінального провадження ще триває.

– Ми провели практично всі слідчі дії і чекаємо на результати експертизи, результати якої обов’язково оприлюднимо, – пообіцяв він.  

Довідка

Кошти на лікування 15-річного Ігоря, який найбільше постраждав від вибуху, можна перерахувати на картку “Приватбанку”: 5168757401418555 (Георгіца Оксана Василівна)

Перейти до панелі інструментів