24.04.2024
Здоров’я Новини

«З Тернопільщини повинен розпочатися перелом у ставленні до медицини». Експерт про необхідність створення в області Комітету безпеки лікарів

Дефолт у медицині. Так називає ситуацію із лікарями, які захворіли на COVID-19 у Монастириському районі президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. Із експертом ми сконтактували через платформу HelpSMI для коментаря з іншого приводу, однак розмова набула несподіваного змісту. Редакція «Терміново» вважає за потрібне поділитися нею із широким загалом.

Лікаря та молодший медперсонал Віктор Сердюк вважає тією необхідною ланкою, без якої найсучасніше обладнання не функціонуватиме – ні в умовах пандемії коронавірусу, ні за інших обставин. Нинішню ситуацію із хворим медперсоналом пан Віктор називає дефолтом.

– Хтось приїде в Тернопільську область за 300% доплати з інших областей? – ставить риторичне запитання громадський діяч. – Ніхто не відміняв обпечених, вдарених струмом, пологів, інфарктів, інсультів. От, не дай Бог, де-небудь у Монастириському районі, де вже немає лікарів, дитина виллє на себе кип’яток. Що тоді робити?

Проглянувши офіційні дані з обладнання районних лікарень Тернопільщини, експерт додає, що жоден апарат штучної вентиляції легень не працюватиме без фахівців.

– Питання не в апаратах, – каже Віктор Сердюк. – Прокладка між апаратом і пацієнтом – лікар-реаніматолог. Тобто має бути хтось, хто вставить трубку в горло, причому не під час операції, коли пацієнт в наркозі і розслаблений, а живій людині без наркозу, а це ціле мистецтво. А чим годувати людину, яка тиждень перебуває на цій трубці? А де взяти медсестру-анестезистку, яка доглядатиме хворого 24 на7?

На волонтерів, які підуть у вогнище інфекції, сподіватися марно, додає пан Сердюк. А Тернопільщину і Буковину експерт називає «українським Уханем».

– Епідемії завжди змінювали свідомість, вони знищували імперії, міняли хід війни, – розповідає Віктор Сердюк. – Конкістадори не захопили Латинську Америку, бо віспа викосила місцеве населення. Дві третини французької армії заразились сифілісом, коли зайшли в Італію, і відійшли назад. Епідемія чуми змінила ставлення до робочої сили, зробила промислову революцію.

На думку експерта, пережити епідемію допоможе зміна свідомості. Варто розуміти, що безпека лікаря – безпека суспільства.

– З Тернопільщини повинен початися перелом суспільної свідомості, – вважає Віктор Сердюк. – Між суспільством і лікарями, між лікарями і владою. Ваші лікарі у Монастириському і Козівському районах це вже зрозуміли.

Президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів закликає лікарів Тернопільщини об’єднатися у Комітет безпеки лікарів, який захищатиме медиків під час епідемії і обіцяє допомогти з організацією.

Медпрацівників, які готові створити таке об’єднання, просимо звертатися у редакцію «Терміново» на  електронну адресу terminovo.te@gmail.com або у приватні повідомлення на сторінку Терміново – Новини Тернопільщини, ми надамо контакти Віктора Сердюка.

Перейти до панелі інструментів