29.03.2024
Здоров’я Новини

На Тернопільщині встановлять додаткові пропускні пости, щоб дезінфікувати транспорт

У Заліщицькому та Монастириському районах вже встановили по три контрольно-пропускних пункти – на них з населенням проводять роз’яснювальну роботу щодо карантинних заходів. Крім того тепер почнуть проводити дезінфекцію транспортних засобів, що ці КПП перетинають.

Про все розповів на брифінгу щодо поширення коронавірусу в Тернопільській області очільник Нацполіції краю Олександр Богомол.

Як і на всій території України поліцію області перевели в посилений варіант несення служби. Ці заходи направлені на мінімізацію поширення коронавірусу, нагадав Богомол.

– В перші дні проводили роз’яснення серед населення. Ми не штрафували людей, лише максимально про все пояснювали. За два-три дні вже “пішли” перші протоколи, – розповідає очільник Нацполіції Тернопільщини. – На сьогодні є 24 адмінпротоколи, складений за статтею 44.3. Це нова стаття, яку ввела Верховна Рада  до Кодексу про адмінправопорушення. Згідно з нею, люди, які порушують карантинні заходи, введені Кабміном чи органами місцевої влади, несуть відповідальність у вигляді штрафу. Розмір – від 17 тис. грн до 34 тис. грн.

Якщо такі порушення допускають посадові особи, розмір штрафу для них – удвічі більший: від мінімального в 34 тис. грн до максимального у 72 тис. грн. Майже всі протоколи вже направлені до судів, хоча досі не розглянуті, зазначив Богомол.

– Кримінальні провадження поки не порушувались. Є інформація про жителів області, уражених коронавірусом, яким відомо про це. Тому з ними проводять профілактичну та роз’яснювальну роботу: як вони мають поводитись, аби не заразити інших і не нести потім за це кримінальну відповідальність. Адже свідоме зараження інших осіб тягне за собою кримінальну відповідальність., – нагадав Олександр Богомол. – Найвища міра покарання — до 8 років позбавлення волі, якщо дії осіб потягнуть за собою тяжкі наслідки.

Роз’яснив Олександр Богомол і ситуацію в районах, де виявили хворих на коронавірус.

– Коли з’явився перший випадок у Заліщиках, на трьох в’їздах до міста встановили контрольно-пропускні пункти, щоб інформувати населення і відстежувати його рух, а також трафік перевезень в Чернівецьку область, – каже Богомол. – На цих же КПП надавали інформацію і максимально роз’яснювали карантинні заходи та правила.

Олександр Богомол зазначає: ширяться чутки, що на цих постах не пропускають людей.

– Наголошую: це не блокпости, а контрольно-пропускні пункти. Вони не перешкоджають руху людей, навпаки: там їм можуть заміряти температуру і надати допомогу в разі потреби, – пояснює начальник Нацполіції області.

Три такі пости вже є і в Монастириському районі, де встановили джерела поширення коронавірусу.

– Один із них – на дорозі в сторону Підгайців, другий – при в’їзді до самого міста, третій — між селами в зоні ураження COVID-19, – продовжує Богомол. – Сьогодні прийняли рішення поставити ще кілька додаткових постів. На них працівники Держспоживслужби проводитимуть дезінфекцію транспортних засобів, котрі будуть перетинати КПП. Ще раз наголошую: ніякого обмеження руху немає. Поліція допомагатиме Держспоживслужбі на постах.

Крім того працівники Нацполіції допомагають контролювати людей на самоізоляції, які вже захворіли, та контактних осіб, які зараз на обсервації за місцем проживання. Списки цих осіб у поліції є. Разом із медпрацівниками всіх людей попередили і провели з ними роз’яснювальні роботи, запевнив Олександр Богомол.

Що ж стосовно Тернополя, то тут введуть додаткові наряди поліції.

– В обласному центрі від сьогодні працюватиме до 40 додаткових нарядів спільно з Нацгвардією, муніципальною інспекцією міста та службою військового правопорядку, яка також є правоохоронною структурою, – зазначив очільник Нацполіції.

Працівники поліції та інших правоохоронних структур, за словами Богомола, забезпечені всіма необхідними засобами захисту.

Перейти до панелі інструментів