24.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Масштабне безкоштовне тестування на COVID-19 та страхові виплати: за що сьогодні проголосували нардепи

Якщо медпрацівник отримав інвалідність внаслідок перенесеної коронавірусної хвороби, яку підхопив  під час виконання своїх професійних обов’язків, він отримає страхову виплату у розмірі, не меншому, ніж 300 прожиткових мінімумів. Якщо ж медпрацівник помре через COVID-19, його родина отримає 750 прожиткових мінімумів. Станом на 1 січня 2020 року ці суми становлять 608 100 грн та 1 520 250 грн відповідно. Якщо ж смерть настане під час карантину, його родину прирівняють до родин військовослужбовців, які загинули, виконуючи свої обов’язки. Крім того проголосували у Верховній Раді й за масштабне тестування населення на COVID-19 та узгодили розмір виплат, які отримає людина, котра не може працювати, бо перебуває на самоізоляції вдома чи у медзакладі.

Закон “Про внесення змін до статті 39 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей” прийняли 7 травня. В цілому за закон проголосували 340 нардепів. 10 утримались.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Законом встановлено, що «Держава забезпечує страхові виплати в таких розмірах медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я:

У випадку встановлення групи інвалідності протягом 1 (одного) календарного року, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження – залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менше, ніж 300-кратному розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (наразі це 608 100 грн – авт.). Страхову виплату призначають і виплачують працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

У випадку смерті працівника – у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (наразі це 1 520 250 грн – авт.). Страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату. Члени сім’ї та батьки померлого працівника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

Якщо медпрацівник помре внаслідок коронавірусної хвороби під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), його прирівнюють за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. Члени сім’ї такого працівника, його батьки та утриманці користуються усіма правами та гарантіями,  передбаченими законодавством України для членів сім’ї, батьків та утриманців військовослужбовців, які проходили військову службу та смерть яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби з урахуванням положень цього Закону.»

Законом також встановлено, що «у разі залучення до боротьби з коронавірусною хворобою COVID – 19 державними і комунальними закладами охорони здоров’я студентів-медиків старших курсів (5 і 6 курс) та інтернів, допущених до роботи відповідно до вимог статті 24 Кодексу законів про працю на таких студентів-медиків та інтернів поширюється в повному обсязі дія частин другої – шостої цієї статті».

Дія цього Закону поширюється на всі випадки інфікування або смерті внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, державних наукових установ, які виконували професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження коронавірусною хворобою (COVID-19), що мали місце з моменту встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”.

Проєкт Закону зареєстровано за №3376-1.

Крім того, прийняли також Закон “Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19”. Його підтримали 336 нардепів.

Згідно з ним:

– запровадять додаткові заходи для підвищення соціального захисту медичних працівників закладів охорони здоров’я шляхом встановлення виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу;

– можна буде залучати на волонтерських засадах до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (СOVID-19) лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії із встановленням обмежень щодо такого залучення;

– введуть обов’язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби, та контактних з хворими на коронавірусну хворобу (COVID-19) осіб, а також медичних працівників, які працюють у закладах з надання медичної допомоги таким хворим, працівників Національної поліції, Національної гвардії та іншим працівникам, задіяним у здійсненні протиепідемічних заходів, незалежно від того чи мали вони контакт з хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Законом викладено статтю 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” в новій редакції, згідно з якою:

«Особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, за винятком медичних працівників, яким допомога по тимчасовій непрацездатності у таких випадках виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу».

Закон містить доручення Кабінету Міністрів та Міністерству охорони здоров’я, зокрема щодо розробки та оновлення:

–  порядку визначення призначених для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) закладів охорони здоров’я, які належать до першої, другої та третьої хвиль захворюваності та тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів), а також черговості їх заповнення;

–  інструкції з навчання медичного та іншого персоналу, залученого до боротьби з COVID-19 щодо запобіжних заходів, спрямованих на попередження інфікування;

– порядку дій у випадку пікового навантаження на заклади охорони здоров’я, призначені для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19);

– алгоритму тестування визначених законом осіб на COVID-19 з регулярним його переглядом відповідно до рекомендацій ВООЗ та Центру з контролю та профілактики захворювань США;

а також обов’язкового оприлюднювати на офіційному веб-сайті інформації щодо результатів тестування; забезпеченості закладів охорони здоров’я лікарськими засобами, виробами медичного призначення; кількості та кваліфікації залученого до боротьби з COVID-19 медичного персоналу; проведення закупівель, отримання та розподілу лікарських засобів тощо.

Закон діє протягом терміну дії карантину та обмежувальних заходів, запроваджених Кабінетом Міністрів України в порядку, встановленому законом, та протягом двох місяців з моменту їх відміни.

Проект Закону зареєстровано за №3380.

Головне зображення pixabay

Перейти до панелі інструментів