19.03.2024
Новини

Пам’ятника учневі, про який заявляють в Тернопільській міськраді, насправді не буде

Встановлення парти біля Української гімназії на вул. Коперніка як метафоричного пам’ятника учневі анонсує міська рада на своєму офіційному сайті. 

Даний навчальний заклад здобув перемогу зі своїм проєктом в рамках “Громадського бюджету 2020». За отримані кошти гімназія бралася відремонтувати ділянку перед входом у навчальний заклад, провести благоустрій. Йшлося і про встановлення пам’ятника учневі, проте від цієї ідеї відмовилися. Чому?

Проєкт №69 “Благоустрій ділянки біля головного входу Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка” підтримало 2 407 громадян. Вартість проєкту – 1,45 млн грн.

Як розповів Терміново директор гімназії Анатолій Крижанівський, уже під час реалізації проєкту від ідеї з партою відмовилися.

– Багато серйозних людей та архітеторів сказали, що такий пам’ятник стилістично не сумісний з будівлею гімназії, – каже Крижанівський. – Будівля 1901 року і ми хочемо, щоб усе було гармонійно. Ми хотіли зробити цю парту родзинкою міста, але не знайшли змістової прив’язки. Ще раніше ми зробили внутрішній дворик і туди парта б підійшла, але перед гімназією – ні. 

До того ж, такий пам’ятник слід робити із якісного та цінного матеріалу, який коштує чимало. А бюджет проєкту обмежений. 

– Ми і так задумали дуже багато: газони, дерева, плотики, бруківка, спеціальні колони, – розповідає Анатолій Крижанівський. – Все має бути простим, але колоритним та підсилювати дух гімназії. І компонувати із фасадом будівлі.

Скільки триватиме облаштування благоустрою наразі точно невідомо, але, як запевнив директор, за літо точно все зроблять.

Перейти до панелі інструментів