20.04.2024
Новини

“Все було як під гіпнозом”. У мами одного з постраждалих від вибуху газу в Угринові шахраї виманили 365 тисяч гривень

Шахраї почали наживатися на зборі коштів для школярів, постраждалих під час вибуху в клубі в Угринові Підгаєцького району. Про це у соцмережі “Фейсбук” написала мама одного із постраждалих хлопців Оксана Корба. Вона також опублікувала скріншоти фейкових рахунків з інформацією та фотографіями хлопців. Перш ніж перераховувати допомогу, жінка просить уточняти інформацію.

Про шахрайство повідомляють і у відділі комунікації поліції в Тернопільській області. Більше 360 тисяч гривень віддала шахраям мама одного з потерпілих діток села Угринів Підгаєцького району. Саме на її банківську картку надходили гроші, яку благодійники кидали на лікування дітей, травмованих в результаті вибуху газу в сільському клубі.

За однією з версій – телефонували з в’язниці

27 січня близько 13:00 до жінки зателефонував чоловік і представився працівником банку на ім’я Роман. Він заявив, що на її рахунок надходять великі суми коштів і вони не поміщаються на її електронний гаманець. Невідомий запропонував здійснити кілька маніпуляцій для отримання цих грошей, повідомляють у поліції. 

Увійшовши в довіру, чоловік порекомендував зняти з рахунку частину коштів та перекинути їх на вказані рахунки. Таким чином жінка на 17 тисяч гривень через iBox поповнила мобільні телефони кільком абонентам. Після цього вона, знявши зі свого рахунку гроші, почала перекидати їх через банківський термінал  на картки, які диктував по телефону невідомий.

 Проте електронний гаманець банк заблокував через перевищення ліміту і додзвонювач сказав піти в фінустанову та  розблокувати його. Жінка так і зробила, скориставшись допомогою працівника банку. Останнього зацікавила сума, яку перекидала жінка. Проте відвідувачка запевнила, що все гаразд, а гроші йдуть на благодійність.

 В результаті таких маніпуляцій мешканка села Угринів віддала невідомому 365 тисяч гривень. Звернулася до поліції потерпіла лише через півтора доби після злочину, коли зрозуміла, що гроші віддала шахраєві.

 За словами начальника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола,  поліцейські звернулися до працівників банківських установ заблокувати викрадені кошти. На даний час проводять заходи по інших регіонах України, аби встановити злочинців та притягнути їх до відповідальності.

 – Злочин набув відповідного резонансу, перебуває на контролі голови Нацполіції. Ми проведемо максимальні оперативні заходи, щоб повернути кошти, – каже пан Богомол. – За первинною інформацією, шахраї телефонували з Дніпропетровської області. Наші колеги допомагають у проведенні слідчих дій. Одна з версій – дзвонили з місць позбавлення волі.

Даний факт внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно статті 190 частина 3 ККУ.

Були підозрілі дзвінки

Як ми вже писали раніше, батьки почали відкривати рахунки на лікування хлопців, розраховуючи на допомогу небайдужих. На заклик про допомогу відгукнулося багато людей. Але разом з тим з’явилися шахраї, які вирішили заробити на чужому горі. Після поширення інформації про біду у соцмережах та публікацій у ЗМІ , у різних групах у “Фейсбуці” з’явилися шахрайські дописи про збір коштів. Також шахраї телефонували батьками потерпілих школярів, аби вивідати інформацію про рахунок. 

– Почалося все з понеділка, 27 січня. Спершу з’явився пост, що дітям потрібен мільйон гривень на лікування і нові рахунки, – розповідає мама одного зі школярів, яка постраждала від шахраїв, Олександра Шевчук. – Далі почалися підозрілі дзвінки. Невідомі говорили, що не можуть перерахувати кошти, уточняли суми. А потім з’явилися пости про збір коштів зовсім з іншими рахунками, а під ними вказане моє прізвище і телефон. Я хочу з’ясувати що це за рахунки, бо це не “Ощадбанк і не “Приватбанк”. 

Таким чином зловмисники виманили у жінки більш, ніж 360 тисяч гривень. Про те, що сталося, їй важко говорити. 

– Ми звернулися найперше в банк і повідомили про те, що сталося, – каже жінка. – Також повідомили поліцію. Що далі буде, не знаю… Це все було, як під гіпнозом… 

Аби перестрахуватися, потерпіла від шахраїв змінила гривневий рахунок, а картку для доларів та євро закрила.

Як повідомила Олександра Шевчук, її син Вадим ще у лікарні, але вже почувається краще. А чотирьох хлопців вже виписали до дому. Відтак на лікуванні в обласній лікарні у Тернополі ще перебувають троє школярів, один – у Києві. 

Нагадаємо, що 8 дітей віком від 12 до 17 років постраждали від вибуху газу під час репетиції Різдвяного вертепу в селі Угринів Підгаєцького району. У всіх потерпілих медики констатували  опіки обличчя та кінцівок 1-2 ступеня.

Ставтесь виважено до інформації, яку отримуєте

Як вберегтися від шахраїв у соцмережах, радить інтернет-фахівець Андрій Кір. 

Найчастіше у таких випадках зловмисники підмінюють банківські реквізити, – каже він. – Зазвичай, при цьому, якщо порівняти оригінальні дописи, навіть залишають правильне ім’я контактної особи, розраховуючи, що благодійники або не звернуть уваги на ім’я одержувача, або коли телефонуватимуть рідним постраждалих, то вони, не розібравшись в ситуації, імовірно підтвердять хибний номер картки.

Практично завжди шахраям вдається ввести свою жертву в оману, граючи на людських емоціях, тому найпевнішою порадою, щоб вберегти себе від дій зловмисників – це виважено і з холодною головою поставитись до інформації, яку отримуємо з новин чи соцмереж.

Найпростіше і найперше, що маємо зробити – це глянути профіль людини, яка поширює заклик про збір коштів. Як і в нашій історії, так і зазвичай, шахраї реєструють для своїх злочинів ботів. Це – фактично пусті сторінки, створені нещодавно, без дописів (особливо оригінальних, а не репостів) та активності (мало друзів, відсутні лайки та особливо коментарі).

Також, варто перевірити через Google чи пошук у Facebook номер картки, на котру збирають допомогу. Є багато баз шахраїв, де цілком ймовірно цю картку вже могли “спалити”. Реквізити для допомоги можна перевірити й у ЗМІ, яким довіряєте. 

Андрій Кір наголошує, що від добродійності не варто відмовлятися ні в якому разі, просто робити це потрібно відповідально, щоб не розчаровуватися у недобросовісних людях, які хочуть нажитися на чужій біді.

– Бачите бота чи шахрая – не мовчіть! Напишіть в коментарі, що це шахрай, поскаржтесь адміністраторам пабліків, що це шахрайський допис, поскаржтесь на профіль у “Фейсбуці”, що це шахрай, – радить фахівець.

Перейти до панелі інструментів