20.04.2024
Мандри Новини

Купувати чи зачекати: поради мандрівникам, які вже полюють на дешеві авіаквитки

Чи варто поспішати купувати квитки на перші ж авіарейси і які сценарії розвитку подій вже зараз можна спрогнозувати щодо перельотів, Терміново поцікавилось у тернополянки Галини Мацикур. Вона відвідала зо два десятки країн, а тепер допомагає й іншим мандрувати за кордон із мінімальними витратами. 

Всі, хто купували авіаквитки на весну, нікуди, звісно, не потрапили. А  повернути кошти за невикористані квитки виходить не так вже й швидко, розповідає голова циклової комісії туризму Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету Галина Мацикур. Адже гроші вже пішли на поточні витрати авіакомпаній. Тим часом нових надходжень поки брати ніде – авіаперельоти поки не відновили. Тож такі заманливі мінімальні ціни на спокусливі напрямки можуть бути способом наповнення бюджету компаній, вважає Мацикур.

– В авіакомпаній немає готівки, а кошти за скасовані навесні рейси потрібно повертати. Тож вони продумали таку схему, як, наприклад, авіакомпанія Wizzair: 120% від вартості квитків автоматично зачисляється на рахунок у профілі користувача. Ними можна буде розрахуватися за авіаперельоти впродовж 2 років. Та деякі користувачі таки вимагають повернення 100 % готівки на карту і вже давненько очікують своїх коштів.

Тож, щоб забезпечити приток свіжої готівки, авіакомпанії дають можливість бронювати квитки на наступні рейси, які, можливо, знову скасують

– Не факт, що вони ці рейси взагалі планують виконувати. Як варіант, вивчать попит, а заодно – отримають грошові надходження. Далі можуть заявити, що пасажирів на рейс не набрали, і скасують його. Часто заявлені на сайтах рейси зникають за 1-3 дні. Або з‘являється повідомлення, що квитки вже продано, а в директ тим, хто придбав квитки, повідомляють, що рейс відмінено, – продовжує Галина Мацикур. 

Гроші за квитки відразу не повертають, а записують на віртуальний рахунок. Тим часом за рахунок надходжень від продажу нових квитків можна оплатити зарплати своїм працівникам чи покрити борги і витрати за весняні місяці.

– Тут два варіанти: або ти ризикуєш купити квиток за класною ціною, і все вдається. Або ні. Тому це точно мають бути не ваші останні гроші, які ви тримали на відпустку чи мандрівку, – радить пані Галина. – Якщо ти купиш квитки, а рейс відмінять, то варто бути готовим, що гроші за скасований рейс тобі повернуть не одразу.

Є ще один варіант, коли рейс відбудеться, але вас на борт не пустять та ви навіть не зможете повернути кошти за невикористані квитки. Таке вже було навесні, коли почали вводити карантинні обмеження.

– В аеропорту Лісабона на рейс до Будапешта пустили лише угорців. Авіакомпанія відмовилась компенсувати кошти за втрачені квитки, заявивши, що всі претензії можна висловити до політики уряду Угорщини, що ввів карантин, – наводить приклад Галина Мацикур. – Аналогічною може бути теперішня ситуація, коли в‘їзд залишиться в липні відкритим лише для громадян з окремого, безпечного списку країн. І ви, взявши квиток до Італії, не зможете сісти на рейс і не отримаєте ніякого відшкодування.

Якщо вже вам доведеться добиватись компенсації за нездійснений рейс, зауважує Галина Мацикур, зверніть увагу, що компанії часто “забувають” повернути кошти за додаткові зручності, які пасажир оплатив.

– Наприклад, ви купували priority pass – аби взяти ще одну сумку, а на рахунок прийшли кошти лише за квиток,  а за додаткові послуги – ні. Тому доводиться писати їм листа, аби нагадати, – пояснює досвідчена мандрівниця. – В компаніях розраховують на те, що клієнти не аналізують, скільки вони заплатили за квитки, і яка прийшла компенсація. 

Якщо вам повернули вартість квитків + 20% бонусних, ще й в іншій валюті, далеко не всі вирахують, що вартість priority не компенсували. Не всі навіть не знають, куди писати скарги.

Крім того, слід бути готовими, що країни можуть змінити дати відкриття кордонів, відклавши їх на пізніше, якщо виникне така необхідність.

Не варто забувати і про обов‘язковий санітарний контроль.

– Якщо в зоні прибуття вимагатиметься зробити експрес-тест, то він, швидше за все, буде платним. Ісландія, наприклад, зацікавлена у туристах, тому обіцяє робити їх безкоштовно, – пояснює експертка. – Але з України напряму туди поки не долетіти. Тож ми будемо залежні від умов тих країн, звідки є рейси до Ісландії. Надіємось, що ціна за проходження експрес-тесту в цих країнах не буде дорожчою за самі квитки.

Навіть якщо в ЄС визнаватимуть медичні довідки з результатами тестування на коронавірус, отриманими в Україні, то строк їх дії не більше 2-х діб, і, можливо, їх доведеться перекласти і завірити.

– Точні прогнози на сьогодні давати дуже складно. Все це лише наші роздуми, а ситуація дуже мінлива. Але я особисто не ризикувала би купувати квитки до Європи на першу половину липня, як мінімум, – підсумовує співрозмовниця. 

Слідкувати за змінами стосовно відкритих кордонів та авіаперельотів до інших країн світу можна за посиланням –  https://bit.ly/TravelBans

Фото: pixabay

Перейти до панелі інструментів