26.04.2024
Здоров’я Культура Новини Соціальні проблеми

Дітей закликають намалювати дружбу, якій інвалідність не перешкода

До Міжнародного дня захисту дітей 1 червня у Тернополі розпочали флешмоб #ми_разом”. Суть акції: діти малюють себе та однолітків із інвалідністю, аби показати, що діти – це перш за все діти.

Уявлення про інвалідність зазвичай проявляється через певні символи та атрибути. Так, наприклад, більшість одразу уявляє крісло-візок, білу тростину, чорні окуляри. Суть же ініціативи – пояснити дітям, що інвалідність буває різною: як видимою, так і малопомітною, пояснює організаторка акції Олена Коваль.

– Ми хочемо, аби діти малювали дітей, але без прив’язки до “традиційного” уявлення про інвалідність у малечі. Це може бути дитина, наприклад, із порушеннями слуху, яке не має візуальних проявів, – розповідає організаторка.

Вікових обмежень для дітей немає. Однак, в акції також мають взяти участь і дорослі: саме вони повинні пояснити своїм дітям про інвалідність, якою вона буває, і що це зовсім не перешкода для спілкування та дружби.

– Батькам варто пояснити малечі, що є діти з інвалідністю і що ми завжди їх бачимо поруч. Ми не хочемо акцентувати увагу на інвалідності, скоріше на дітях. Це такий прояв солідарності у цей день, своєрідна підтримка, – продовжує Олена Коваль. – Який сюжет може бути на малюнку? Діти малюють себе і ще одну дитину, де вони разом граються, бігають та проводять час, незважаючи на те, що в когось інвалідність є, а в когось її немає.

Отримані малюнки опублікують у журналі “Дивотворчики”, з них також хочуть зробити колаж, яким прикрасять стіну Тернопільського обласного центру комплексної реабілітаці, який, спільно з рухом “Життя без меж” і організували флешмоб.

Умови:

Дитина має намалювати малюнок і написати своє прізвище, ім’я та вік. (Підписувати в правому нижньому куточку)

Малювати можна в довільній техніці різними матеріалами. Формат аркушу А 4.

Малюнок має бути яскравим і позитивним.

Роботи приймаються до 30 травня включно.

Малюнок можна надіслати на електронку natalina.shk@gmail.com або в приват Олені Коваль.

Головне зображення: pixabay

Перейти до панелі інструментів