25.04.2024
Аналітика Новини Соціальні проблеми

Хто відповість за трагедію в Угринові Підгаєцького району та як можна допомогти постраждалим школярам

Хто відповідатиме за трагедію в селі Угринів Підгаєцького району та що нового у розслідуванні цієї справи, розповів під час прес-конференції начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. 

– Коли ми почули проблему, яка є, доповіли голові облдержадміністрації, і він підняв усі органи охорони здоров’я для того, щоб допомогти дітям, – каже він. – Тому що первинні  діагнози, які були в районній лікарні – це нічого складного, опіки першого ступеня, все добре. І якби діти там залишилися, то я не знаю, які могли б бути наслідки. У перший день ці діти були доставлені в обласну дитячу лікарню, були підключені спеціалісти. Відповідно реагування поліції та служби з надвичайних ситуацій було миттєве і швидке.

Цієї ж ночі був проведений огляд місця події та встановлено, що до тієї гілки, яку газовики підключали, була під’єднана інша гілка, яка була зламана, продовжує пан Богомол. І за декілька метрів від клубу якраз через цю гілку пішов газ і через щілини в ґрунті зайшов в клуб і накопичився, внаслідок чого стався вибух.

– Ми зафіксували,  з чим були газовики, що вони мали, яке приладдя. В ту ж ніч вилучили всю документацію, яка супроводжувала це підключення, – каже начальник Головного управління Нацполіції в області. – Попередньо можу сказати, що були окремі порушення і за них будуть нести відповідальність відповідні посадові особи. Не можу говорити хто, тому що не маю на це права, але проводять експертизу безпеки життєдіяльності у Вінницькому НДКЦ. Ми вернулися в іншу область, щоб не було ніякого впливу на цю експертизу. Всі матеріали і пояснення газовики надали, будуть відповідні заключення і будуть притягнуті до відповідальності. Справді деякі люди безвідповідально віднеслися до своєї роботи. Внаслідок цього і постраждали діти. Але хочу запевнити, що збір матеріалів і проведення розслідування на контролі. У перший же вечір я доповідав в.о Міністра Сергію Яровому про те, що ми робимо. Через два дні у нас був спеціаліст із розслідування такої категорії злочинів. Адже подібне не кожен день стається. Самі розумієте відповідного досвіду  у нас мало. Він все контролював. Розслідування триває. Про результати експертиз, адже це стосується громадськості і великої кількості потерпілих, серед них і син правоохоронця, ми доповімо додатково.

Нагадаємо, що 3 січня в клубі села Угринів Підгаєцького району трапився вибух, в результаті якого постраждало восьмеро дітей віком від 12 до 17 років. Неповнолітні в цей час проводили репетицію різдвяного вертепу. Травмованих госпіталізували до лікарні. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 272 ККУ – порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Семеро хлопців, потерпілих від вибуху, досі перебувають на лікуванні в обласній дитячій лікарні. А  Ігоря-Михайла Георгіцу, стан якого був найважчий, відправили на подальше спеціалізоване лікування у Київ увечері, 13 січня. Батьки дітей додатково відкривають рахунки, розраховуючи допоможу небайдужих, про це у соцмережі “Фейсбук” написав засновник благодійного фонду “Добро поруч” Михайло Сиваківський. Саме він під час Різдвяних свят організував збір коштів для постраждалих школярів і багато людей відгукнулися  на його прохання. Чоловік і надалі відстежує стан здоров’я хлопців, публікує їхні фото ( з доволу батьків – ред.), повідомляє останні новини про них. А також звітує про зібрані кошти, дякує усіх благодійникам та медикам.

Засновник благодійного фонду також опублікував прізвища хлопців, яким допомагаємо: Гаврон Богдан, 2003 р.н, Корба Павло.2004 р.н., Гловіцький Сергій,2004 р.н, Шевчук Вадим,2007 р.н, Гринтик Микола,2006 р.н, Погребнюк Юрій. 2006 р.н, Дума Сергій,2006 р.н, Георгіца Ігор,2004 р.н.

Щоб підтримати школярів, які постраждали від вибуху, свої картини продає тернопільська художниця Мар’яна Кравченюк. Інстаграм акаунт дівчини (@__m.k.a__) Хто хоче придбати її роботи і робити добру справу, художниця просить писати їй у приват. 

Долучитися до збору коштів постраждалим закликає Ігор Прокопишин.

Усім, хто допомагає хлопцям, дякує обласна дитяча лікарня на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”. 

“Ще раз переконуємось, що чужої біди немає. З кожним днем бачимо все веселіші та щасливіші очі діток”, – йдеться у повідомленні.


Читайте також: “Він потребує особливої підтримки”. Одного зі школярів, який постраждав від вибуху в Угринові, відправили на лікування у Київ

Відкрили рахунок для ще одного хлопця, потерпілого від вибуху в Угринові

Довідка

Кошти на лікування Ігоря-Михайла Георгіци можна перерахувати на картку “Приватбанку”: 5168757401418555 (Георгіца Оксана Василівна).

На лікування Вадима Шевчука  (мама Шевчук Олександра Володимирівна, тел. 0677913704): :

У гривнях: 4149499136072830, в доларах: 4149499136072541, в євро: 4149499136072673.

Перейти до панелі інструментів