19.03.2024
Місто Новини

“Я за вас 17 тисяч штрафу платити не буду”: чи зобов’язані тернополяни сидіти в тролейбусах та маршрутках?

Деякі кондуктори тролейбусів та автобусів сприймають постанову про дотримання карантинних заходів буквально, тому намагаються посадити усіх пасажирів згідно кількості місць, аби не потрапити під перевірку. Однак чи є ці дії обов’язковими?

До редакції видання Терміново звернулася тернополянка Ольга. З нею трапився неприємний інцидент в міському автобусі. Кондукторка намагалася всіма правдами і неправдами посадити її біля іншого пасажира, мовляв, така умова, бо інакше – штраф.

– Їхала сьогодні автобусом №35. В салоні було лише одне вільне місце – на передньому спареному сидінні. Сидіти біля незнайомої людини, ще й так впритул не хотілося. Тому я стала збоку. Мені їхати було дві зупинки, тому постояти – не проблема, – розповідає жінка. – На першій зупинці вийшов хлопчина, одне місце звільнилося, і кондукторка сказала, щоб я сіла туди.

Жінка пояснила, що на наступній зупинці буде виходити, і стала біля виходу.

– Сядьте, бо мене оштрафують через вас, – наполягала кондукторка.

Пасажирка почала пояснювати, що ніхто нікого не оштрафує, бо дозволено перевозити в салоні стільки пасажирів, скільки є сидячих місць. Але це не означає, що всі мають сидіти. Та кондукторка і далі наполягала, мовляв, вона щоранку підписує якийсь документ, згідно якого несе відповідальність за дотримання карантинного режиму.

– “Я не маю зайвих 17 тисяч, щоб платити через вас штраф”, – сказала мені жінка. Я відповіла, що я теж не маю зайвих грошей, щоб оплачувати собі лікування, якщо заражуся від когось із пасажирів, біля якого мене так хочуть посадити. Стоячи я дотримуюся більшої дистанції, – розповідає далі Ольга.

Натомість інші пасажири почали захищати кондукторку. Але не тому, що вона права, а тому, що вона… старша.

– Так і сказали мені: “ви така молода, нащо суперечите старшій жінці? Вам що, важко мовчки сісти і сидіти?” На щастя, це вже була моя зупинка і я вискочила. Вражень маю на цілий день. Але до чого тут мій вік, якщо я читала постанову? – ділиться емоціями тернополянка.

Аналогічну ситуацію у Facebook-спільноті Тернопільські новини №1 описує Наталія Алексевич. Жінка також їхала автобусом №35. Однак там кондукторка пішла далі вмовлянь.

“Старша жіночка кондуктор, пробивши квиточок пасажиру-юнаку, котрий проїхав зупинку і на її прохання сісти, бо їм дали в депо таку вказівку, без підтверджуючих документів (що всі пасажири мають обов’язково сидіти!) на словах, вигнала, шарпаючи за руку цього пасажира, оскільки він з певних причин відмовився сісти на пасажирське сидіння. А стояв, оплативши за проїзд, далеко від пасажирів, зберігаючи дистанцію і нікому не заважаючи.

Деякі люди обурювалися, захищаючи при цьому хлопця, але і знайшлися старші люди, які сказали, що він має послухатися кондуктора і сісти. Цитую: “Закон є закон! Сказали тобі сісти – то сідай! Не подобається – виходь!” І на прохання показати документ, вона сказала, що їм не дали, комусь перетелефонувала і обурювалася, що пасажири сперечаються з нею. Зранку їхала на роботу в 11 тролейбусі, то ніхто не казав, що ти маєш сидіти”, – пише жінка.

В коментарях тернополяни почали розповідати аналогічні історії. При цьому зауважили: не всі ж можуть сидіти, декому це не дозволяє здоров’я.

“А якщо людина суто фізично не може сидіти? Моєму чоловікові робили операцію на хребті. Йому півроку не можна було сідати навіть навпочіпки. А є ще якісь інші причини, коли людина сісти не може. Що це таке?”, – питає Лєна Чернякова-Глушок.

Переймаються через здоров’я й інші дописувачі.

“І я їхала, то кондуктор теж всіх заставляла сідати, але я не розумію. Коли маю сісти біля незнайомого і заразитись, а чи маю стояти метр стоячи і все буде добре? Як це так? Чого маю сідати? Це дурня повна! Мене не заставляли я сама сіла ))) захищаю тих кого заставляють !”, – пише Федорчук-Лясківська Надя.

Як пояснюють в міській раді, пасажири, які не погоджуються сідати, справді праві. В постанові № 392 “Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів” йдеться про наступне:

“… з 22 травня дозволяються регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжнародному сполученні за умови перевезення пасажирів у межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб”.

Тому не потрібно сприймати ці слова буквально і обов’язково садити пасажирів.

В міській раді погоджуються: таким чином кондуктори перестраховуються, щоб не прорахуватися в кількості.

– В той же час пасажир має право на дотримання безпечної соціальної дистанції, – наголошують в міській раді. – Тому перебувати в салоні тролейбуса чи маршрутки можна стоячи. Аби лише пасажирів було не більше, ніж місць для сидіння.

Фото: elektrotrans.te.ua

 

Перейти до панелі інструментів