26.04.2024
Здоров’я Новини

У Тернополі на коронавірус тестуватимуть усіх пацієнтів, які лягають на операції

У лікарнях Тернополя почнуть тестувати на коронавірус усіх пацієнтів, які лягають на планове та позапланове оперативне втручання. Таке рішення ухвалили на засіданні міського оперативного штабу.

Станом на 15 квітня експрес-тестування у місті пройшли 449 людей, залучених до медичної допомоги та функціонування міста, розповів начальник відділу охорони здоров’я міськради Василь Даньчак.

– Мова йде про працівників Тернопільелектротрансу та центру первинної медико-санітарної допомоги, сімейних педіатрів дитячої міської лікарні та представників муніципальної поліції. Сьогодні планують розпочати тестування священнослужителів. До кінця тижня хочуть завершити проведення тестувань усім згаданим категоріям.

До переліку запропонували внести також пацієнтів, які лягають на оперативне втручання. Проводити їм будуть і експрес-тестування, і методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції – авт.).

Міський голова Сергій Надала запропонував робити ці тестування в усіх медичних закладах міста, незалежно від підпорядкування.

– Частина тих хворих, які зараз проходять лікування від коронавірусної хвороби в лікарні швидкої допомоги, це люди, які прийшли на лікування чи на операцію в обласні медичні заклади із зовсім іншими симптомамаи і хворобами, – пояснює Надал. –  А в результаті встановили, що в них є COVID-19. Таким чином  вони були загрозою і для лікарів, і для оточення. Тож усім, хто йде на планові та позапланові операції, робити тести.

У лабораторному центрі це рішення підтримали.

– Ми готові тестувати методом ПЛР усіх, у кого попередньо буде позитивним експрес-тест. Це буде дія на попередження, але логістичні питання треба розв’язати. Бо між результатами експрес-тесту і методом ПЛР буде мінімум доба, і на цей час людину треба буде ізолювати й утримувати, – зауважив заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

Лікарям медзакладів Тернополя наразі поставили завдання відпрацювати схему із тестуванням пацієнтів та їх перебуванням до отримання результатів.

Головне зображення pixabay

Перейти до панелі інструментів